ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΠΑ
Πέμπτη μέρα απεργίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) πραγματοποιώντας απεργία πέμπτη συνεχόμενη μέρα, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στις απεργοσπαστικές προσπάθειες της διορισμένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης της ΔΕΠΑ.

Τον αγώνα τους στηρίζει από την πρώτη στιγμή το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας.

Χτες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων τους για τις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και για την εξέλιξη που αφορά στην απευθείας πρόσληψη 23 συναδέλφων τους στη ΔΕΔΑ. Επισήμαναν ότι οι προσλήψεις έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων τους, ύστερα από τρεις μέρες απεργία και από κινητοποιήσεις μηνών. Υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική νίκη, που τους δίνει ώθηση για να συνεχίσουν. Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Σταύρος Χρηστίδης εκ μέρους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου, σημειώνοντας ότι οι 23 προσλήψεις αναδεικνύουν τη δύναμη που έχει η οργανωμένη κοινή αγωνιστική δράση των εργαζομένων και υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια του αγώνα αποτελεί μονόδρομο μέχρι να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Στην αντίπερα όχθη, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΠΑ επιχειρούν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους για να αποδυναμώσουν τον αγώνα τους. Σε αυτό αποσκοπούν, ανεπιτυχώς, και τα διάφορα ταξίματα που κάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, πως τάχα θα τακτοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, με τον όρο να σταματήσουν την απεργία... Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν έχει αποδεχτεί ούτε ένα από τα αιτήματά τους.

Από την πολυήμερη απεργία των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ
Από την πολυήμερη απεργία των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ
Στο μεταξύ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν και χτες καθολική, ενώ συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων και Απορριμματοφόρων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ) σε Ανω Λιόσια και Ανθούσα, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Την απεργοσπαστική τακτική της διοίκησης της ΔΕΠΑ σιγοντάρει η διοίκηση της ΟΣΥ (μπλε λεωφορεία), επιχειρώντας να εφοδιάσει λεωφορεία με φυσικό αέριο από ιδιώτη.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων

Το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση επισημαίνουν πως «ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη μέρα ψήφισης (5.3.2019) του νομοσχεδίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου, δεσμεύτηκε για την άμεση ρύθμιση του εργασιακού ζητήματος. Δηλαδή, 180 εργολαβικοί υπάλληλοι στη ΔΕΠΑ, που εργάζονται περισσότερα από 20 χρόνια και αποτελούν τον βασικό κορμό της επιχείρησης, καθώς το μόνιμο προσωπικό είναι 47 διευθυντικά στελέχη, να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία στη ΔΕΠΑ. Δεδομένου ότι στο τέλος Μάη θα συσταθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, όμως η δέσμευση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Το ΚΚΕ απαιτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων που αυτήν τη στιγμή δουλεύουν στην επιχείρηση».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «SKYCOM» ΣΤΑ ΕΛΤΑ
Δέσμευση για επιστροφή στη δουλειά και κατοχύρωση δικαιωμάτων

«Τους απολυμένους εργαζόμενους από το "δουλεμπορικό" της "SKYCOM", που με την παλικαρίσια στάση τους έγιναν η αφορμή να αναδειχθεί πλατιά το ζήτημα του αίσχους των "δουλεμπορικών"», χαιρετίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), τονίζοντας: «Καταφέραμε με την παρέμβαση του Σωματείου μας και τη δημοσιοποίηση του θέματος να πιέσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία και να αποσπάσουμε τελικά τη δέσμευση όλων αυτών για την επιστροφή των συναδέλφων στη δουλειά τους, με την αναγνώριση των τριετιών».

«Είναι μια πρώτη μικρή νίκη», αναφέρει το Σωματείο, «πολύ σημαντική όμως τόσο για τους συγκεκριμένους συναδέλφους, όσο και για όλους τους ενοικιαζόμενους και εργολαβικούς του κλάδου μας. Αποδεικνύεται και στην πράξη ότι ο δρόμος των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους περνάει μέσα από την οργάνωσή τους στα Σωματεία, στο κλαδικό ΣΕΤΤΑ, σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, τους νόμους κυβέρνησης - ΕΕ και την εργοδοσία».

Και υπογραμμίζει: «Ο αγώνας τώρα ξεκινά! Για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου στον όμιλο ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα!Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των "δουλεμπορικών", για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με δικαιώματα. Για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και όχι την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της εργοδοσίας».

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της εστίας του ΕΜΠ

«Στον αέρα» βρίσκονται οι 25 εργαζόμενοι στο εστιατόριο που λειτουργεί στις εστίες του Πολυτεχνείου, καθώς οι εργολάβοι που διεκδικούν να αναλάβουν τη λειτουργία του θέτουν ως προϋπόθεση τη μείωση του προσωπικού. Η τελευταία προκήρυξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΒΙΔΙΜ) έχει συμπιέσει το κόστος της λειτουργίας του εστιατορίου και οι εργολάβοι επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τη μείωση κερδών, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης των φοιτητών, με μείωση προσωπικού και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο έδαφος αυτό, το εστιατόριο θα βρεθεί τις επόμενες μέρες εκτός λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι έχουν στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής, μέσα από τις γραμμές του οποίου έχουν παλέψει και στο παρελθόν για να αποκρούσουν την επίθεση των εργολάβων στα δικαιώματά τους.

Χτες, εργαζόμενοι στο εστιατόριο και το ίδρυμα έκαναν παρέμβαση στη Σύγκλητο, καθώς και στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σήμερα το πρωί θα γίνουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ και συνέλευση των εργαζομένων, ενώ τις επόμενες μέρες θα οργανωθεί κοινή σύσκεψη συλλόγων φοιτητών και εργαζομένων, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Παρασκευή, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή για το Εργατικό Κέντρο Θήβας και την παρέμβαση της ΔΑΣ.

-- Στις 8 μ.μ., τη δίωρη μουσική εκπομπή «Time Machine».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κυβερνητικά εμπόδια στη λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας

Τα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στη λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

«Δεν έχουν περάσει δύο 24ωρα από το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός ακόμα εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», τονίζουν τα σωματεία, καταγγέλλοντας πως την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Κερατσινίου - Δραπετσώνας, «απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας το αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων να γίνει έλεγχος σε επισκευαζόμενο πλοίο στη ράδα του Πειραιά». Η αιτιολόγηση της άρνησης πραγματοποίησης σχετικού ελέγχου ήταν ότι κάτι τέτοιο «αντιτίθεται στον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής» και ότι η ράδα «δεν είναι Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», με τα σωματεία να αντιτείνουν στους προσχηματικούς ισχυρισμούς πως «για όλα τα πλοία που επισκευάζονται στη ράδα εκδίδονται κανονικά άδειες για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες».

Τα Συνδικάτα υπενθυμίζουν, τέλος, πως στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, στην οποία προχώρησαν την Τετάρτη, έθεσαν στο υπουργείο Ναυτιλίας τα αιτήματα για ενίσχυση των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας και επαναφορά της καθημερινής τους λειτουργίας, κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε πρόσφατα και περιέχει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, άμεση παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εργοδοτικά εγκλήματα.

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Γενίκευση ελαστικών ωραρίων με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Την επέκταση των ωραρίων εργασίας από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που πατάνε «πάνω στη σχετική κατάπτυστη αντεργατική απόφαση της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - λοιπών προθύμων)», καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Δεν πέρασαν ούτε τρεις βδομάδες», σημειώνει, «από τότε που η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα" ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι επεκτείνει τα ωράρια εργασίας μέχρι τις 10 το βράδυ (...) και η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ "Καζιάνης" ανακοίνωσε στους δικούς της εργαζόμενους αντίστοιχη επέκταση σε κατάστημα της αλυσίδας, όπως καταγγέλθηκε στο Σωματείο μας από εργαζόμενους».

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει «αυτό που είχε τονίσει από την αρχή το Σωματείο μας, ότι πρόκειται για μία γενικευμένη κατάσταση, επιλογή της μεγαλοεργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού, που αφορά όλους τους εργαζόμενους.

(...) Οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), αλλά και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (με όποιο όνομα και αν καμουφλάρονται κάθε φορά), είναι τεράστιες γι' αυτήν την εξέλιξη. Ολοι οι παραπάνω από κοινού υπερψήφισαν αυτό το μέτρο την περασμένη χρονιά, εκτός της "Λαϊκής Συσπείρωσης" (ΚΚΕ) που το καταψήφισε, ενώ αρνήθηκαν την κατάργησή του που εισηγήθηκε η "Λαϊκή Συσπείρωση" ύστερα από αίτημα των εργαζομένων στην πρόσφατη (13/5/2019) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Κατά τ' άλλα, επισημαίνει το σωματείο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ «κονταροχτυπιούνται υποκριτικά και για τα μάτια του κόσμου (...) για το ποιος είναι πιο κοντά στους εργαζόμενους και το λαό!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ