ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Νταμπλ κυριαρχίας για τον ΠΑΟΚ

Στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του έφτασε ο ΠΑΟΚ, με την κατάκτηση και του Κυπέλλου, και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Eurokinissi

Στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του έφτασε ο ΠΑΟΚ, με την κατάκτηση και του Κυπέλλου, και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τη φετινή κυριαρχία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο επισφράγισε ο ΠΑΟΚ, που μετά το πρωτάθλημα κατέκτησε και το Κύπελλο, νικώντας 1-0 την ΑΕΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφτασε στο νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ αναδείχθηκε Κυπελλούχος για τρίτη συνεχόμενη φορά (όλες με αντίπαλο την ΑΕΚ) και έβδομη συνολικά. Σε συνδυασμό και με την αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2018 - 2019 αναμφίβολα αναδεικνύεται ως η χρονιά του ΠΑΟΚ.

Ο φετινός τελικός στιγματίστηκε από την εικόνα του σχεδόν άδειου ΟΑΚΑ, εξαιτίας της απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού να διεξαχθεί ο αγώνας με λιγοστό κόσμο και μέσω προσκλήσεων. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι οπαδοί των δύο ομάδων, μάλιστα, παρά τα μέτρα ασφαλείας, ήρθαν κοντά και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στην εξέδρα των επισήμων. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, με φτωχό θέαμα στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Τελικά ο ΠΑΟΚ υπερίσχυσε χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών του και όντας καλύτερα στημένος ως ομάδα, ενώ αντίθετα στην ΑΕΚ ήταν εμφανής η έλλειψη πάθους για την διεκδίκηση του μοναδικού στόχου που της είχε απομείνει. Χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της ήταν η προβληματική λειτουργία της μεσαίας γραμμής της και η ανορθόδοξη ανάπτυξη, στηριζόμενη κυρίως σε ατομικές ενέργειες.

Το πρώτο μέρος ήταν μετριότατο ποιοτικά, με τις δύο ομάδες να δημιουργούν λιγοστές φάσεις για γκολ - κυριότερες ήταν για την ΑΕΚ του Πόνσε (6') και για τον ΠΑΟΚ του Ζαμπά (36'). Στις καθυστερήσεις όμως οι Θεσσαλονικείς με σκόρερ τον Ακπομ βρήκαν το γκολ που αποδείχθηκε καθοριστικό. Στην επανάληψη η ΑΕΚ προσπάθησε για την ισοφάριση, εκμεταλλευόμενη και το χώρο που της άφησε ο ΠΑΟΚ, αλλά της έλειψε η ουσία στην τελική προσπάθεια. Στις κυριότερες φάσεις της συγκαταλέγονται αυτή του Πόνσε (52') και του Ζαμπά (53'), ενώ στο 55' ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Κάνιας, με τον διαιτητή να συμβουλεύεται το VAR και να απορρίπτει το αίτημα της «Ενωσης». Μετά το 70' ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα και διατήρησε το προβάδισμα μέχρι τη λήξη.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (66' Λημνιός), Πέλκας (80' λ. τρ. Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90+3' Ινγκασον), Ακπομ.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (80' Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77' Μπογέ), Μπακασέτας (71' Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Προσωρινή λύση όταν το «προϊόν» εκτροχιάζεται

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στην τροπολογία για τη Super League 2

Ως άλλη μια προσωρινή λύση, απ' αυτές που έρχονται κάθε φορά όταν η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκτροχιάζεται, περιέγραψε τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σύστασης της Super League 2.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι κάτι καινούργιο. «Κάθε φορά έρχεται και αντιμετωπίζεται ως προσωρινή λύση, και κυρίως κάθε φορά που εκτροχιάζεται η άθλια κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση - και οι προηγούμενες - να κρατήσει αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες ισορροπίες».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στη νεοσύστατη Super League 2, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτές είναι θέμα της ΕΠΟ. Θυμίζουμε ότι η δημιουργία της Super League 2 και τα σχέδια για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους πρωταθλητές των ομίλων της Γ' Εθνικής, καθώς με τα νέα δεδομένα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην τρίτη κατηγορία - τη νέα Football League.

Κατά τ' άλλα, από τα όσα είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός διαφάνηκε ξεκάθαρα πως ο στόχος των σχεδίων αναδιάρθρωσης είναι η καλύτερη ρύθμιση της ποδοσφαιρικής αγοράς και το «λίφτινγκ» του «προϊόντος», προκειμένου να ανακτήσει την εμπορικότητά του και να πουλάει καλύτερα. «Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βασιλειάδης.

Υποστήριξε ακόμα ότι FIFA και UEFA είναι σύμφωνες με τις αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε «μη βιώσιμες» τις τρεις κατηγορίες με τη μορφή που είχαν μέχρι τώρα.

SUPER LEAGUE
Πιέζει ο ΟΦΗ για τα μπαράζ

Τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε Super League και Football League και καθυστερούν την επικύρωση της συνολικής βαθμολογίας «χτυπάνε κόκκινο» στον ΟΦΗ, ενόψει του μπαράζ που θα κρίνει την εναπομείνασα θέση στη Super League. Θυμίζουμε ότι οι Ηρακλειώτες ως 13οι της βαθμολογίας του φετινού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας καλούνται να παίξουν μπαράζ με τον 2ο της Football League, τον Πλατανιά, προκειμένου να κριθεί το ποια ομάδα θα συμπληρώσει το «παζλ» της νέας Super League.

Η Super League, παρά την ένσταση του ΠΑΣ Γιάννινα κατά της αναδιάρθρωσης, έχει επικυρώσει τη βαθμολογία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει στη Football League, αφού εκκρεμεί η ένσταση που έχει καταθέσει ο Απόλλωνας Λάρισας, ζητώντας να πάρει τους βαθμούς από τον αγώνα με τον Αήττητο Σπάτων. Σε περίπτωση δικαίωσης των Θεσσαλών τα πάντα αλλάζουν, αφού θα τερματίσουν 2οι και θα πάρουν τη θέση του Πλατανιά. Τα μπαράζ αρχικά ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 15 και 19 Μάη, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ, Ηλίας Πουρσανίδης, είχε επικοινωνία με Super League, Football League και ΕΠΟ, ώστε να πιέσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου η ομάδα να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Οπως και να 'χει όμως, τουλάχιστον για τη Football League η βαθμολογία δεν αναμένεται να επικυρωθεί πριν την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενωσης.

ΒASKET LEAGUE
Επιστολή ΠΑΟ για Αναστόπουλο

Την ώρα που η έναρξη των πλέι οφ της Basket League εξακολουθεί να βρίσκεται «στον αέρα» εξαιτίας της προσφυγής του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ (οι «ερυθρόλευκοι» θεωρούν παράτυπο τον ορισμό των διαιτητών στην 26η αγωνιστική), κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο «αιωνίων». Χτες η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με επιστολή της στους αρμόδιους φορείς τούς κατηγορεί για αδράνεια στο να βρεθούν και να τιμωρηθούν τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στο σπίτι του διαιτητή Παναγιώτη Αναστόπουλου. Η επιστολή απευθύνεται στον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, στους αθλητικούς εισαγγελείς αλλά και σε ΕΣΑΚΕ, ΓΓΑ και ΔΕΑΒ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ήδη ταυτοποιήσει 5 οπαδούς του Ολυμπιακού (όπως τους χαρακτηρίζει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός) για την επίθεση στο διαιτητή, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές καμία διαδικασία ούτε έχουν ασκηθεί διώξεις για την τιμωρία των ενόχων, κάτι που δημιουργεί απορίες. «Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να αποκατασταθεί η αίσθηση νομιμότητας και κυρίως να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθούν τέτοιες βίαιες και καταδικαστέες ενέργειες στο χώρο της καλαθοσφαίρισης», καταλήγει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

ΤΕΝΙΣ
Νέες επιτυχίες από τον Τσιτσιπά

Την ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του διεθνούς τουρνουά Master της Μαδρίτης γνώρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Σέρβος, Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν καλύτερος και νίκησε τον Ελληνα τενίστα με 2-0 σετ, 6-3 και 6-4. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παρουσία του Τσιτσιπά στο τουρνουά κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεγαλειώδη του εμφάνιση στον ημιτελικό, κόντρα στον σπουδαίο Ράφα Ναδάλ, τον οποίο νίκησε με 2-1 σετ (6-4, 2-6, 6-3) και πήρε την πρόκριση στον τελικό.

Οι νέες επιτυχίες του Ελληνα τενίστα τον ανέβασαν στο Νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης, δύο θέσεις ψηλότερα απ' ό,τι βρισκόταν πριν την έναρξη του τουρνουά της Μαδρίτης, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του αλλά και εκείνο του Μάρκου Παγδατή, ο οποίος είχε φτάσει μέχρι το Νο 8.

Ενόψει δε των δύο επόμενων υποχρεώσεών του, στα χωμάτινα γήπεδα της Ρώμης και του Ρολάν Γκαρός, ο Τσιτσιπάς δείχνει να έχει όλες τις δυνατότητες να βρεθεί και στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

ΠΟΛΟ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Eρυθρόλευκη» απάντηση

Σε πέμπτο τελικό στον Πειραιά θα κριθεί ο φετινός τίτλος στην Α1 πόλο γυναικών, μετά τη χτεσινή μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Βουλιαγμένης με 9-5 στον Λαιμό, με την οποία ισοφάρισε τη σειρά των τελικών σε 2-2. Απαντώντας με το ίδιο «νόμισμα» μετά την ήττα τους στον Πειραιά, οι «ερυθρόλευκες» όχι μόνο διατηρήθηκαν ζωντανές στη διεκδίκηση του τίτλου αλλά απέκτησαν εκ νέου το πλεονέκτημα, φέρνοντας τη σειρά στην έδρα τους. Αντίθετα, η Βουλιαγμένη έχασε τεράστια ευκαιρία να πανηγυρίσει τον τίτλο και για να το κάνει θα χρειαστεί ένα ακόμα μεγάλο «διπλό».

Μεταμορφωμένος προς το καλύτερο σε σχέση με τον τρίτο τελικό, ο Ολυμπιακός χτες ήταν καταιγιστικός και έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη, κυρίως χάρη στην απόδοσή του στο δεύτερο οκτάλεπτο, όπου κυριάρχησε απόλυτα και μετέτρεψε το 1-0 της πρώτης περιόδου σε 1-4 στο τέλος του ημιχρόνου. Στην επανάληψη οι παίκτριες της Βουλιαγμένης προσπάθησαν να επανέλθουν στη διεκδίκηση της νίκης, οι «ερυθρόλευκες» όμως δεν τους επέτρεψαν σε κανένα σημείο να πλησιάσουν στο σκορ (3-6 στο τέλος της τρίτης περιόδου) και διατήρησαν προβάδισμα ασφαλείας μέχρι τη λήξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ