ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων δίνουν σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους. Απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών, οι οποίοι, πατώντας στο τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο και έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, απειλούν, επιχειρούν να διαιρέσουν, λένε στους εργαζόμενους να ξεχάσουν τις τεράστιες απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, τα σωματεία που δίνουν τη μάχη για τις ΣΣΕ αντιπαραθέτουν τη συλλογική πάλη με οδηγό τις ανάγκες των εργαζομένων, παίρνουν δύναμη από την ταξική αλληλεγγύη, αξιοποιούν κάθε μορφή για τη συνέχεια του αγώνα τους, με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίζουν ενωμένοι απέναντι στις εντεινόμενες απειλές και πιέσεις από την εργοδοσία

Από τις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου
Από τις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου
Με καθημερινές κινητοποιήσεις στην πύλη του εργοστασίου, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, που από από την Τρίτη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για δυο βδομάδες.

Η εργοδοσία, με νέο εξώδικο που έστειλε προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, απειλεί με διεύρυνση του διαστήματος διαθεσιμότητας αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ενοχλείται από την αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα των εργαζομένων από συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και από εργαζόμενους άλλων κλάδων, γι' αυτό και ακολουθεί την τακτική της συκοφαντίας, ισχυριζόμενη ότι ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη βδομάδα... «καθοδηγείται» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση.

Η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον αγώνα τους, με εξώδικα που έστειλε μέσω των θυγατρικών της, «ΕΡΛΙΚΟΝ» και «ΑΕΙΦΟΡΟΣ», και με τα οποία απειλεί τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου ότι θα κινήσει διαδικασίες εναντίον τους διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη από την «παρεμπόδιση λειτουργίας της πύλης του εργοστάσιου».

Απέναντι σ' αυτές τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι στέκονται ενωμένοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από την απαίτησή τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και παροχές στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται σταθερά οι ταξικές δυνάμεις, μέρα και νύχτα, σε κάθε βήμα της μάχης που δίνουν απέναντι στην εργοδοτική επίθεση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «MELLON»
Συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη «First Data»
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη «First Data»
Πετυχημένη ήταν και η χτεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων στη «Mellon Contact Services», στη διάρκεια της οποίας το Σωματείο συναντήθηκε με την εργοδοσία.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η εργοδοσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί, ωστόσο αναγκάστηκε να συναντηθεί ύστερα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη 7 ημερών που έδωσαν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Χτες η εργοδοσία, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τον αγώνα τους, κατέθεσε προτάσεις που δεν ικανοποιούσαν το αίτημα των εργαζομένων και στόχο έχουν τη διαίρεσή τους.

Για άλλη μια φορά, η στάση προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, που στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

Απεργία στη «First Data»

Μαζική ήταν χτες η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που κήρυξε το Σωματείο στην εταιρεία «First Data», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης δόθηκε από τους εργαζόμενους και το σωματείο η μάχη της περιφρούρησης στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας και στον Αγιο Στέφανο. Ακόμα ορίστηκε συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία αύριο, Παρασκευή.

Στάση εργασίας και συνέλευση στην PDS

Σήμερα Πέμπτη, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS καλούν τους εργαζόμενους της εταιρείας σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση (2.30 μ.μ. στο κτίριο της Γαμβέτα), με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν ότι «η αδιαλλαξία της PDS απέναντι στο αίτημά μας για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη αναμονή. Η PDS, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν η σημερινή αλλά και οι παλιότερες κυβερνήσεις, διατηρεί σε καθεστώς δουλεμπορίου το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της και αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συζήτηση για τα δίκαια αιτήματά μας. Με την εντατικοποίηση να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τους συναδέλφους μας να οδηγούνται στην παραίτηση, για να γλιτώσουν από τις εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, μετά από τις άκαρπες συναντήσεις που είχε το σωματείο μας με τη διοίκηση της εταιρείας, προχωράμε αγωνιστικά σε προειδοποιητική στάση εργασίας».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή είναι το εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα δουλεμπορικά από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμία μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο κ.ά.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Οι ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 (όπως οι ποντοπόροι, που έχουν να υπογράψουν τη Σύμβαση από το 2010) είτε προβάλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Η απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τη συμβολή των αγωνιστικών διαθέσεων των ναυτεργατών. Η απεργία θα ξεκινήσει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι εφοπλιστές αξιοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου» για να προβάλουν τις αντιδραστικές τους αξιώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος «έθεσε ως όρο για την υπογραφή της ΣΣΕ με αύξηση 2% για το 2019 την παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, με συνθήκες γαλέρας, οργανικές συνθέσεις με βάση τον ν. 4150/2013, με απάνθρωπα ωράρια, 14 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την οργάνωση και τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα στα χέρια τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εφοπλιστές αλλά και στην όποια κυβέρνηση στις 8 Ιούλη ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Καλούν τους ναυτεργάτες με τον απεργιακό τους αγώνα να διεκδικήσουν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ