ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Βοούν τα στοιχεία, βαθαίνει η πολιτική «μείωσης της βλάβης»

Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) απ' όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης. Η χρήση ηρωίνης μειώνεται και αυξάνεται η χρήση κάνναβης με γοργό ρυθμό (Ετήσια Εκθεση 2018 - Η κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα).

Σε 24 χώρες, μόνο σε ένα χρόνο (2016 - 2017) ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76%. Το 2017, περίπου 155.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ξεκίνησαν πρόγραμμα απεξάρτησης από την κάνναβη, από τους οποίους οι 83.000 για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το 47% των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκίνησαν θεραπεία ανέφεραν καθημερινή χρήση της ουσίας τον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία).

Από το 2017 διατίθενται απροκάλυπτα προς πώληση φυτική κάνναβη και κανναβινέλαια σε «καταστήματα υγιεινής διατροφής» ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τον ισχυρισμό ότι έχουν ελάχιστη ή μηδενική ψυχοτρόπο δράση (0,2% ή 0,3% THC - τετραϋδροκανναβινόλη). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών αυτών των προϊόντων, η περιεκτικότητά τους σε THC και CBD μπορεί να διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στις ετικέτες ή στα «αποτελέσματα δοκιμών» (Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά 2019 - ΕΚΤΕΠΝ).

Και ενώ τα στοιχεία βοούν, αποκαλύπτοντας την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για το ζήτημα των ναρκωτικών, ο εθνικός συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, δρ. Χρήστος Κουιμτζίδης, που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, έκανε λόγο χτες - κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των παραπάνω Εκθέσεων - για μια «εθνική στρατηγική» που θα είναι πλήρως υποταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και οι όποιες τοποθετήσεις για το θέμα «να μην είναι ιδεολογικές».

Ενδεικτική για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα είναι και η τοποθέτηση της Φ. Κουλούρη, διευθύντριας της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας, που ως προτεραιότητες της κυβέρνησης έθεσε τη «ρύθμιση κριτηρίων για τη λειτουργία των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης» και τη διεύρυνση της στυγνής εκμετάλλευσης των απεξαρτημένων μέσω των «κοινωνικών συνεταιρισμών», κάτι που προέβαλε μάλιστα ως «ευκαιρία κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα ευρήματα των δύο Εκθέσεων θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Κηδεύτηκε η σ. Αννα Καζάζου

Σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν την σ. Αννα Καζάζου, που κηδεύτηκε στον Πλατύκαμπο της Λάρισας. Η σ. Αννα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στον Γερμανοϊταλό κατακτητή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΠΟΝ και του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, εντάχθηκε ως μαχήτρια στη 2η Μεραρχία στον ΔΣΕ, την οποία το 1949 αντιπροσώπευσε στην 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΔΕΓ) που έγινε στο Βίτσι, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και με τον επαναπατρισμό της το 1987 εγκαθίσταται στη Λάρισα και συνδέεται αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, δραστηριοποιείται στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στον σύλλογο της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Θ. Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της, στις δεκαετίες των αγώνων της στο Κόμμα και στο κίνημα, τόνισε: «Εκανες το χρέος σου συντρόφισσα Αννα, ως άνθρωπος και ως κομμουνίστρια στο ακέραιο. Να είσαι σίγουρη πως στα χνάρια σου βαδίζουν πολλοί και αποφασισμένοι. Ιδιαίτερα νέοι που μάχονται κόντρα στο ρεύμα της εποχής, της μοιρολατρίας και της υποταγής. Μάχονται για μια κοινωνία ανώτερη, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, για μια κομμουνιστική κοινωνία όπως και συ την έζησες και αγωνιζόσουν για να έρθει και στην πατρίδα σου».

Συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετισμός της εγγονής της, Αλεξάνδρας, που μεταξύ άλλων είπε: «Εκτός από μεγάλη μαχήτρια ήσουν πάντα πολέμιος της ημιμάθειας, του κουτσομπολιού, του μικροαστισμού, της κακεντρέχειας, του σκοταδισμού. Ησουν ένας μεταξωτός άνθρωπος, τρυφερή με τους άλλους, απαλή, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Είχες άποψη, χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του ωφελιμισμού.

Ποτέ δεν σε ενδιέφερε το ατομικό συμφέρον αλλά η συλλογικότητα που προχωρά τα πράγματα, χωρίς βέβαια η μεταξωτή σου συμπεριφορά να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης των προσωπικών σου δικαιωμάτων. Γι' αυτό άντεξες όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί αντέταξες το προσωπικό σου πένθος με τον πόνο και τον μόχθο του ανθρώπου δίπλα σου, στάθηκες βράχος στις δυο σου νύφες και στα εγγόνια σου, διπλά αντάρτισσα τα τελευταία χρόνια. (...) Δεν σε αγαπάμε όμως μόνο επειδή είχες τέτοια ιστορία, ούτε επειδή σε ονόμαζαν οι άλλοι αγωνίστρια και παλικάρι. Σ' αγαπάμε καταρχάς γιατί είσαι Εσύ, η Αννα του Μπανιά, Ανθρωπος που ξύπναγε κάθε μέρα και έλεγε "Πάμε, προχωράμε στον αγώνα. Μαζί, μπροστά, μόνο μπροστά, με πίστη και όραμα για έναν καλύτερο κόσμο"».

ΣΦΕΑ
Εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ΣΦΕΑ 1967 - 1974. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Ελευθερίας» του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας την Αθήνα (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), την Κυριακή 9 Ιούνη στις 10.30 το πρωί.

Δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση έχουν τα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και τη μέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η ετήσια συνδρομή είναι 5 ευρώ. Το δικαίωμα ψήφου με εξουσιοδότηση ισχύει για ένα και μόνο μέλος (κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει περισσότερους από έναν). Η ψηφοφορία ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των 5 πρώτων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και διαρκεί μέχρι τις 8 μ.μ.

ΓΟΥΔΗ
Εκδήλωση για το μητροπολιτικό πάρκο

Εκδήλωση για το μητροπολιτικό πάρκο στου Γουδή, το οποίο η κυβέρνηση υποβαθμίζει με σχετικό σχέδιο νόμου, ανοίγοντας, παράλληλα, «παράθυρο» και στην εμπορευματική του χρήση, διοργάνωσαν προχτές μαζικοί φορείς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο στέγαστρο του δήμου Ζωγράφου από την Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, τη Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ο Ιλισός», τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Παπάγου «ο Υμηττός» και τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Βασίλης Ραπτάκης, σύμβουλος στο 7ο Διαμέρισμα, εκλεγμένος με τη «Λαική Συσπείρωση», υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μόνο τα 117 από τα 965 στρέμματα που έχουν απομείνει εδώ, είναι αυτά τα οποία θα διαχειρίζεται ο φορέας (σ.σ. η ίδρυσή του αναφέρεται σε σχέδιο νόμου που είχε δοθεί σε διαβούλευση, αλλά δεν προχώρησε η συζήτησή του στη Βουλή λόγω των εκλογικών εξελίξεων). Ενας φορέας ο οποίος θα έχει πολύ ελάχιστο προσωπικό, σύμφωνα και το σχέδιο νόμου, μόνο πέντε μόνιμους εργαζόμενους και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι οκταμηνίτες, ένας φορέας ο οποίος δεν καθορίζεται σαφώς ότι τα χρήματά του και τα έσοδά του θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει ανοιχτές πόρτες να μπούνε χορηγοί, να υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κ.τ.λ.».

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Δημήτρης Μαυράκος αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν το πάρκο, από το οποίο προέκυπταν όλες οι κυβερνητικές παλινωδίες. Οι μαζικοί φορείς ζητούν, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστούν η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, να ολοκληρωθεί και κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό, άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων, να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος 732/77, εντός του πυρήνα του πάρκου Γουδή.

Συναυλία ενίσχυσης της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Για την ενίσχυση της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα διατεθεί μέρος των εσόδων από την αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνεται στο Θέατρο Πέτρας, την Κυριακή 9 Ιούνη στις 8 μ.μ., με πρωτοβουλία του διαδικτυακού περιοδικού «Κατιούσα» και με τίτλο «Βολή στο φασισμό». Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Φοίβος Δεληβοριάς, «Κοινοί Θνητοί», Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Μεράντζας, «Ρωμιοσύνη», «Υπεραστικοί», Empty Frame, KollektivA, Sober on Tuxedos. Θα μιλήσουν μέλη από την Πολιτική Αγωγή και θα παραστεί η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει τον φασιστικό βανδαλισμό στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Τον βανδαλισμό με τα «βρωμερά - εμετικά φασιστικά συνθήματα» των τοίχων του «Σπιτιού του Αγωνιστή» από φασιστοειδή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οπως σημειώνει, «μ' αυτόν τον τρόπο, εκτός της εγκληματικής τους φύσης τα φασιστοειδή δείχνουν και το μίσος τους κατά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα ενάντια στο φασισμό.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που είναι συνιδρυτής του "Σπιτιού του Αγωνιστή" μαζί με το ΚΚΕ, εκφράζει τη συμπάθειά της στους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα και καλεί κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια να δυναμώσει την αλληλεγγύη και στήριξη σ' αυτό. Καλεί το λαό να απομονώσει τα φασιστικά αποβράσματα και να στείλει εκτός Βουλής τα αντιδραστικά φασιστικά μορφώματα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Να ψηφίσει μαζικά το ΚΚΕ που είναι μπροστάρης στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας, παλεύοντας ενάντια στο σύστημα που γεννά και αναπαράγει το φασισμό. Καμία ανοχή στους ναζί εγκληματίες».

Αποτράπηκε ατύχημα από διαρροή φυσικού αερίου

Κλειστό για αρκετή ώρα για λόγους ασφαλείας παρέμεινε χτες το μεσημέρι το ρεύμα προς Πειραιά στην παραλιακή λεωφόρο λόγω διαρροής αγωγού φυσικού αερίου, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στο ύψος του «Σταύρος Νιάρχος».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εργάτες που πραγματοποιούσαν έργα οδοποιίας προκάλεσαν ρήγμα σε αγωγό στο ύψος του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Πειραιά. Η βλάβη αποκαταστάθηκε από τα συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη σφαγή στο Δίστομο, όταν στις 10 Ιούνη 1944 οι κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με τη ναζιστική θηριωδία. Τιμώντας τους 218 μάρτυρες Διστομίτες, ο δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας και φορείς του Διστόμου διοργανώνουν και φέτος πολυήμερες εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από τις 19 Μάη με αφιερώματα, συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, σχολικούς αγώνες και άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και κορυφώνονται τη Δευτέρα 10 Ιούνη, ανήμερα της επετείου της σφαγής. Στις εκδηλώσεις της Δευτέρας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το Μαυσωλείο, όπου στις 11.25 π.μ. θα φτάσει πομπή, θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον δήμαρχο Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, Ι. Γεωργακό, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Στις 9 το βράδυ, οι εκδηλώσεις κλείνουν με θεατρική παράσταση στο θέατρο του Μαυσωλείου. Το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» θα παρουσιάσει το έργο του Πέτερ Βάις «Η ανάκριση» σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ