ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργία σε Αττική και Κέρκυρα στις 19 Ιούνη

Από πρόσφατη κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας
Σε απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12), στις 9.30 π.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Αττική. Την απόφαση που πήρε η διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής επικύρωσε η Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση, καθώς και παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει το Συνδικάτο.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Κέρκυρα: Σήμερα η συνέλευση μπροστά στην απεργία

Απόφαση για απεργία στις 19/6 και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Για την προετοιμασία της καλεί σήμερα Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο απαντούν με απεργία στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.

«Ξεκίνησε η τουριστική χρονιά στα ξενοδοχεία και μετά από 8 χρόνια αλλεπάλληλων ρεκόρ κερδοφορίας για τους ξενοδόχους δεν ήρθε κανένα όφελος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», σημειώνει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του. Στους χώρους δουλειάς, όπως καταγγέλλει, επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης, παραβίαση της κλαδικής ΣΣΕ και ασύδοτη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, περιορισμός, ακόμα και κατάργηση του ημίωρου υποχρεωτικού διαλείμματος στη μέση της βάρδιας με ταυτόχρονη παροχή τροφής, παράνομη εργασία κατά τις μέρες των ρεπό και πέραν του 8ώρου, «τις περισσότερες φορές χωρίς αμοιβή και με κλεμμένη πάντα την Ασφάλιση».

Ο Σύνδεσμος διεκδικεί: Υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης με επιστροφή των απωλειών της τελευταίας 10ετίας και ανθρώπινους όρους εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων με έγκαιρη καταβολή μισθού σύμφωνα με τον νόμο, τήρηση του 5ήμερου και του νόμιμου ωραρίου, σταθερή εργασία. Προσλήψεις εργαζομένων και πρόβλεψη της ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού. Απαγόρευση των «δουλεμπορικών» γραφείων. Ξήλωμα όλων των εγκαταστάσεων παρακολούθησης των εργαζομένων.

Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σε ενίσχυσή της καλεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), για την ανάδειξη νέου ΔΣ, πειθαρχικών συμβουλίων και εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο.

Οι εκλογές θα πραγματοποιούνται και τις δύο μέρες από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8.45 μ.μ., στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Κάλεσμα ενίσχυσής της απευθύνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με τη Διακήρυξή της καλεί τους δημοσιογράφους να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη διεκδίκηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων, να συστρατευθούν «στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

«Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της, την ΕΕ», επισημαίνει και τονίζει την ανάγκη «η απογοήτευση και το "δεν αλλάζει τίποτα" να δώσουν τη θέση τους στη μάχη για τα δικαιώματά μας. Η ανοργανωσιά στους τόπους δουλειάς να δώσει τη θέση της στην οργάνωση παντού. Να στηθούν σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης Επιτροπές Αγώνα, που θα παλεύουν για τα δικά μας συμφέροντα, που θα οργανώνουν από τα κάτω την πάλη μας. Η εργατική αριστοκρατία των πλειοψηφιών των ΔΣ των Ενώσεων, η συστράτευσή τους με εργοδοσία - κυβέρνηση, που λειτουργεί αποκρουστικά για την πλειοψηφία των εργαζομένων, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια νέα κατάσταση. Να φτιαχτεί ένα Συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ μαχητικό, ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά κλειστό σε διευθυντές και διευθυντικά στελέχη - δημοσιογράφους ή εκδότες - δημοσιογράφους. Αυτή θα είναι μια πολύτιμη συμβολή στην αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού κινήματος της χώρας μας».

Οι υποψήφιοι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Οι υποψήφιοι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» είναι οι εξής:

Αγγελίδης Νίκος, Αλειφεροπούλου Ιοκάστη, Αναστασόπουλος Αντώνης, Ασημακοπούλου Γεωργία, Βέργου Ντάνυ, Ευσταθίου Γιάννης, Ζαγγανάς Γιάννης, Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Ζύμαρη Αθηνά, Θωμαΐδης Ιορδάνης, Καζαντζή Παντία, Καραγιάννης Γιώργος, Καραγιάννης Δημήτρης, Καραλής Γιάννης, Κυρίτση Αγλαΐα, Λεάνης Μιχάλης, Λυμπεροπούλου Ελπινίκη, Μαΐλη Ελένη, Μανταλόβας Χρήστος, Μεζίνης Λευτέρης, Μηλιώνης Γιώργος, Μουσγάς Γιώργος, Μπίτσικα Παναγιώτα, Μπολάκης Σωτήρης, Μπόλκας Χάρης, Νιέρρη Βασιλική, Πασακυριάκος Κώστας, Πετράκου Εριφύλλη, Πηγαδάς Νικόλαος, Πινού Παναγιώτα, Ράμμος Παναγιώτης, Ριζοπούλου Χριστίνα, Ροββά Κατερίνα, Ρούφας Παύλος, Σακαρέλος Ανδρέας, Σαμαράς Χρήστος, Σέγκος Αδαμάντιος, Σκίντζας Γιώργος, Τσίλης Κώστας, Τσουρμπατζόπουλος Χαράλαμπος, Φόρτη Κωνσταντίνα, Χατζηγεωργίου Ελένη.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 14/6 οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Η κάλπη των αρχαιρεσιών θα στηθεί στους παρακάτω χώρους: Σήμερα Τετάρτη: «Wind» κτίριο λεωφόρου Αθηνών (10 π.μ. - 12 μ.), «Forthnet» (1 μ.μ. - 6 μ.μ.), «ΝΟΚΙΑ» (10 π.μ. - 5 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Αύριο Πέμπτη: ΟΤΕ Πάρνηθα (9 π.μ. - 1.30 μ.μ.), ΟΤΕ Αυλώνας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.), «Vodafone» Πετράλωνα (12 μ. - 4 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Παρασκευή 14/6: «Wind» Νεάπολη (10 π.μ. - 12 μ.), «Vodafone» Μεταμόρφωση (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), Ηράκλειο (4 μ.μ. - 6 μ.μ.) και ΕΚΑ (12 μ. - 8 μ.μ.).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 16 έως τις 23 Ιούνη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 16/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6 και Τετάρτη 19/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 17/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Metro Mall» (Λεκανίδη 10, Αγιος Δημήτριος) την Τετάρτη 19/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά σήμερα και αύριο το Σωματείο Εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας. Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της. Στη Διακήρυξή της τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και αυτή που θα έρθει, εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές που σε επίπεδο δήμων εκφράζονται μεταξύ άλλων με κλείσιμο παιδικών σταθμών, στοίβαγμα παιδιών σε υπεράριθμα τμήματα με λειψό προσωπικό, περαιτέρω χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ομηρία χιλιάδων εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ κ.ά. «Κύρια κατεύθυνσή τους είναι σειρά υπηρεσιών όπως η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα να παραδοθούν στα χέρια εργολάβων», επισημαίνει. «Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του σωματείου μας» προσθέτει, που με τη στάση της «ουσιαστικά έβαλε πλάτη στην υλοποίηση αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Ηταν εξαφανισμένοι όταν οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι έδιναν αγώνα ζωής για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν έβγαλαν άχνα όταν η διοίκηση του δήμου έκλεινε τους παιδικούς σταθμούς». Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και τα στηρίγματά της, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί σε ενίσχυσή της, «για σωματεία κάστρα των εργαζομένων, όπλο στα χέρια των εργαζομένων».
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Να έχει αναδρομική ισχύ η ένταξη στα ΒΑΕ

Την επαναφορά των ΒΑΕ στις σχολικές καθαρίστριες με αναδρομική ισχύ ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση τα κλαδικά Σωματεία Καθαριστριών Λάρισας, Πειραιά και Μαγνησίας.

Οπως επισημαίνουν, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για τις σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις αορίστου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης - ανάθεσης έργου δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως, δεν καλύπτει τα 8 χρόνια από το 2011 που πετάχτηκαν οι εργαζόμενες εκτός ΒΑΕ μέχρι σήμερα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «αν ο νόμος είχε αναδρομική ισχύ, τότε κάποιες συναδέλφισσες θα πλησίαζαν στα όρια της συνταξιοδότησης».

Τέλος, τα σωματεία ζητούν να αποδοθεί και στις συμβασιούχους με καθεστώς ανάθεσης - μίσθωσης έργου το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, «όπως γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που έχουν Βαρέα Ανθυγιεινά ένσημα και κάνουν την ακριβώς ίδια εργασία στα σχολεία».

ΛΑΡΙΣΑ
Νέος πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τη Δευτέρα 10/6, μετά από παραίτηση του απερχόμενου προέδρου, Τάσου Τσιαπλέ, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, έπειτα από τις σχετικές ψηφοφορίες εξελέγη νέος πρόεδρος ο Γιάννης Σκόκας.

Στάση εργασίας στη «Χαλυβουργική»

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του Μάη απαίτησαν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής», με δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της μιας λωρίδας κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του εργοστασίου.

Οι 176 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους, ιδιαίτερα μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. Η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου έχει διακοπεί από τα προηγούμενα χρόνια και η εργοδοσία έχει μειώσει το προσωπικό από 560 σε 176 εργαζόμενους, ενώ έχει επιβάλει πολλές φορές καθεστώς διαθεσιμότητας και εκ περιτροπής απασχόλησης. Στα παραπάνω προστέθηκαν την περασμένη βδομάδα η διακοπή της παροχής γάλακτος στους εργαζόμενους, η διακοπή της εργασίας συνεργείων καθαρισμού, καθώς η εταιρεία δεν πληρώνει τους προμηθευτές, ενώ αμφίβολο είναι αν θα συνεχιστεί η δρομολόγηση μισθωμένων οχημάτων για τη μεταφορά των εργαζομένων από και προς το εργοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ