Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε αυτές τις συναυλίες είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη (3 πιάνα, πνευστά και 3 ερμηνευτές). Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξαίρετοι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, και οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος στην ερμηνεία.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketmaster.gr, greekfestival.gr, Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), ταμεία Ηρωδείου, tameia@greekfestival.gr, ομαδικές κρατήσεις στο tickets@greekfestival.gr
Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται η ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Ιούλη.
Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες, πολύπλευρες και ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης. Μεγάλο μέρος της δημιουργίας του το διαπερνά η προσπάθειά του να αφομοιώσει γόνιμα τόσο την παράδοση όσο και τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις για την ελληνική έκφραση. «Είχα καταλάβει», έγραφε ο Γ. Τσαρούχης, «πως δεν υπήρχαν μόνο δύο ζωγραφικές αλλά και δύο κόσμοι. Υπήρχαν δύο μουσικές, δύο τρόποι να ντύνονται οι άνθρωποι, δύο τρόποι να χορεύουν και να τραγουδούν, δύο τρόποι να φέρονται. Υπήρχε η Δύση και η Ανατολή... Ενα μεγάλο μέρος της δραστηριότητός μου το κατανάλωσα για να γνωρίσω αυτούς τους δύο κόσμους. Επανέρχομαι κάθε τόσο σ' αυτές τις δύο αντιλήψεις, πότε στη μία, πότε στην άλλη, και αυτό σχηματίζει την ιστορία της ζωγραφικής μου...».
Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Γ. Τσαρούχης καλλιέργησε με πολλή επιτυχία και την αγάπη του για το θέατρο. Επιλεκτικά αναφέρουμε τα σκηνικά και κοστούμια της «Ερωφίλης» που ανέβασε το 1934, σε συνεργασία με τον Κ. Κουν. Μαζί με τους Κουν και Δ. Δεβάρη υπήρξαν από τους συνιδρυτές της Λαϊκής Σκηνής. Οι «Ορνιθες», για τους οποίους έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, με μουσική Μ. Χατζιδάκι και χορογραφία Δ. Στράτου, υπήρξαν μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις έργου του Αριστοφάνη, ενώ ζωγράφισε επίσης τα σκηνικά για την όπερα «Μήδεια», όπου πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας.
Το διήμερο αυτό αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο περιλαμβάνει τρεις ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο.
Αύριο, Σάββατο 29 Ιούνη, θα προβληθούν δύο ταινίες. Στις κωμικές «Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924), του Ζόζεφ Χεπ, ο Βιλάρ αναζητά τον έρωτά του σε όλη την Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας και ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της Αθήνας στη δεκαετία του '20. Στην ταινία «Ανθρωποι την Κυριακή» (1929-'30, Βερολίνο), παρακολουθούμε πέντε αστούς σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη.
Τα δύο έργα θα προβληθούν με ζωντανή εκτέλεση μουσικής από τον συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη.
Την Κυριακή 30 Ιούνη, θα προβληθεί η γυρισμένη στην Αθήνα βωβή ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής, πρόδρομος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, και ταυτόχρονα απεικόνισε τους αγώνες για την οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα. Η πρώτη διανομή του στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών.
Η ταινία θα παιχτεί με πρωτότυπη μουσική επένδυση από τον Κωνσταντίνο Βήτα.
Γενική είσοδος 5 ευρώ.
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Τη μουσική διασκευή επιμελείται ο Μιχάλης Παρασκάκης.
«Η πρώτη αγάπη» είναι μια πικάντικη και γεμάτη χιούμορ ιστορία γύρω από τη ζωή δύο νέων, η οποία φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής. Πίσω από τις πασίγνωστες μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών αναδύεται η Ελλάδα της δεκαετίας του '20. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο «Απόλλωνας», το Ωδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών, ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο.
Αναλυτικά οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας:
Παπάγου (Κηποθέατρο Παπάγου) 11 Ιούλη
Πετρούπολη (Θέατρο Πέτρας, Σκηνή «Peter Brook») 16 Ιούλη
Βριλήσσια (Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη») 17 Ιούλη
Αίγινα (Λαογραφικό Μουσείο) 20 Ιούλη
Χαλάνδρι (Θέατρο Ρεματιάς) 27 Αυγούστου
Βύρωνας (Θέατρο Βράχων, Σκηνή «Αννα Συνοδινού») 29 Αυγούστου
Κηφισιά (αίθριο δημαρχείου Κηφισιάς) 3 Σεπτέμβρη
Ηλιούπολη (Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής») 9 Σεπτέμβρη
Νέα Σμύρνη (Αλσος Νέας Σμύρνης) 10 Σεπτέμβρη
Οι ακροατές ταξίδεψαν με τα τραγούδια και τις μουσικές γνωστών κινηματογραφικών ταινιών, αγαπημένων λάτιν και τζαζ κομματιών, σιγοτραγούδησαν τις μελωδίες και απόλαυσαν αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο: Από ρομαντικές μελωδίες, μουσικές από την Καραϊβική και τις φλόγες των δράκων, μέχρι την Ταραντέλα του Μορικόνε, το «Bella Ciao» κ.ά.
Επαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Σταυρινός (πιάνο), Κατερίνα Μαυροειδή (βιολί), Παύλος Χαρμπαλής (βιόλα), Ευταξία Πυρπύλη (τσέλο), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο) και Κώστας Ραγκούσης (κρουστά). Συμμετείχε ο Γιώργος Μαυροειδής (κιθάρα - τραγούδι).