ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ρώμη

Μια μεγάλη σε μέγεθος κεφαλή του θεού Διόνυσου ήρθε στο φως στη Ρώμη από αρχαιολόγους, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, και χρονολογείται μεταξύ του 1ου π.Χ. αιώνα και του 2ου μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές γύρω από τα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους όταν βρήκαν το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο πιστεύουν πως αντικατοπτρίζει τον Διόνυσο και, ενδεχομένως, αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αγάλματος.

«Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος, όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ηταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, νεαρής ηλικίας και ευγενικό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το «Archaeological Park of the Colosseum».

Ο Διόνυσος ήταν γιος του Δία και της Σεμέλης, της θνητής κόρης του Κάδμου, ιδρυτή και βασιλιά της Θήβας. Ηταν γνωστός ως ο θεός του κρασιού, του γλεντιού, της γονιμότητας, του θεάτρου. Λατρευόταν από τους αρχαίους Ελληνες και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο πάνθεον των ρωμαϊκών θεών ως Βάκχος.

«Destiny» του Λανγκ στους κινηματογράφους

Ενα άγνωστο αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το βωβό «Destiny» του 1921, σκηνοθετημένο και εμπνευσμένο από τον δημιουργό του «Metropolis», Φριτς Λανγκ, ανεβαίνει στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 6 Ιούνη.

«Οι ταινίες μου», έλεγε ο Φριτς Λανγκ, «δείχνουν τη μάχη του ατόμου ενάντια στις συνθήκες - αυτόν τον αιώνιο προβληματισμό των αρχαίων Ελλήνων - τη μάχη ενάντια στους θεούς, τη μάχη του Προμηθέα. Με τον ίδιο τρόπο σήμερα μαχόμαστε νόμους, πολεμάμε τα πρέπει που δεν μας φαίνονται ούτε καλά ούτε δίκαια για την εποχή μας... Πάντα αγωνιζόμαστε».

Το «Destiny» είναι μια φανταστική παραβολή: Μια νέα γυναίκα τρομοκρατείται όταν ο αρραβωνιαστικός της πεθαίνει. Η φιγούρα όμως του θανάτου τής προσφέρει μια συμφωνία. Θα μεταφερθεί σε τρεις διαφορετικές εποχές, την Περσία, τη Βενετία του 15ου αιώνα και την Κίνα. Αν μπορεί σε κάποιες από αυτές να σώσει τη ζωή του αγαπημένου της, ο θάνατος θα την αποπληρώσει.

«Οταν κάνω μια ταινία, κοιτάζω το σύνολο, τα πάντα. Προσπαθώ να γυρίσω μια σκηνή που περιέχει μια ιδέα, που θα κορυφωθεί εκατό σκηνές παρακάτω»...

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Η Σ. Μπέλλου με τον Β. Τσιτσάνη
Η Σ. Μπέλλου με τον Β. Τσιτσάνη
Αύριο Τετάρτη στις 20.30, οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης) μουσική παράσταση αφιερωμένη σε μία από τις κορυφαίες αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, την Σωτηρία Μπέλλου.

Η Σ. Μπέλλου σφράγισε με τη μοναδική φωνή της δεκάδες μουσικές δημιουργίες. Ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση πολλά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα κ.ά. Ανάμεσά τους και τα χιλιοτραγουδισμένα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Σαν απόκληρος γυρίζω». Ερμήνευσε όμως ανεπανάληπτα και κομμάτια του έντεχνου τραγουδιού, σε συνθέσεις των Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μούτση, Η. Ανδριόπουλου, Δ. Λάγιου κ.ά.

Συντελεστές της εκδήλωσης: Ισαάκ Δημητριάδης (αφήγηση), Δέσποινα Δημητριάδου (δραματοποίηση - τραγούδι), Ντίνα Κατσίλα (τραγούδι), Γιώργος Τσέρτος (μπουζούκι).

Συμμετέχουν οι χορευτές: Χρήστος Λαχανάς, Δημοσθένης Καπακλής, Τριαντάφυλλος Αυγερινός, Μιχάλης Μπόγιαρης, μέλη του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων

Την Παρασκευή 7 Ιούνη ο Μίλτος Πασχαλίδης πραγματοποιεί την έναρξη της καλοκαιρινής του περιοδείας με την καθιερωμένη του συναυλία στο Θέατρο Βράχων.

Μετρά πλέον 24 χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 12 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Ολα με το προσωπικό του στίγμα: Την πετυχημένη του ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη δυνατή σύνδεσή του με τον κόσμο.

Η βραδιά στο Βύρωνα θα τα έχει όλα: Παραμύθια, κακές συνήθειες, ιστορίες και τραγούδια που ζούνε λαθραία, παλιά και αγαπημένα τραγούδια, όπως «Το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος», «Τα Μπλουζ της Αγριας Νιότης», τις «Πεθαμένες Καλησπέρες», αλλά και νέες επιτυχίες των τελευταίων του δισκογραφικών δουλειών.

Προπώληση εισιτηρίων: 12 ευρώ.

«Απ' τον Αττίκ στον Γούναρη» μια μουσική εποχή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δαυίδ Ναχμίας, ο συνθέτης που τα τελευταία χρόνια, ύστερα από συστηματική μελέτη, έφερε ξανά στην επιφάνεια και αναβίωσε μια σειρά από χρυσά μουσικά δημιουργήματα του τόπου μας από τον προηγούμενο αιώνα, επιμελείται και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 21.00, στο θέατρο «Αριστοτέλειο», ένα νοσταλγικό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Απ' τον Αττίκ στον Γούναρη». Μαζί του ο Θάνος Πολύδωρας και η Εβελίνα Νικόλιζα καθώς και η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Σαμαρά στο ρετρό ντεμπούτο της.

Μια πλούσια μουσική περιδιάβαση, για να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και για να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι τραγούδια για τον έρωτα και την αγάπη, για τους καημούς και τις πίκρες, για τη νιότη και τα χρόνια που δε γυρίζουν ξανά ποτέ πίσω.

Από τον Αττίκ, τον συνθέτη που σφράγισε μουσικά τον τόπο μας από το 1901, στον Νίκο Γούναρη, που παρόλο τον μικρό χρονικά βίο του, άφησε το δικό του μουσικό στίγμα και σφράγισε στην έξοδό του τον κύκλο αυτής της «τραγουδοεποχής» το 1965. Το κοινό θα «συναντηθεί» με τον Σουγιούλ, τον Γιαννίδη, τον Σακελλάριο, την Βέμπο, την Δανάη, την Μαίρη Λω, την Στέλλα Γκρέκα, τον Χρήστο Χαιρόπουλο, τον Τραϊφόρο, τον Πολυμέρη, τον Μαρούδα... για να τραγουδήσει για τον κόσμο που άλλαξε, για δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες... το «Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα» κι εκατοντάδες ακόμα λατρεμένα τραγούδια.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (A' ζώνη), 13 ευρώ (B' ζώνη), 10 ευρώ (εξώστης), 8 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων).

Το Φεστιβάλ Αθηνών στην Καισαριανή

Η θεατρική παράσταση «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα», βασισμένη σε κείμενα του Μάριου Χάκκα, θα πραγματοποιηθεί στην Καισαριανή στο πλαίσιο του «Ανοιγμα στην Πόλη», του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στις 6, 7 και 8 Ιούνη στην πλατεία Εργατικά (Τζων Κέννεντυ & Λ. Μανωλίδη, Καισαριανή) και ώρα 20.00.

Η παράσταση θα ζωντανέψει τον κόσμο του Χάκκα μέσα στην πόλη που αγάπησε και τα μέρη όπου έζησε, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα.

Η παράσταση θα βασιστεί στα «Απαντα Μάριου Χάκκα» από τις Εκδόσεις «Κέδρος» (9η έκδοση, 2016). Η έρευνα πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ανιψιού του, Γ. Χάκκα.

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Ξανθοπούλου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Σπύρος Γραμμένος.

Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Σπύρος Γραμμένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ