ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Προωθείται το φιλοϊσραηλινό αμερικανικό σχέδιο

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠ Μ.Πομπέοι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου σε συνάντησή τους τον Μάρτη
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠ Μ.Πομπέοι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου σε συνάντησή τους τον Μάρτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη σύνοδο για τη δήθεν «ειρήνη και ευημερία» των Παλαιστινίων, που συγκαλούν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στο Μπαχρέιν στις 25 και 26 Ιούνη, προσπάθησε να προωθήσει αργά προχτές βράδυ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Το «ειρηνευτικό» σχέδιο (που έχει συντάξει με τον γαμπρό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ), σύμφωνα με διαρροές που έχουν γίνει, απεμπολεί βασικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, «τινάζει στον αέρα» δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται μεταξύ άλλων στους πρόσφυγες και το δικαίωμα επιστροφής τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και εδραιώνει τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι «σφάλλουν» με την απόφασή τους να απόσχουν από τη σύνοδο στο Μπαχρέιν, λέγοντας ότι «εάν έρθουν δεν θα έχουν τίποτε να χάσουν, αλλά θα έχουν να κερδίσουν πολλά». Ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό «είναι εναλλακτικός δρόμος» που μπορεί τάχα «να ξεκλειδώσει ένα μέλλον ευημερίας». Επίσης, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Οργανισμού Αρωγής των Παλαιστινίων του ΟΗΕ (UNRWA), τη χρηματοδότηση του οποίου έχουν σταματήσει από πέρσι οι ΗΠΑ με εντολή του Προέδρου Τραμπ.

Στην αρχή της βδομάδας ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Παλαιστινιακής Αρχής στη σύνοδο του Μπαχρέιν τονίζοντας ότι «η επίλυση της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη μπορεί να είναι μόνο πολιτική».

  • Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Οχθης και του Ισραήλ επικράτησε χτες εξαιτίας εστιών φωτιάς που προκάλεσαν, σε αρκετές περιπτώσεις, νεαροί Εβραίοι στο πλαίσιο θρησκευτικών εθίμων. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν χωριά (εκ των οποίων ορισμένα παραδόθηκαν στις φλόγες), να κλείσουν προληπτικά τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με το Τελ Αβίβ και να αναζητήσουν βοήθεια από Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ.
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σχέδια για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, κατά τουλάχιστον 10.000 άτομα, στο πλαίσιο περαιτέρω κλιμάκωσης της πίεσης σε βάρος του Ιράν, μελετούσαν χτες στον Λευκό Οίκο αξιωματούχοι του Πενταγώνου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν είναι οι δύο βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έχουν αναλάβει, τα τελευταία 24ωρα, την «ενημέρωση» του Κογκρέσου, για να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με το πρόσχημα της αύξησης των απειλών για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από το Ιράν ή από οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτό. Στο τραπέζι των αμερικανικών επιχειρησιακών σχεδιασμών απλώνονται και άλλα σενάρια. Οπως αυτά για την αύξηση των συστοιχιών πυραύλων Patriot και την αύξηση των επιχειρήσεων κατασκοπείας των μυστικών υπηρεσιών έναντι του Ιράν.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ παρακολουθούνται την ίδια ώρα στενά από το Ιράν. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ιρανικού στρατού στρατηγός Μοχάμεντ Μπακέρι τόνισε πως «παρακολουθεί βήμα - βήμα» τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Παράλληλα, επιχειρούνται στο παρασκήνιο και κάποια «ανοίγματα» σε πιθανά παζάρια. Ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γενς Πλότερ, μετέβη χτες εσπευσμένα στην Τεχεράνη, όπου μαζί και με τον Γερμανό πρέσβη στο Ιράν, Μίκαελ Κλορ Μπέρχτολντ, συνάντησαν τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, συζητώντας τις εξελίξεις γύρω από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που εγκατέλειψαν μονομερώς πέρσι οι ΗΠΑ και «διμερή ζητήματα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στα πρόθυρα παραίτησης η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται στη Βρετανία οι μεγάλες δυσκολίες της κυβέρνησης και των μεγαλύτερων κομμάτων να διαχειριστούν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων για το εάν η χώρα θα πρέπει και υπό ποιες συνθήκες να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φερόταν χτες, για μία ακόμη φορά, να είναι στα πρόθυρα παραίτησης, την οποία οι «Τάιμς του Λονδίνου» προέβλεπαν ότι ίσως την υποβάλει εντός τρέχοντος 24ώρου, ώστε να παραμείνει στη συνέχεια, και για κάποιες βδομάδες, υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Συντηρητικών (με «φαβορί» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον - γνωστό υποστηρικτή του Brexit)...

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Μέι αναγκάστηκε χτες να αποσύρει εσπευσμένα το «Νέο Νομοσχέδιο για την Αποχώρηση από την ΕΕ», που ανακοίνωσε στα μέσα της βδομάδας και επρόκειτο αρχικά να δημοσιοποιήσει σήμερα Παρασκευή. Αφορμή στάθηκε η «θύελλα» αντιδράσεων κυρίως από ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και υπουργών (με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν ως πιθανό μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων μετά από εκείνη της υπουργού, Αντρέα Λίντσομ).

Η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Βρετανία προκάλεσε χτες την αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προέβλεψε πως οι Βρετανοί θα ζητήσουν στις 31 Οκτώβρη νέα παράταση για το Brexit, καθώς διαπίστωσε πως οι κυβερνώντες Συντηρητικοί προτιμούν να ασχολούνται με τις διαδικασίες για αντικατάσταση της αρχηγού τους και πρωθυπουργού από το να πετύχουν μία συμφωνία.

Οι ευρωεκλογές

Στο μεταξύ, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν χτες στις κάλπες συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές, με το Brexit να εντείνει την πόλωση και τις αντιθέσεις μεταξύ των ψηφοφόρων, σημαντικό μέρος των οποίων φάνηκε να «ρυμουλκείται» από το νέο Κόμμα του Βrexit, του ευρωσκεπτικιστή - καιροσκόπου πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ.

Δεν έλειψαν ωστόσο και τα προβλήματα, καθώς χιλιάδες πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν.

Αύξηση της φτώχειας

Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες και αφορά τα εκατομμύρια Βρετανούς που εξωθήθηκαν στη φτώχεια λόγω των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων που ευνοούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ακραία Φτώχεια, Φίλιπ Αλστον, που έχει κάνει ανάλογη μελέτη και για την αύξηση της φτώχειας στις ΗΠΑ, τόνισε πως η λιτότητα έχει οδηγήσει εκατομμύρια Βρετανούς στη φτώχεια. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που συντάχθηκε έπειτα από μια αποστολή 12 ημερών, το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε κατάσταση φτώχειας. Επισημαίνει ότι παρά «τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις», τα «αναδρομικά» μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται από το 2010 από τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία «συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό», «σε κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων (της βρετανικής κυβέρνησης) αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Σχεδόν το 40% των παιδιών θα αναγκαστούν να ζήσουν φτωχά έως το 2021. Οι τράπεζες τροφίμων εξαπλώνονται, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά (...) το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί για κάποιες ομάδες ανθρώπων και το σύστημα νομικής βοήθειας έχει αποδεκατιστεί», αναφέρει η έκθεση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Τα ψευτοδιλήμματα κυριαρχούν

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Ξεκίνησε χτες η διεξαγωγή των ευρωεκλογών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Χτες στις κάλπες προσήλθαν οι Ολλανδοί για να εκλέξουν 26 αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Το εκλογικό σώμα αποτελείται από περίπου 13,5 εκατ. ντόπιους και άλλους Ευρωπαίους που διαμένουν στη χώρα, ενώ η συμμετοχή στις ευρωεκλογές κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 40%.

Κατά την προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το ψευτοδίλημμα για το λαό «ευρωσκεπτικισμός» ή «ενίσχυση της ΕΕ», πάντα με ζητούμενο την καλύτερη «συνταγή» ώστε οι ολλανδικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να γίνουν πιο «ανθεκτικοί», πιο «δυναμικοί» στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το εθνικιστικό κόμμα του Τιερί Μποντέ, «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD), με ποσοστά κοντά στο 15%, δηλαδή όσο και το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Μαρκ Ρούτε. Το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» ήρθε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές του Μάρτη (για τη Γερουσία) και κερδίζει υποστηρικτές κυρίως από το «Κόμμα Ελευθερίας» του ακροδεξιού - εθνικιστική Γκερτ Βίλντερς.

Το κόμμα του Μποντέ, με σύνθημα «Πρώτα η Ολλανδία», στρέφεται ανοιχτά κατά των μεταναστών και ασκεί κριτική στην ΕΕ που «έχει γίνει ένα υπερ-κράτος» ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν πως είναι ένας «αφελής φίλος της Ρωσίας». Στην Ολλανδία, μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά υποαπασχόλησης, ιδιαίτερα στις γυναίκες (περίπου 70%) ο Μποντέ δηλώνει κυνικά πως «αν (οι γυναίκες) εξακολουθήσουν να εργάζονται πλήρες ωράριο, η δημιουργία οικογένειας γίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη».

Σήμερα, διεξάγονται ευρωεκλογές σε Ιρλανδία και Τσεχία, αύριο Σάββατο σε Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία και συνεχίζονται στην Τσεχία (είναι διήμερες). Την Κυριακή θα γίνουν ευρωεκλογές στα υπόλοιπα 21 κράτη - μέλη της ΕΕ για τις 751 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απειλούν με δασμούς και την... Αλβανία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Απειλές» για επιβολή υψηλών δασμών ακόμη και στην Αλβανία εάν δεν αρθούν, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τα εμπόδια που θέτει για την εισαγωγή κάποιων προϊόντων από το Κόσοβο, εκτόξευσε χτες ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ράμους Χαραντινάι.

Αφορμή στάθηκε η μη υλοποίηση όρων διμερούς συμφωνίας για την απελευθέρωση των εισαγωγών αλεύρων, μπύρας και πατάτας από το Κοσσυφοπέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε με δασμούς της τάξης του 100%, όπως έχει κάνει από τον περασμένο Νοέμβρη σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Κατηγορούν τις ΗΠΑ για παραπληροφόρηση

ΜΟΣΧΑ.--

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος των συριακών και ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ καταγγέλλει τις αμερικανικές αρχές το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» περί «σκόπιμων επιδρομών» συριακών και ρωσικών δυνάμεων σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις αμάχων, το ρωσικό υπουργείο κατηγορεί τους συντάκτες του άρθρου ότι παραπληροφορούν έχοντας πηγή τις «επίσημες αμερικανικές αρχές». Σε σχετική ανακοίνωση εκτιμάται πως η επιχείρηση παραπληροφόρησης είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, «επειδή διατηρούν άθικτο τον θύλακα τρομοκρατών στο Ιντλίμπ».

Στις αρχές της βδομάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει ανακοίνωση, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά του συριακού στρατού κατηγορώντας τον για «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μάη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ