ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο τραπέζι όλες οι «εκκρεμότητες» της Τουρκίας

«Να τεθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο» πάνω στο τραπέζι ζήτησε χτες ο Χ. Ακάρ (φωτ. αρχείου)

INTIME NEWS

«Να τεθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο» πάνω στο τραπέζι ζήτησε χτες ο Χ. Ακάρ (φωτ. αρχείου)
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη θα εντείνει τις προσπάθειες να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και να χειριστεί τις αναδιατάξεις που προχωρούν σε όλη την περιφέρεια με όσο το δυνατόν μικρότερους κραδασμούς, όπως επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ αναφέρθηκε στις επαφές που συνεχίζουν αντιπροσωπείες των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα και τόνισε ότι πρέπει «να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι. Ολα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, τα ζητήματα της ΑΟΖ, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όλα». Με δεδομένο ότι συνολικά οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις εξελίσσονται με βάση και το ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, μέσα από το οποίο η Τουρκία επενδύει στο αλισβερίσι της με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Ακάρ, με σκόπιμα αόριστο τρόπο και χωρίς διευκρινίσεις, ανέφερε: «Η αντιπροσωπεία που έχουμε στείλει στην Ελλάδα κάνει κάτι για πρώτη φορά. Μακάρι να πετύχει. Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά (σ.σ. εννοεί την ελληνική πλευρά). Μακάρι, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν το θέμα με λογική, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τις δύο πλευρές». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συνομιλίες και μετά την Παρασκευή, και υποστήριξε ότι «δεν απειλούμε κανέναν, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας».

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις δικές της προτεραιότητες: «Κανείς να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Επέκρινε όσους εμφανίζουν ειδικά το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αποδυναμωμένο (μετά το πραξικόπημα του 2016) και παρέθεσε ως «κατορθώματα» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, αλλά και ασκήσεις ευρείας κλίμακας που συνεχίζονται σε Μεσόγειο - Αιγαίο - Μαύρη Θάλασσα, όπως η άσκηση «Θαλασσόλυκος».

«Σύγκλιση» με ΗΠΑ σε «διάφορα θέματα»

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των περίπλοκων διεργασιών είναι τα όσα είπε ο Ακάρ μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, στις οποίες - όπως ισχυρίστηκε - «παρατηρούμε μια γενικότερη χαλάρωση και σύγκλιση σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη (σ.σ. στη Συρία), επίσης σε ό,τι αφορά τα "F-35" και τους "Patriot"». Βέβαια, σχετικά με το φλέγον θέμα της τουρκικής αγοράς ρωσικών συστημάτων «S-400» - στην οποία η Ουάσιγκτον αντιδρά έντονα - ο Ακάρ είπε ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο: «Κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες. Αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα από καιρό σε καιρό, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έχει υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή μέχρι στιγμής». Επανέλαβε επίσης ότι έχουν σταλεί και ήδη εκπαιδεύονται στη Ρωσία Τούρκοι ειδικοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος των «S-400».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των «S-400» απασχολεί επαφές που έχει στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Η επίσκεψή του αφορά συνολικά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και μεταξύ άλλων αναμενόταν να συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: Κοινή Ρίζα, Νέο Οραμα», που διοργανώνει η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας.

Τέλος, στο θέμα των «S-400» αναφέρθηκε χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα «τελεσίγραφα» που οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία για τους πυραύλους.

Και ανταλλαγή ανακοινώσεων

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε προχτές ανακοίνωση και επιμένοντας να συνδέει επισημάνσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων με «αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν την Ιστορία μας» εκφράζει ανησυχία για «ρητορική - στην ελληνική πλευρά - που είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις επόμενες γενιές».

Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλά για «ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» και συμπληρώνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους». Βεβαίως, και η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπορεί να ειδωθεί παρά ενταγμένη στο πλαίσιο της εποχής της, τον Μάη του 1919, τον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενταγμένες σε αντίπαλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, διεκδικούσαν μερίδιο, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να γίνονται κρέας στα κανόνια τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη

Τη μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, σαν σήμερα, 56 χρόνια πριν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Θεανώ Καπέτη, Μιχάλης Μιχαήλ και Λεωνίδας Στολτίδης και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Οδυσσέας Μαάιτα, υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, και Μπάμπης Βέλλης, υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν τυχαίος, δεν ήταν ένας αγωνιστής για την ειρήνη και τη δημοκρατία γενικά, όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί. Σήμερα, 56 χρόνια μετά τη δολοφονία του, οι στόχοι και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε, δεν έχουν βρει ακόμη δικαίωση».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη σκύλευση της μνήμης του Λαμπράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, παράδειγμα το οποίο βέβαια δεν αποτελεί μεμονωμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Θεωρούμε μέγιστη καταισχύνη την αισχρή και ξεδιάντροπη πολιτική εκμετάλλευση του ονόματος και των αγώνων του Γρηγόρη Λαμπράκη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (...) που υπογράφει αντικομμουνιστικά ψηφίσματα με όλο το ακροδεξιό και φιλοφασιστικό σκυλολόι της ΕΕ.

Είναι μέγιστη ντροπή η σκύλευση της μνήμης του Λαμπράκη, από αυτούς που συμβιβάστηκαν, που έγιναν οι καλύτεροι εντολοδόχοι της ελληνικής αστικής τάξης και των ξένων μονοπωλίων, που τα παρέδωσαν όλα στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έγιναν οι σημαιοφόροι και οι προτιμότεροι εταίροι του Τραμπ και των ΗΠΑ στην περιοχή, που σφιχταγκαλιάζονται με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.

Είναι αισχρή πολιτική εκμετάλλευση η περιφορά του πολιτικού φακέλου του Γρηγόρη Λαμπράκη από την κυβέρνηση και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που στήνουν δήθεν "εκθέσεις" με μοναδικό σκοπό τα ποταπά πολιτικά οφέλη, που επιδιώκουν από αυτό. Είμαστε αντίθετοι! Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, θα μας βρουν μπροστά τους!

Με κυρίαρχο το σύνθημα "Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί", συνεχίζουμε, βαδίζουμε ακλόνητοι στα βήματα του Λαμπράκη. Μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη!».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΟΓΕ και της ΕΔΥΕΘ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερά προς αναζήτηση «ρεαλιστικών μοντέλων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την κλιμάκωση των σχεδιασμών για τη διχοτόμηση της Κύπρου επιβεβαιώνουν οι πρώτες δηλώσεις όσων στελεχώνουν τη νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα, με τη συμμετοχή του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ - το κόμμα του Ντ. Ερογλου) και του μεταρρυθμιστικού «Κόμματος του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο κόμματα, αναφέρεται (όπως μετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ): «Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης που συνεχίστηκαν δίχως τέλος για μισό αιώνα έδειξαν ότι έχει τελειώσει το μοντέλο της ομοσπονδίας και ότι δεν είναι ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτόν το λόγο πρέπει πλέον στην Κύπρο να έρθουν στο τραπέζι διαφορετικά μοντέλα, πιο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα». Με φόντο τις επενδυτικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που προσβλέπουν σε «λύση» του Κυπριακού, το πρωτόκολλο αναφέρει ότι «ακόμη και αν δεν βρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα μια βιώσιμη και συνολική λύση, η κυβέρνησή μας θα υποστηρίξει τη συνεργασία των δυο πλευρών σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, ανθρωπιστικών ζητημάτων και σε άλλα παρόμοια πεδία. Επιπλέον, θα προσεγγίσει θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα επισκιάζουν τις βασικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ενώ ως προς το θέμα της ΑΟΖ επαναλαμβάνεται ξανά η ανάγκη για «δίκαιο καταμερισμό», συνεργασία «της τουρκοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία», αλλά και προβολή των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στο διεθνές πεδίο, προμηνύοντας δηλαδή και περαιτέρω όξυνση των διπλωματικών διεργασιών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, όπως επιβεβαίωσε αυτήν τη φορά η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάριετ Μπάλντγουϊν. Απαντώντας σε νέα σχετική Ερώτηση βουλευτή, είπε ότι «όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση...», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχτές - όπως μεταδόθηκε στην Κύπρο - έφτασαν στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι τα νέας γενιάς βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη «F-35B», για να συμμετάσχουν στην πρώτη τους άσκηση στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ