Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινηματογράφος και πόλη: Η εποχή του βωβού

Σκηνή από την ταινία «Κοινωνική Σαπίλα»
Σκηνή από την ταινία «Κοινωνική Σαπίλα»
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, πραγματοποιεί το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Κινηματογράφος και πόλη: Η εποχή του βωβού», αυτό το Σαββατοκύριακο, στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136) στις 21.00.

Το διήμερο αυτό αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο περιλαμβάνει τρεις ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο.

Αύριο, Σάββατο 29 Ιούνη, θα προβληθούν δύο ταινίες. Στις κωμικές «Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924), του Ζόζεφ Χεπ, ο Βιλάρ αναζητά τον έρωτά του σε όλη την Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας και ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της Αθήνας στη δεκαετία του '20. Στην ταινία «Ανθρωποι την Κυριακή» (1929-'30, Βερολίνο), παρακολουθούμε πέντε αστούς σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη.

Τα δύο έργα θα προβληθούν με ζωντανή εκτέλεση μουσικής από τον συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη.

Την Κυριακή 30 Ιούνη, θα προβληθεί η γυρισμένη στην Αθήνα βωβή ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής, πρόδρομος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, και ταυτόχρονα απεικόνισε τους αγώνες για την οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα. Η πρώτη διανομή του στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών.

Η ταινία θα παιχτεί με πρωτότυπη μουσική επένδυση από τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Γενική είσοδος 5 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ