Παρασκευή 24 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στα πρόθυρα παραίτησης η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται στη Βρετανία οι μεγάλες δυσκολίες της κυβέρνησης και των μεγαλύτερων κομμάτων να διαχειριστούν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων για το εάν η χώρα θα πρέπει και υπό ποιες συνθήκες να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φερόταν χτες, για μία ακόμη φορά, να είναι στα πρόθυρα παραίτησης, την οποία οι «Τάιμς του Λονδίνου» προέβλεπαν ότι ίσως την υποβάλει εντός τρέχοντος 24ώρου, ώστε να παραμείνει στη συνέχεια, και για κάποιες βδομάδες, υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Συντηρητικών (με «φαβορί» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον - γνωστό υποστηρικτή του Brexit)...

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Μέι αναγκάστηκε χτες να αποσύρει εσπευσμένα το «Νέο Νομοσχέδιο για την Αποχώρηση από την ΕΕ», που ανακοίνωσε στα μέσα της βδομάδας και επρόκειτο αρχικά να δημοσιοποιήσει σήμερα Παρασκευή. Αφορμή στάθηκε η «θύελλα» αντιδράσεων κυρίως από ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και υπουργών (με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν ως πιθανό μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων μετά από εκείνη της υπουργού, Αντρέα Λίντσομ).

Η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Βρετανία προκάλεσε χτες την αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προέβλεψε πως οι Βρετανοί θα ζητήσουν στις 31 Οκτώβρη νέα παράταση για το Brexit, καθώς διαπίστωσε πως οι κυβερνώντες Συντηρητικοί προτιμούν να ασχολούνται με τις διαδικασίες για αντικατάσταση της αρχηγού τους και πρωθυπουργού από το να πετύχουν μία συμφωνία.

Οι ευρωεκλογές

Στο μεταξύ, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν χτες στις κάλπες συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές, με το Brexit να εντείνει την πόλωση και τις αντιθέσεις μεταξύ των ψηφοφόρων, σημαντικό μέρος των οποίων φάνηκε να «ρυμουλκείται» από το νέο Κόμμα του Βrexit, του ευρωσκεπτικιστή - καιροσκόπου πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ.

Δεν έλειψαν ωστόσο και τα προβλήματα, καθώς χιλιάδες πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν.

Αύξηση της φτώχειας

Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες και αφορά τα εκατομμύρια Βρετανούς που εξωθήθηκαν στη φτώχεια λόγω των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων που ευνοούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ακραία Φτώχεια, Φίλιπ Αλστον, που έχει κάνει ανάλογη μελέτη και για την αύξηση της φτώχειας στις ΗΠΑ, τόνισε πως η λιτότητα έχει οδηγήσει εκατομμύρια Βρετανούς στη φτώχεια. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που συντάχθηκε έπειτα από μια αποστολή 12 ημερών, το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε κατάσταση φτώχειας. Επισημαίνει ότι παρά «τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις», τα «αναδρομικά» μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται από το 2010 από τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία «συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό», «σε κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων (της βρετανικής κυβέρνησης) αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Σχεδόν το 40% των παιδιών θα αναγκαστούν να ζήσουν φτωχά έως το 2021. Οι τράπεζες τροφίμων εξαπλώνονται, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά (...) το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί για κάποιες ομάδες ανθρώπων και το σύστημα νομικής βοήθειας έχει αποδεκατιστεί», αναφέρει η έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ