ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου για τον Ν. Καββαδία

Με δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία, «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Μάη και την Τετάρτη 15 Μάη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα «Χρ. Λαμπράκης».

Τον Θ. Μικρούτσικο, που θα βρίσκεται στο ένα πιάνο, θα συνοδεύσουν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές: Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης (ερμηνεία).

Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου στη συναυλία του Μεγάρου είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη και απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες. Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα. Για τον Θ. Μικρούτσικο, η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα, πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Λέει στη «Βάρδια» (1954) την περίφημη φράση «λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται» και δεν εννοεί μόνο τη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε αυτήν την κοινωνία, στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί.

Ο πρώτος του δίσκος πάνω στον Καββαδία, ο «Σταυρός του Νότου», που γιορτάζει τα 40 του χρόνια φέτος (κυκλοφόρησε το 1979) με περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, θεωρείται και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε αυτόν είχαν τραγουδήσει οι Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Αιμιλία Σαρρή.

Οι «Γραμμές των Οριζόντων», που κυκλοφόρησαν 12 χρόνια μετά, το 1991, αποτύπωσαν με έναν πολύ δυνατό τρόπο τον βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, και τα τραγούδια είχαν ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Θάνος Μικρούτσικος. Το 2005 εκδόθηκε η τρίτη εκδοχή αυτής της εργασίας με τίτλο «Live στο Μέγαρο» με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Κούτρα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Καταγγέλλει την τρομοκρατία στους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καταγγέλλει τη διοίκηση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους ηθοποιούς, οι οποίοι μάχονται εδώ και μήνες για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ΣΕΗ καλεί τους ηθοποιούς να μη φοβηθούν και να συνεχίσουν την πάλη τους για την υπογραφή Σύμβασης, κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και διοίκησης.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Μετά την ανακοίνωση από τα μεγάφωνα, στην πρόσφατη στάση εργασίας των ηθοποιών, ότι όποιος δεν θέλει να απεργήσει να το δηλώσει στο γραφείο διοίκησης, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ στη Θεσσαλονίκη που τρομοκρατούσαν τους συναδέλφους για να μην υπογράψουν στο βιβλίο απαρτίας, έφτασαν και στο σημείο να μην ανανεώνουν συμβάσεις στοχευμένα σε συναδέλφους που πρωτοστατούν στον αγώνα και μάλιστα και σε εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ και του ΔΣ του ΣΕΗ και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κουβέντα μαζί του!

Μας είναι καθαρό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να σταματήσουν τον αγώνα των ηθοποιών αλλά και όποιου κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση, όμως αυτήν τη φορά η "δημοκρατική και φιλεργατική διοίκηση" φτάνει στο απροχώρητο!

Φοβούνται τις αντιδράσεις μας γι' αυτό προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν!

Καλούμε τη διοίκηση του ΚΘΒΕ να πάρει πίσω τις "απολύσεις" που καμία σχέση δεν έχουν με το ποιος χρειάζεται για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ, αλλά με το ποιος πρωτοστατεί ή συμφωνεί με τους αγώνες του Σωματείου».

«... Σου πήρα το τουφέκι σου... »

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «...Σου πήρα το τουφέκι σου...» του αγωνιστή Κώστα Σαπρανίδη, προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, ο Κ. Σαπρανίδης περιγράφει με τον δικό του τρόπο τα βιώματα του ίδιου και της οικογένειάς του. Αναφέρεται στα δύσκολα παιδικά χρόνια, που αρχίζουν με τη Μεταξική Δικτατορία και συνεχίζουν με την Κατοχή, την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τη σύγκρουση με τους γερμανοτσολιάδες και ταγματασφαλίτες.

Η οικογένειά του, οικογένεια αγωνιστών με πολλά θύματα, υπέστη τις συνέπειες της στρατιωτικής ήττας του κινήματος στα δύσκολα χρόνια της μεταβαρκιζιανής και μετεμφυλιακής περιόδου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσφορά των κομμουνιστών δημάρχων της Θεσσαλονίκης τα χρόνια πριν τη δικτατορία, αλλά και μετά τη μεταπολίτευση. Ο συγγραφέας, εξάλλου, επί 36 χρόνια εκλεγόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Για 10 χρόνια διετέλεσε δήμαρχος, συνεχίζοντας την αγωνιστική κληρονομιά του Χρήστου Κανάκη και του Χρήστου Ράπτη.

Το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Φαρσακίδης. Διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας (τηλ. 2310 225250, ώρες 9-12 καθημερινά).

«Ο άνθρωπος που γελά» του Ουγκώ στο Εθνικό

«Από την κόλαση των φτωχών φτιάχνεται ο παράδεισος των πλουσίων», Βίκτωρ Ουγκώ

Στο Εθνικό Θέατρο στο «ΡΕΞ» ανεβαίνει η παράσταση «Ο άνθρωπος που γελά» του Βίκτωρ Ουγκώ. Το συγκεκριμένο έργο αποτυπώνει τον 18ο αι. με όλο τον κυνισμό και την ειλικρίνεια που θα μπορούσε να διακρίνει τον συγγραφέα. Οι σκέψεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής, η κοινωνική εξαθλίωση, το χάσμα ανάμεσα στον λαό και την άρχουσα τάξη καταγράφονται με προκλητικό τρόπο. Η παράσταση αντιμετωπίζει με σεβασμό το κείμενο, το θέμα, το ύφος και την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

Το διαχρονικό φαινόμενο της κοινωνικής αδικίας αποδίδεται με τη σύγχρονη θεατρική απόδοση, μέσα από σύγχρονες εικόνες και μουσικά μέτρα, ενώ παράλληλα διατηρείται αρμονικά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης μία ατμόσφαιρα εποχής που μεταφέρει τους θεατές στο παρελθόν. Η εποχή αυτή απέχει τρεις περίπου αιώνες από το σήμερα, αλλά γίνεται σαφές από τη θεατρική απόδοση του έργου ότι οι αναλογίες με το σήμερα είναι πολλές και ευδιάκριτες. Οι ταξικές ανισότητες παρουσιάζονται μέσα από το πρίσμα του κοινωνικού περιθωρίου, στο οποίο ανήκουν οι ήρωες της ιστορίας, γεγονός που επιβάλλει και την τραγική κατάληξή τους.

Στην παράσταση διακρίνονται χωρίς περικοπές οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις του συγγραφέα, αναβιώνει ολόκληρη η μεσαιωνική, σκοτεινή αλλά και ρομαντική εποχή, χωρίς ωστόσο να μετατρέπεται σε μία παράσταση εποχής.

Η μουσική απόδοση μεγάλου μέρους του έργου δίνει στην παράσταση μεγαλοπρέπεια και ζωντάνια, αλλά σε ορισμένα σημεία δυσκολεύει την παρακολούθηση της υπόθεσης, καθώς τα λόγια δεν είναι πάντα ευδιάκριτα.

Οι συντελεστές της παράστασης, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, ένα επιτελείο καταξιωμένων καλλιτεχνών, επιβεβαιώνουν στη συγκεκριμένη παράσταση την αξία τους.

Μετάφραση: Ντορέτα Πέππα. Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής. Λιμπρέτο: Ελσα Ανδριανού. Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου.

Διανομή: Θανάσης Ακκοκαλίδης, Νέλλη Αλκάδη, Αλέξανδρος Βαρδάξογλου, Θανάσης Βλαβιανός, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Δελετζέ, Πάρις Θωμόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Θοδωρής Κοτεπάνος, Ελίτα Κουνάδη, Δαυίδ Μαλτέζε, Ελένη Μπούκλη, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Εβελίνα Παπούλια, Αρετή Πασχάλη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Λυδία Τζανουδάκη, Σπύρος Τσεκούρας, Βαγγέλης Ψωμάς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ