ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αντικομμουνισμός και η προσβολή στους αγώνες του λαού μας δεν θα περάσουν!

Καταγγελία για την αφαίρεση και καταστροφή μνημείου του Ν. Μπελογιάννη στην Πολωνία

Το μνημείο όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια
Το μνημείο όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αφαίρεση και καταστροφή του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην Πολωνία:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αφαίρεση και καταστροφή, από τις πολωνικές αρχές, του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την επίσης προκλητική κίνηση να κατέβει η επιγραφή του Μνημείου για τους τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας, με τις πλάτες της ΕΕ, κλιμακώνει την αντικομμουνιστική της επίθεση.

Πρόκειται για προσβολή στους αγώνες του λαού μας, ασέβεια στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ, στις οικογένειές τους, στους χιλιάδες απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα ή παραμένουν στην Πολωνία.

Το ΚΚΕ με τον ευρωβουλευτή του, Κώστα Παπαδάκη, πραγματοποίησε τηλεφωνική διαμαρτυρία τόσο στην ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία, όσο και στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα. Επίσης, για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει σχετικό διάβημα.

Προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά, αφού και για τις δύο αντικομμουνιστικές βεβηλώσεις των μνημείων το ΚΚΕ ήταν αυτό που ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στην Πολωνία, η οποία και δήλωσε άγνοια. Ο αντικομμουνισμός, η προσβολή στους αγώνες και τη θυσία του λαού μας δεν θα περάσουν».

Για το μνημείο στο Βρότσλαβ: Το μνημείο του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Μπελογιάννη, που είχαν τοποθετήσει οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες της περιοχής ήταν δίπλα στο σχολικό συγκρότημα του 20ού Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Σταμπλοβίτσκα 143 στο Βρότσλαβ. Αφαιρέθηκε και καταστράφηκε, όπως ενημερώνει ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τον αντικομμουνιστικό νόμο του 2016, που στις 22 Ιούνη του 2017 τροποποιήθηκε προς το χειρότερο και ο οποίος απαγορεύει τη «διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και εξοπλισμών κοινής ωφέλειας». Πρόκειται για τους γνωστούς νόμους που η ΕΕ προωθεί σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες για την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού.

ΛΙΒΥΗ
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί ξανά στο προσκήνιο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στην επόμενη φάση κλιμάκωσης πέρασαν οι διαρκείς επεμβάσεις ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Λιβύης, που εξακολουθούν να επιζητούν, οκτώ χρόνια μετά την επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, με αποτέλεσμα την ανατροπή και δολοφονία του τότε Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Από το τέλος της περασμένης βδομάδας, στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, γίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ και τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ (πρώην συμμάχου του Καντάφι, μετέπειτα συνεργάτη της CIA, με σχέσεις και με τη Ρωσία), που εκπροσωπεί το λιβυκό κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Το υπουργείο Υγείας στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί αρκετές δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους άμαχοι, νοσηλευτές και τουλάχιστον δύο γιατροί, την ώρα που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες. Από την άλλη, εκπρόσωπος του στρατού του Χαφτάρ είπε πως από την Πέμπτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 στρατιώτες.

Η απόφαση του Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη, από τα ελάχιστα εδάφη της χώρας που δεν ελέγχει, ήταν θέμα χρόνου. Φαίνεται πως προετοιμαζόταν καιρό, παρά την απρόθυμη συμμετοχή σε «ειρηνευτικές» συνδιασκέψεις που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν Γαλλία και Ιταλία (χώρες των οποίων τα μονοπώλια «Τotal» και «Eni» αντίστοιχα διαγκωνίζονται για να βάλουν στο χέρι τον τεράστιο λιβυκό ορυκτό πλούτο). Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο το λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο» του Σάρατζ διαμαρτυρήθηκε στην πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λιβύη, Μπεατρίς ντε Ελέν, για την στήριξη που κατά τη γνώμη του προσφέρει το Παρίσι στον Χαφτάρ. Κατηγόρησε ακόμη τη Γαλλία ότι άναψε το «πράσινο φως» στον στρατηγό προκειμένου να καταλάβει την Τρίπολη, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στον λιβυκό ορυκτό πλούτο...

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώθηκαν και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας εμπόδισαν την έκδοση ψηφίσματος που θα ζητούσε ανάσχεση των εχθροπραξιών και επίλυση των διαφορών μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών στη συνδιάσκεψη για τις 14 - 16 Απρίλη, που έχει συγκαλέσει ο ΟΗΕ. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους (Γάλλοι, Βρετανοί κ.λπ.) απαιτούσαν το ψήφισμα να ζητά τερματισμό των επιχειρήσεων μόνο του Χαφτάρ. Οι δε Ρώσοι απαίτησαν να υπάρχει αναφορά στον καθολικό τερματισμό όλων των συγκρούσεων μεταξύ όλων των ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη.

Πέρα από την κόντρα στον ΟΗΕ, η ομάδα των επτά πλουσιότερων καπιταλιστικών χωρών (G7) και η ΕΕ ζήτησαν «εκεχειρία», εκφράζοντας υποκριτικά «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Λιβύη, σαν να μην προκάλεσαν το σημερινό χάος οι δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εναντιώθηκε στην επιχείρηση του Χαφτάρ, απαιτώντας «να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ενώ ο διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Τόμας Ντ. Βαλντχάουζερ, ανακοίνωσε «προσωρινή αποχώρηση» μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβύη, επικαλούμενος την αναζωπύρωση συγκρούσεων και τονίζοντας ότι «η κατάσταση θα παρακολουθείται».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Με μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και με εκκλήσεις του ίδιου για «ειρηνικό διάλογο», όσο και με συγκεντρώσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα.

Ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, μιλώντας το Σάββατο στο Καράκας, χαιρέτισε το σταδιακό ξεπέρασμα των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις - σαμποτάζ (που εκμεταλλεύτηκαν την κακή κατάσταση του δικτύου) μέσα στο Μάρτη και ταυτόχρονα κάλεσε τους Προέδρους του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας και των 14 χωρών - μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του Μοντεβιδέο για έναν πανεθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση για την «ειρήνη στη χώρα». Την πρόσκληση αυτή χαιρέτισε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

Ταυτόχρονα χτες η κυβέρνηση της χώρας κατήγγειλε τις νέες κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα σημειώνοντας ότι «παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και υπογραμμίζοντας ότι «καμία ξένη παρέμβαση δεν θα σταματήσει τη συνεργασία μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων λαών».

Από την πλευρά του ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος - μαριονέτα, Χ. Γκουαϊδό, κατά του οποίου έχει ανακοινωθεί ότι εξετάζεται ένταλμα σύλληψης για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και παραβίαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (πραγματοποίησε μέσα στο Φλεβάρη πολυέξοδη περιοδεία σε χώρες της περιοχής συμμάχους των ΗΠΑ), εμφανίστηκε σε συγκέντρωση οπαδών του, επίσης το Σάββατο, να προαναγγέλλει νέες διαδηλώσεις στις 10 Απρίλη με τη συμμετοχή και διεθνών αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «επιχείρησης Ελευθερία». Πρόκειται ουσιαστικά για το σχέδιο ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, ώστε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τα μονοπώλιά τους να ανακτήσουν θέσεις που έχασαν από ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια στον πλούσιο ορυκτό πλούτο και άλλους τομείς.

Τη δική της συμβολή στην επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας έχει και η ΕΕ. Χτες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, με συμμετοχή από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, συμφώνησαν «να επιταχύνουν τη δουλειά» ώστε «να δημιουργηθούν συνθήκες για ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς προεδρικές εκλογές», για να ξεκινήσει, όπως λένε, «μια πολιτική διαδικασία προς μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση».

ΗΠΑ
«Τρομοκρατική οργάνωση» ο... στρατός του Ιράν!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ευθεία κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν προχώρησε χτες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική οργάνωση» τους «Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης», δηλαδή τις ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις!

Ως αφορμή οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το ρόλο των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και δη στη Συρία, στον Λίβανο και στην Υεμένη, επειδή προσφέρουν υποστήριξη σε ένοπλες οργανώσεις οι οποίες σε ένα βαθμό συγκρούονται με δυνάμεις που στηρίζονται από Δυτικούς ιμπεριαλιστές και μοναρχίες του Κόλπου. «Το Ιράν δεν είναι μόνο κρατικός χορηγός τρομοκρατίας, αλλά οι "Φρουροί της Επανάστασης" συμμετέχουν ενεργά στη χρηματοδότηση και στην προώθηση της τρομοκρατίας ως εργαλείο κρατικής πολιτικής», δήλωσε χτες το απόγευμα χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, υλοποιώντας άλλη μία πρόσφατη υπόσχεσή του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει το Ιράν ως τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό ανταγωνιστή του στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε κάθε χώρα ή οργανισμό να «κόψει» άμεσα σχέσεις με τον ιρανικό στρατό.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του προς την πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, που διεκπεραιώνει υποθέσεις των ΗΠΑ. Επιπλέον, με άλλη επιστολή του πρότεινε στον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί να προχωρήσει σε ανταποδοτικό αναλογικό μέτρο και να συμπεριλάβει στην ιρανική «μαύρη λίστα» των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ζαρίφ είχε καταγγείλει τις ΗΠΑ ότι ασκούν «οικονομική τρομοκρατία» σε βάρος της χώρας του.

Προηγούμενα μέτρα όξυνσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν επέφεραν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο αξιοσημείωτη αύξηση στις διεθνείς τιμές υδρογονανθράκων. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», για παράδειγμα, σημείωνε χτες ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου από τα Χριστούγεννα αυξήθηκαν κατά 50%, σημειώνοντας ρεκόρ πενταμήνου. Επιπλέον, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν μόνο από τον περασμένο Φλεβάρη κατά 18%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ