ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντονη κριτική από τις ΗΠΑ στο φόντο σφοδρού ανταγωνισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ασκώντας κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, αυτήν τη φορά για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το διάστημα 2020 - 2023.

Για το υπουργείο Αμυνας προϋπολογίζονται το 2020 45,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. περισσότερα από πέρυσι, αλλά και 2 δισ. λιγότερα από όσα είχε ζητήσει η αρμόδια υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ετσι, «για το 2020 οι αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,37% του ΑΕΠ» και για το 2023 θα περιοριστούν στο 1,25%.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σαφώς μέχρι το 2024 να έχουν επιτύχει το στόχο του 2% και όχι να έχουν απομακρυνθεί απ' αυτόν. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την ήδη απαράδεκτη συνεισφορά της στη Συμμαχία αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα της Γερμανίας προς τους 28 συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρ. Γκρενέλ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα παρά την ανάπτυξη της οικονομίας (δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ).

Η νέα παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από γερμανικά πολιτικά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), και μάλιστα οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν να κηρυχθεί «persona non grata» και να απομακρυνθεί από τη χώρα. Ο Γκρενέλ έχει ασκήσει κριτική στη γερμανική κυβέρνηση και έχει απειλήσει με κυρώσεις γερμανικές επιχειρήσεις με διάφορες αφορμές, όπως η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο αγωγός «Nord Stream 2» και η συμμετοχή της κινεζικής «Huawei» στο διαγωνισμό για τα δίκτυα 5G στη Γερμανία.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα δίκτυα 5G

Υπέρ της συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στο διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας δικτύου 5G, που ξεκίνησε την Τρίτη, τάχθηκε εκ νέου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού τους με την Κίνα.

«Διαφωνώ σε δύο θέματα: Πρώτον, να συζητιούνται αυτά τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας δημοσίως, και δεύτερον, να αποκλείεται μια εταιρεία απλά επειδή προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε η Μέρκελ κατά την επίσημη έναρξη της δημοπρασίας, απαντώντας ευθέως στον Αμερικανό πρέσβη.

Η καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τώρα πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αντί να την αποκλείσει, να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για το έργο. Ταυτόχρονα, προχωρά η διαδικασία για σύσταση ενός κρατικού ταμείου που θα προστατεύει σημαντικές γερμανικές εταιρείες απέναντι σε εξαγορές από άλλες εταιρείες, βασικά κινεζικές. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα κατά την απόκτηση ποσοστών σε εταιρείες, προκειμένου να αποτρέπονται «επικίνδυνες» εξαγορές. Το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να αγοράσει αρχικά ένα ποσοστό και στη συνέχεια να το πουλά το συντομότερο δυνατόν σε ιδιώτες επενδυτές, ή να συνεργάζεται εξαρχής με ιδιώτες επενδυτές.

«Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε και να αφήνουμε να πάντα να καθορίζονται από το ελεύθερο παιχνίδι των δυνάμεων της αγοράς», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο «Reuters». Ετσι, η Γερμανία υιοθετεί μέτρα «προστατευτισμού» για να αντιμετωπίσει την «κρατικά καθοδηγούμενη μεταμόρφωση της Κίνας από πελάτη (σ.σ. της Γερμανίας) σε ανταγωνιστή, καθώς και τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου για μονομερείς κυρώσεις στο εμπόριο και υψηλότερους δασμούς», δήλωσε.

Στην Ιταλία από σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του, από 21 έως 26 Μάρτη, σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο Σι σημείωσε ότι οι σχέσεις Ιταλίας - Κίνας θα εισέλθουν «σε μια νέα εποχή» και ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει «την παγκόσμια στρατηγική συνεργασία του» με τη Ρώμη. Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι μαζί με τους Ιταλούς εταίρους μας να χτίσουμε από κοινού (...) το νέο "Δρόμο του Μεταξιού"» και ανέδειξε ειδικά την προοπτική των κινεζικών επενδύσεων στην Ιταλία προκειμένου «να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για το σχέδιο "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος" σε τομείς όπως η ναυτιλία, η αεροπορία, το Διάστημα και ο πολιτισμός». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρώμη και σε διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Η επίσκεψη Σι συμπίπτει με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ένταξη στο σχέδιο «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt One Road - OBOR), η οποία θεωρείται η πρώτη τέτοιων διαστάσεων συνεργασία της Κίνας με μέλος του G7.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Τσάο, δήλωσε πως οι επικείμενες επισκέψεις θα δώσουν νέα ώθηση γενικά στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ. Εξήγησε ότι στις συναντήσεις του με την ιταλική ηγεσία ο Σι θα συζητήσει τις σχέσεις Κίνας - Ιταλίας και Κίνας - ΕΕ, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, θα υπογραφούν συμφωνίες εμπορικής συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, ο μηχανικός εξοπλισμός αλλά και ο χρηματοπιστωτικός.

Σημειωτέον, στο Μονακό θα είναι η πρώτη φορά που Κινέζος Πρόεδρος κάνει επίσημη επίσκεψη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
48ωρη απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών

Σε 48ωρη πανεθνική απεργία προχώρησαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κολομβίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους (FECODE), και χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας, πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τόσο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους όσο και για την αναγκαία χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων για τις υποδομές, τα σχολικά γεύματα και τη μεταφορά, καταγγέλλοντας ότι με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και το λεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης γίνονται κι άλλες περικοπές στους τομείς αυτούς. Απαιτούν επίσης να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (30 σήμερα) και να προστατευτεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα, καθώς συνδικαλιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, ακόμα και δολοφονίες, από το κράτος και το παρακράτος.

Οπως δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί, που έχουν τη στήριξη και άλλων συνδικάτων, στόχος της κινητοποίησης και της χτεσινής λεγόμενης «κατάληψης της Μπογκοτά» είναι να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία για τη βελτίωση της κατάστασης στην Εκπαίδευση.

Διεκδικούν επίσης να σταματήσουν οι de facto ιδιωτικοποιήσεις που παρατηρούνται στα δημόσια σχολεία, όπου λόγω της υποχρηματοδότησης εμφανίζονται ιδιώτες χορηγοί. Αλλα αιτήματα αφορούν την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΤΡΕΧΤΗ.-- Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν 40χρονο που ενδέχεται να σχετίζεται με τους πυροβολισμούς σε τραμ τη Δευτέρα, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δυο άντρες που είχαν συλληφθεί προχτές, αφέθηκαν ελεύθεροι. Θυμίζουμε ότι ο φερόμενος δράστης, Γκοκμάν Τανίς, πιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ και τα ακριβή του κίνητρα ακόμη ερευνώνται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεύτερο αμερικανικό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε χτες πως είναι καρκινογόνο το ζιζανιοκτόνο «Round up» της αμερικανικής εταιρείας φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων σπόρων Monsanto που αγοράστηκε πέρσι από το γερμανικό μονοπώλιο «Bayer» έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση προκάλεσε χτες πάνω από 13% πτώση στη διεθνή τιμή μετοχής της «Bayer», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας επέμεινε πως «η επιστήμη επιβεβαιώνει πως τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Με φόντο την άγρια κόντρα αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε χτες νέο πρόστιμο, ύψους 1,49 δισ. ευρώ, σε βάρος του αμερικανικού τεχνολογικού μονοπωλίου «Google», κατηγορώντας το, αυτήν τη φορά, ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση στη διαφήμιση μέσω της υπηρεσίας AdSense.

ΜΑΠΟΥΤΟ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Εκατοντάδες πτώματα από τα νερά υπερχειλισμένων ποταμών ανασύρουν τα τελευταία 24ωρα σωστικά συνεργεία σε Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη, έπειτα από το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιντάι». Παράλληλα, στη Μοζαμβίκη άρχισε να καταφθάνει το πρώτο μέρος διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς.

Αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού «Φίντες» στο ΕΛΚ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποφάσισαν χτες με συντριπτική πλειοψηφία να αναστείλουν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ του κυβερνώντος ουγγρικού εθνικιστικού κόμματος «Fidesz» του Βίκτορ Ορμπαν, γιατί είχε διεξάγει προσβλητική καμπάνια κατά του Γιούνκερ και του μεγαλοεπενδυτή Σόρος και έκανε λόγο για «ψέματα» της ΕΕ. Νωρίτερα η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ ζήτησε να ανασταλεί η συμμετοχή του, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ