Τη Δευτέρα 10/6 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταβεί στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα
Στο πλαίσιο διεθνούς κινητοποίησης, που οργανώνουν Κομμουνιστικά Κόμματα για να καταγγείλουν τη νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία και την ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών στην Πολωνία, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη θα πραγματοποιήσει διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα τη Δευτέρα 10/6. Η νέα αφορμή είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Χαρακτηριστικό είναι το τροποποιημένο άρθρο 256 που απαγορεύει τον κομμουνισμό και τον εξισώνει με το ναζισμό και το φασισμό. Προηγουμένως ποινικοποίησε την προβολή «φασιστικών ή άλλων ολοκληρωτικών συστημάτων του κράτους». Πριν από 10 χρόνια υπήρχε ήδη μια προσπάθεια να απαγορευτούν τα κομμουνιστικά σύμβολα στο ίδιο άρθρο, αλλά συνάντησε τις εγχώριες και διεθνείς διαμαρτυρίες και το 2011 ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ομως, τα τελευταία χρόνια ο νόμος αξιοποιήθηκε ευρέως, με παράδειγμα τη δίκη των μελών του ΚΚΠ και του «Brzask», που κράτησε 3,5 χρόνια και τελικά αθωώθηκαν. Η νέα εκδοχή του νόμου απαγορεύει την ιδεολογία, τα σύμβολα και άλλα υλικά (εκδόσεις, εκπομπές) και την κατοχή συμβόλων ή τέτοιου υλικού. Ο νέος κώδικας επίσης αυξάνει την ποινή σε 3 από 2 χρόνια φυλάκισης.
Τα ΚΚ καλούν να σταματήσουν αμέσως όλες οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών στην Πολωνία.
Στο 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης μίλησε ο Βλ. Πούτιν
Copyright 2019 The Associated |
Με την επισήμανση ότι «το σημερινό μοντέλο των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων βρίσκεται σε κρίση» και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους στον κόσμο προκαλώντας πολέμους και συγκρούσεις και προτάσσοντας την ανάπτυξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων, η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης σκιαγράφησε αντιθέσεις, ανακατατάξεις και «συμμαχίες». Στο Φόρουμ συμμετέχουν ηγέτες από πολλές χώρες, καθώς και επιχειρηματίες και μάνατζερς που κλείνουν συμφωνίες και συζητούν για μια σειρά θέματα που σχετίζονται με ανταγωνισμούς ειδικά στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.
Μιλώντας μαζί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία η οποία επισφραγίστηκε με σειρά επιχειρηματικών και διακρατικών συμφωνιών, ο Πούτιν ξεκαθάρισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επέκταση της κινεζικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα του. Χαρακτήρισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν την κινεζική «Huawei» από την παγκόσμια αγορά «αρχή ενός τεχνολογικού πολέμου», καθώς ο ανταγωνισμός στις νέες τεχνολογίες είναι σφοδρότατος. Σημειωτέον, κατά την επίσκεψη του Σι ανακοινώθηκε ότι η «Huawei» αναλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου 5G στη Ρωσία.
Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς έχει καταλήξει σε «εργαλείο πίεσης» μέσω κυρώσεων, και κάλεσε τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς να στηρίξουν την «ανάπτυξη». Στάθηκε επίσης στις επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα που εξελίσσονται. Οπως τόνισε, τέσσερις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατασκευάστηκαν με ρωσική συμμετοχή και σχεδιάζονται νέες. Ανάμεσα σε άλλα «κοινά ενεργειακά έργα», ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Σιβηρία, την κατασκευή πετρελαιαγωγών Ανατολικής Σιβηρίας - Ειρηνικού Ωκεανού, τον αγωγό φυσικού αερίου «Ισχύς της Σιβηρίας» και τα επιχειρηματικά έργα «Yamal LNG».
Η Ρωσία διεξάγει επίσης διαπραγματεύσεις για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα από την Απω Ανατολή, αλλά και κατά μήκος της λεγόμενης «δυτικής διαδρομής». Εξάλλου, η Κίνα παρουσιάζει σταθερή ζήτηση άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν.
Συμφωνία για στενότερη οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία υπέγραψε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ με τον Ρώσο ομόλογό του Μαξίμ Ορέσκιν, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις αντιθέσεις σε Ανατολική Ουκρανία, Κριμαία κ.α. Ο Αλτμάιερ έκανε λόγο για περισσότερη στήριξη της ρωσικής οικονομίας μέσω της γερμανικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας - π.χ. με νέα μηχανήματα - σε τομείς όπως ενεργειακή απόδοση, ανανεώσιμη ενέργεια, ψηφιοποίηση. Ακόμη, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (επίσης Χριστιανοδημοκράτης) ζήτησε περισσότερη υποστήριξη της Ρωσίας και τον τερματισμό των κυρώσεων.
Στο μεταξύ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία συζητούν διάφορα επενδυτικά σχέδια, όπως π.χ. στον κλάδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της πετροχημικής βιομηχανίας, αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--
ΗΠΑ, μοναρχίες του Κόλπου και άλλοι σύμμαχοί τους που βλέπουν το Ιράν ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους, από γεωπολιτική άποψη, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συντηρούν συνεχώς το κλίμα έντασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο εδώ και ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Την Παρασκευή το πρωί, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, επικαλούμενος πόρισμα «ειδικών» από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη δική του χώρα, σε σχέση με τις δολιοφθορές που σημειώθηκαν σε τέσσερα δεξαμενόπλοια ανοικτά του λιμανιού Φουτζάιρα των ΗΑΕ στις 12 Μάη, επέρριψε την ευθύνη «σε κρατικό παράγοντα», αποφεύγοντας να κατονομάσει το Ιράν ως υπεύθυνο. Πρόσθεσε πως τις δολιοφθορές στα σκάφη τις πραγματοποίησαν με νάρκες τύπου «Limpet» δύτες που πλησίασαν τα πλοία επιβαίνοντας σε ταχύπλοα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τη χώρα του «το Ιράν φέρει στους ώμους του την ευθύνη των επιθέσεων».
Δεν παρουσίασε συγκεκριμένα τεκμήρια πέρα από την «έκθεση» των «ειδικών». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα» προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, εξεδόθη κοινή ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία, στην οποία αναφερόταν: «Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και περίπλοκης επιχείρησης που διεξήχθη από έναν παράγοντα με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, πιθανότατα κρατικό».
Σε κάθε περίπτωση, η είδηση προβλήθηκε άμεσα από δυτικά και αραβικά δίκτυα στοχοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, το Ιράν, το οποίο πολύ πριν από τη διεξαγωγή της «έρευνας» είχαν κατηγορήσει ευθέως ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει και τη στρατιωτική πίεση αλλά δηλώνει και «ανοιχτή» σε διάλογο.
Το Ιράν, πάντως, απορρίπτει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της «δολιοφθοράς», έχει απαιτήσει από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, ενώ εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Τεχεράνη σε συντονισμό με Γαλλία και Βρετανία, που θέλουν προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλίων να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ. Επίσης και η Ιαπωνία θέλει να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» και ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, προγραμματίζει να μεταβεί στο Ιράν στις 12 Ιούλη.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε στην Ισπανία ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ολοκλήρωση αυτήν τη βδομάδα των συναντήσεων με τα κυριότερα κόμματα που έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή μετά τις εκλογές της 28ης Απρίλη και με τον βασιλιά Φίλιππο (που με βάση το αναχρονιστικό Σύνταγμα της Ισπανίας είναι ο αρχηγός του κράτους). Οπως όλα δείχνουν όμως, και μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, θα χρειαστεί στήριξη για να πάρει έστω σχετική πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι να μη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 176 ψήφους από τις 350 του Κοινοβουλίου με την πρώτη ψηφοφορία, και να χρειαστεί δεύτερη.
Οι Σοσιαλιστές έχουν 28,68% και 123 έδρες, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα - κάτω από το βάρος σκανδάλων με μίζες στελεχών του - υποχώρησε στο 16,70% και στις 66 έδρες και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας «Ουνίδας Ποδέμος», των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), είναι σε πτώση, με 11,95% και 35 έδρες, και μαζί με το όμορο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό «Vox» έχει 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7, και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.α. 16 έδρες.
Οι «Ποδέμος» παζαρεύουν τη στήριξή τους (την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση Σάντσεθ - Ιγκλέσιας), ωστόσο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών, όπου υπέστησαν σημαντικές απώλειες (10,05% και μείον 1 εκατομμύριο ψήφους), έχουν χάσει τη δυνατότητα να θέτουν όρους. Επίσης, ο ηγέτης των «Πολιτών» Αλμπερτ Ριβέρα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη σε μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών με «Ποδέμος» και διάφορα εθνικιστικά κόμματα και ότι «θα είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση». Οσο για το ακροδεξιό «Vox», δηλώνει ότι θα είναι αντιπολίτευση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας για τα ψίχουλα που έδωσε ο Σάντσεθ, προμηνύει συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας προς όφελος του ισπανικού κεφαλαίου, που πιέζει για «σταθερότητα» προκειμένου να μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ξεκινά και επίσημα από το απόγευμα της Δευτέρας στη Μεγάλη Βρετανία η «κούρσα» για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι το απόγευμα της Παρασκευής. Η Μέι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Ιούλη με την ιδιότητα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού.
Ολο αυτό το διάστημα μαίνονται ασίγαστες οι ενδοαστικές κόντρες, τόσο στους κόλπους των Συντηρητικών όσο και σ' αυτούς των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Οι τελευταίοι διεκδικούν την προκήρυξη και διεξαγωγή νέων εκλογών αλλά και δεύτερου δημοψηφίσματος, ώστε να αποφανθεί υπό το φως των νέων δεδομένων το εκλογικό σώμα για την πορεία της χώρας στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή της Μέι, υποψήφιοι δηλώνουν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο προκάτοχός του Μπόρις Τζόνσον και άλλα εννέα στελέχη των Συντηρητικών.