ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την αντίσταση και ταυτόχρονα την αντεπίθεση

Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ηθοποιών μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Ν. Σοφιανός με τους Λ. Καφαντάρη και Δ. Αντωνιάδη
Ο Ν. Σοφιανός με τους Λ. Καφαντάρη και Δ. Αντωνιάδη
Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ηθοποιών Αττικής για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός. Δεν ήταν λίγοι οι ηθοποιοί που πήραν το λόγο, καταθέτοντας σκέψεις για την ενίσχυση της παρέμβασης του Κόμματος στο λαό.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος αναφέρθηκε στις σωστές εκτιμήσεις που έχει το Κόμμα, αλλά και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι, οι δάσκαλοι στο να δοθεί μια έμπνευση στον κόσμο που νιώθει παραιτημένος, φοβισμένος.

Ο Φίλιππος Σοφιανός επισήμανε ότι υπάρχει γενικότερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο απέναντι στο ΚΚΕ. Ο λόγος είναι ότι έχει συνέπεια και εντιμότητα, έχει τον στόχο, που είναι ξεκάθαρος και δεν ταλαντεύεται. Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία του πολιτικού λόγου του Κόμματος με έναν κόσμο που προβληματίζεται.

Ο Δημήτρης Καταλειφός, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Φ. Σοφιανό, σημείωσε ότι, παρά τις ενστάσεις του, αποφάσισε να παρευρεθεί στη σύσκεψη, γιατί τα τελευταία χρόνια στο θέατρο ήρθε σε επαφή «με τα παιδιά του ΚΚΕ, που με τόση αγάπη ερχόντουσαν και μας μίλαγαν για την ανάγκη της Σύμβασης και της απεργίας. Αυτό με συγκίνησε και βρίσκομαι εδώ. Γιατί δεν ψήφιζα ΚΚΕ, αλλά είδα ότι είναι οι μόνοι που αγωνίζονται. Αυτό με έφερε σήμερα εδώ».


Παρευρέθηκαν επίσης ανάμεσα σε πολλούς άλλους οι Γιώργος Κιμούλης, Νικολέτα Βλαβιανού, Παύλος Ορκόπουλος, Μαίρη Ραζή, Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Κάλοου, Δημήτρης Τζουμάκης και Θανάσης Νάκος.

Η κατακραυγή απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με όρους εναλλαγής

«Η μάχη συνεχίζεται. Κατά μία έννοια τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Μπροστά μας έχουμε το β' ημίχρονο». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από τη μάχη που έδωσε το ΚΚΕ, στο ρόλο των άλλων πολιτικών δυνάμεων. «Ο βασικός λόγος καταψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσε. Εδώ, βέβαια, να κρατήσουμε ότι αυτή η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από κοινού και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Είναι το τρίτο μνημόνιο, οι εφαρμοστικοί νόμοι των προηγούμενων μνημονίων που είναι όλοι σε ισχύ και αυτά τα αποτελέσματα έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση: Την ανέχεια, την ανεργία, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όλα τα ζητήματα που σκοντάφτει ο άλλος στην καθημερινότητά του».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε: «Εχει ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση αυτής της κατακραυγής, που εκφράστηκε με όρους εναλλαγής και όχι ριζοσπαστικής αμφισβήτησης; Εχει ευθύνες. Και έχει ευθύνες πρώτα απ' όλα γιατί ταύτισε την πολιτική του με ένα αριστερό αφήγημα, με μια υποτίθεται αριστερή εναλλακτική πολιτική διεξόδου».

Ο Ν. Σοφιανός ακόμα ανέφερε ότι αυτή τη συντηρητική αναδίπλωση που εκφράζεται με ένα γενικό κλίμα παραίτησης, μείωσης των απαιτήσεων, με μια πολιτική στάση που επιλέγει ανάμεσα στο μικρότερο κακό, που δεν αντιδρά όπως αντιδρούσε σε άλλους καιρούς απέναντι στους ανοιχτούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «τη χρεώνουμε σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όσο σωστό είναι ότι δεν ταυτίζονται τα δύο κόμματα, άλλο τόσο σωστό είναι ότι έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές».

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισχυρή δύναμη αναχαίτισης

Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας, σημείωσε τα εξής:

«Σε αυτήν τη μάχη κατά μία έννοια τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Εχει αποτυπωθεί ένας συσχετισμός. Υπάρχει μια ψαλίδα 9,5 μονάδων ανάμεσα στους δύο πόλους του νέου διπολισμού, που έχει διαμορφώσει η άρχουσα τάξη. Μια σειρά κόμματα είναι σε πορεία απόσυρσης. Υπάρχουν οι γνωστοί κλυδωνισμοί, απόρροια των διεργασιών που γίνονται στη σοσιαλδημοκρατία για τον ρόλο της, τώρα που έχει χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ και τον έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά υπάρχει η επένδυση προς τη ΝΔ για να εκφράσει αυτή, απ' ό,τι φαίνεται, τα συμφέροντα του κεφαλαίου το επόμενο διάστημα, πατώντας στην πολιτική που προηγήθηκε, πατώντας στις αποφάσεις που έχουν παρθεί.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο είναι σε ισχύ και τους δεσμεύει. Η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στην κατεύθυνση της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, του πρωτοπόρου ρόλου δηλαδή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και με επιμονή να κλείσει το Κυπριακό, γιατί είναι και οι υδρογονάνθρακες στη μέση, που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η επόμενη κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να βρει μια ισχυρή δύναμη αναχαίτισης. Μια ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε έναν κόσμο αριστερό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό. Εναν κόσμο που δεν δέχεται συνεχώς να μετρά τη χασούρα και να θεωρεί ότι δεν γίνεται αλλιώς. Και του λέμε ότι είναι κρίσιμο το αποτέλεσμα από τη σκοπιά της επόμενης μέρας, από τη σκοπιά του συσχετισμού ποιον θα έχουν απέναντί τους. Και ιδιαίτερα με τη συζήτηση, που έχει ήδη ανοίξει από την εποχή που ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, να συγκλίνουμε και στην Ελλάδα σε ένα είδος μεγάλου συνασπισμού...

Απέναντι σε τέτοιες διεργασίες, ο χώρος που μπορεί να εκφράσει την αντίσταση και ταυτόχρονα την αντεπίθεση είναι το ΚΚΕ.

Την ενίσχυση του ΚΚΕ την απαιτούν οι ανάγκες της επόμενης μέρας

Σε αυτήν τη συγκυρία, η κρισιμότητα της ψήφου γι' αυτόν τον κόσμο πρέπει να αποτυπωθεί με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Η σταθερότητα είναι ένα στοιχείο. Η σταθερότητα όμως θέλει ενίσχυση. Την απαιτούν οι ανάγκες της επόμενης μέρας, του επόμενου διαστήματος, γιατί η επιθετικότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι δεδομένη και προαποφασισμένη. Ο λαός μας με την ενίσχυση του ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να βάλει φρένο, εκφράζοντας και τη διάθεση να πατήσει γκάζι».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε ξεχωριστά στους παρευρισκόμενους ηθοποιούς, σημειώνοντας: «Εμείς περιμένουμε από τον καθένα, με βάση τη θέλησή του, τις αντοχές του, την ξεχωριστή σας συμβολή, το δικό σας ξεχωριστό αποτύπωμα. Θεωρούμε ότι έχει κάνει βήματα το Κόμμα μας στο χώρο του Πολιτισμού, στο να χτίσει σχέσεις, να αποκτήσει επαφή, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, με έναν ευρύτερο κόσμο από το χώρο».


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εφ’ όλης της ύλης

1. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη βαδίζει ο λαός. Υποτιμώντας τη δύναμή του, αφήνεται στην τηλεόραση για να αποφασίσει για την ύπαρξή του. Η ψευδαίσθηση ότι ο Κυριάκος, ο κάθε Κυριάκος, θα λύσει το πρόβλημα της ζωής του, λειτουργεί πάνω του καταλυτικά. Υπνωτισμένος και χαζοχαρούμενος που πέταξε τον Τσίπρα από πάνω του, θέλει ο ίδιος να παραδοθεί σε μια παράταξη η οποία ιστορικά - από την Κατοχή ίσαμε σήμερα - είναι γνωστή για τις καταστροφές της στην έρημη χώρα. Πρόκειται για ένα λαό που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του μικροαστού: Χωρίς ιδεολογία, χωρίς μνήμη, χωρίς αξιοπρέπεια, ψάχνει να βολευτεί όπως όπως, και μεταβάλλεται σαν χαμαιλέων μπροστά στη νέα τάξη πραγμάτων με σκοπό, φυσικά, «να τη χωθεί».

2. Η εργατική τάξη, με τη μακρόχρονη ιστορία της, είναι στην πλειοψηφία της εδώ, μάχιμη. Δεν αγνοώ, ούτε παραμυθιάζομαι ότι και εδώ υπάρχει ένα μέρος που είναι αλλοτριωμένο, που δεν έχει αποκτήσει συνείδηση της τάξης του. Θέλει πολλή δουλειά μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να βγουν από τον βαθύ ύπνο που τους έχει οδηγήσει το ανελέητο σύστημα, το οποίο φροντίζει να κρατά σε λήθαργο τις συνειδήσεις. Η αφύπνιση είναι μέσα στα καθήκοντα του κομμουνιστικού κόμματος, του μόνου που ξέρει να διακρίνει τις χίμαιρες και να παλεύει σε δύσκολες συνθήκες όλον αυτόν τον παραλογισμό.

3. Η χρόνια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έφερε και την κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών ασθενειών, και πάνω απ' όλα της κατάθλιψης. Αυστηρά κοινωνικό πρόβλημα, διαρκώς αυξάνεται σε μια κοινωνία που απεχθάνεται οτιδήποτε τη βγάζει από τη χαζοχαρούμενη απάθειά της και τη συστηματική αυτοεξαπάτησή της. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να μην επιτρέψουμε μια ολόκληρη κοινωνία να στραφεί σιγά σιγά στη μοιρολατρία.

4. Απ' όλους πιο πολύ, στο κίνημα, αγαπώ τους σιωπηλούς γέροντες συντρόφους, που έχουν μια σεμνή, σταθερή θέση απέναντι στο Κόμμα. Είναι άνθρωποι που πέρασαν από φυλακές και βασανιστήρια, που είδαν τους συντρόφους τους να οδηγούνται στο απόσπασμα. Και μόνο να τους κοιτάς, σε εξευγενίζουν. Ας τους προσκυνήσουμε τώρα που είναι ακόμα εν ζωή.

5. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουμε να αναμετρηθούμε με εργοδότες δίχως όνομα, αλλά γνωστούς ως πηγή των δεινών μας. Αυτοί κάνουν κουμάντο, και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Εχω περάσει από όλα τα είδη εργοδοτών, όταν σε νεαρή ηλικία δούλευα στην οικοδομή. Δυστυχώς, οι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» εργοδότες ήταν οι χειρότεροι. Τουλάχιστον οι δεξιοί σού έδειχναν από την αρχή το ποιόν τους.

6. Βαδίζουμε σε αυτές τις εκλογές με πλεονεκτήματα που για τους άλλους εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν, εμείς έχουμε μια πείνα και μια δίψα για το απόλυτο. Θα μας βρουν μπροστά τους όλοι αυτοί που μας σπρώχνουν σε μια μοίρα που δεν μας αξίζει, όλοι όσοι καταστρέφουν την πατρίδα μας για το κέρδος.

7. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για πολλές παραχωρήσεις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς και φυσικά στους Κεντροευρωπαίους. Αργά ή γρήγορα, ο λαός που θα κάνει το σπαρακτικό λάθος να τους ψηφίσει θα περάσει σε μια διαρκή ανησυχία με όλα όσα θα συντελεστούν.

8. Πάλι άρχισαν να αυξάνονται οι παρίες στους δρόμους της Αθήνας. Μελαγχολικοί, σιωπηλοί, αφήνονται κουρασμένοι στα χαρτόνια ή στις ελεεινές κουβέρτες που βρίσκουν στα σκουπίδια. Εμπόδιο για τους χριστιανούς μικροαστούς, καθώς προσβάλλεται η «αισθητική» τους. Οι κρυφές τους σκέψεις δεν έχουν καμία διαφορά από αυτή των φασιστών: «Βρωμάνε, αποτελούν εστίες μόλυνσης, να τους κλείσουν σε ιδρύματα». Η ελληνική κοινωνία έχει πετάξει τις μάσκες και έχει γυρίσει ολοταχώς σε άλλες δεκαετίες.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ