Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιταλία από σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του, από 21 έως 26 Μάρτη, σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο Σι σημείωσε ότι οι σχέσεις Ιταλίας - Κίνας θα εισέλθουν «σε μια νέα εποχή» και ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει «την παγκόσμια στρατηγική συνεργασία του» με τη Ρώμη. Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι μαζί με τους Ιταλούς εταίρους μας να χτίσουμε από κοινού (...) το νέο "Δρόμο του Μεταξιού"» και ανέδειξε ειδικά την προοπτική των κινεζικών επενδύσεων στην Ιταλία προκειμένου «να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για το σχέδιο "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος" σε τομείς όπως η ναυτιλία, η αεροπορία, το Διάστημα και ο πολιτισμός». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρώμη και σε διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Η επίσκεψη Σι συμπίπτει με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ένταξη στο σχέδιο «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt One Road - OBOR), η οποία θεωρείται η πρώτη τέτοιων διαστάσεων συνεργασία της Κίνας με μέλος του G7.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Τσάο, δήλωσε πως οι επικείμενες επισκέψεις θα δώσουν νέα ώθηση γενικά στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ. Εξήγησε ότι στις συναντήσεις του με την ιταλική ηγεσία ο Σι θα συζητήσει τις σχέσεις Κίνας - Ιταλίας και Κίνας - ΕΕ, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, θα υπογραφούν συμφωνίες εμπορικής συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, ο μηχανικός εξοπλισμός αλλά και ο χρηματοπιστωτικός.

Σημειωτέον, στο Μονακό θα είναι η πρώτη φορά που Κινέζος Πρόεδρος κάνει επίσημη επίσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ