ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Δυνατό ΚΚΕ για το σήμερα και το αύριο του λαού μας

Συνεχίζουν να καταφτάνουν δηλώσεις στήριξης του Κόμματος

Παναγιώτης Γ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ΚΚΕ αποτελεί τη δύναμη που 100 χρόνια τώρα μάχεται για τα δικαιώματά μας μέσα και έξω από τη Βουλή, ανοίγοντας δρόμους ριζικής ανατροπής. Αντιπάλεψε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οργανώνοντας και στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, του λαού μας. Κατέθεσε προτάσεις πραγματικής ανακούφισης, αναπλήρωσης των απωλειών που προέκυψαν αυτά τα χρόνια και θα εξακολουθήσει να το κάνει και μετά τις 7 του Ιούλη. Αποτελεί τον μόνο αληθινό αντίπαλο του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που δουλικά υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.

Είναι το κόμμα που θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στον συνταξιούχο, στη νεολαία, και θα αποτελεί τη γνήσια, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού!

Το στηρίζω δυνατά, αποφασιστικά, αισιοδοξώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη δύναμη.

Μανώλης ΝΤΟΥΡΟΣ

Εργαζόμενος στο δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής

Η εργατική τάξη της χώρας, ο φτωχός λαός, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι αυτοί που βάλλονται από το σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών, είτε αυτές εκφράζονται με κεντροδεξιό (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) είτε με δήθεν «αριστερό» (ΣΥΡΙΖΑ) προσωπείο, έχουν την Κυριακή 7 του Ιούλη μία και μόνη επιλογή. Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα αντίστασης στα περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και που εξυπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα σηματοδοτήσει αφενός τη συνέχιση του αγώνα από καλύτερες θέσεις, αφετέρου θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα συστράτευσης με το μόνο κόμμα που θα βρίσκεται στο πλάι του λαού και την επομένη των εκλογών.

Γιώργος ΤΣΙΝΤΖΙΛΗΣ

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, εκλεγμένο μέλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του ΓΣ Ηρακλής

MotionTeam

Στηρίζω και σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ, που στην μακρόχρονη ιστορική πορεία του κρατάει σταθερά τις θέσεις του με ήθος και συνέπεια. Απομένει η μόνη πολιτική δύναμη που οραματίζεται και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και την ελπίδα του λαού μας.

Στρατής ΚΑΛΑΦΑΤΟΥΔΗΣ

Καλλιτεχνικός παραγωγός

Σε μια αστική δημοκρατία που θέλει να μοιάζει πολυφωνική, δύο είναι οι πόλοι της. Η πλουτοκρατία και η εργατική τάξη. Απ' τη μια μεριά ο περισσευούμενος πλούτος των ολίγων και απ' την άλλη η φτώχεια των πολλών.

Δεν υπάρχει τίποτα στη μέση εκτός απ' τις κατά καιρούς εφευρέσεις της άρχουσας τάξης για να μπερδεύουν τον λαό και να του δημιουργούν ψευδαισθήσεις για δήθεν καλύτερη ζωή.

Απ' την άλλη πλευρά είναι ο δίκαιος αγώνας του λαού που παλεύει για προκοπή, δουλειά, μόρφωση, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, περηφάνια.

Οχι στα λόγια. Στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς.

Είναι ανάγκη να πω ποιο είναι το κόμμα που περήφανα περπάτησε πάνω από 100 χρόνια πλάι στον λαό και στους αγώνες του;

Που λευτέρωσε την πατρίδα και πήρε για αντάλλαγμα ένα κομμάτι γης στα ξερονήσια;

Που έστειλε τα πιο λαμπρά του παλικάρια στο βωμό της λευτεριάς του λαού;

Είναι ανάγκη να το πω;

Οχι, δε θα το πω.

Θα το γράψω με μεγάλα κόκκινα γράμματα.

Θα το βρουν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Κι όσο πιο πολλά είναι τα ψηφοδέλτια μέσα, τόσο πιο πλατύ θα γίνεται το ολοζώντανο χαμόγελο του Μπελογιάννη!

Μιχάλης ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΗΣ

Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο «Intercontinental»

Στις εθνικές εκλογές στηρίζω το ΚΚΕ, γιατί από το 1918 που ιδρύθηκε είναι το μοναδικό εργατικό - ηρωικό - επαναστατικό κόμμα που έχει άμεση σχέση με την υπεράσπιση του 8ωρου, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, το πενθήμερο, τους αγώνες και το δίκιο του εργάτη.

Που και σήμερα είναι στο πλευρό μας μπροστά στη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με επαναφορά όσων μας έκλεψαν, με αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί είναι το κόμμα που πάλεψε μαζί μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι βλαπτικές μεταβολές εις βάρος των εργαζομένων, οι ημέρες κανονικής αδείας, το Δώρο, οι απολύσεις, οι δημοκρατικές ελευθερίες, το κοινωνικό κράτος, το σύστημα Υγείας και όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Οσο πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, τόσο πιο δυνατό το κίνημα, οι αγώνες μας.

Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας:

Υπάρχουν στιγμές που οι αρνητικές εμπειρίες μας στις σχέσεις μας μας οδηγούν στην αναρώτηση «τι φταίει» που η συγκρότηση του ανθρώπινου μυαλού οδηγεί πολλές φορές σε μονοπάτια παράλογα, «τι φταίει» που η κριτική σκέψη συχνά και σε πολλούς πάει περίπατο, «τι φταίει» που πράγματα αποδεδειγμένα δεν γίνονται αιτία για βαθύτερο προβληματισμό και ενεργότερη δράση. Μια απάντηση που αποτολμώ είναι ότι στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, το ανθρώπινο μυαλό βομβαρδίζεται συνεχώς από ανορθολογικές πληροφορίες, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ένα κάποιο είδος διασκέδασης που αποπροσανατολίζει και δρα διαλυτικά για τη σκέψη, βομβαρδίζεται λοιπόν έως τη σχεδόν πλήρη αποδόμησή του. Στόχος όλων αυτών είναι ο άνθρωπος να φτάνει σε σημείο να μην αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο υπαίτιος για την εκμετάλλευσή του, ή να δίνει μικρότερη σημασία στο πώς συντελείται αυτή η εκμετάλλευση, στόχος είναι ο άνθρωπος να μην πιστεύει σε μια καλύτερη κοινωνία, με καλύτερες σχέσεις και να μη δρα για αυτήν. Κι εκεί είναι που ο νους πάει στο ΚΚΕ και στη Νεολαία του, την ΚΝΕ, που κάνουν τόσο ακριβείς αναλύσεις των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, που τόσο προάγουν και καλλιεργούν την κριτική σκέψη και, το κυριότερο, που συνδέουν τόσο οργανικά τη σκέψη με τη δράση, τον κριτικό διάλογο με τους συλλογικούς αγώνες.

Υπάρχουν στιγμές που τα αρνητικά ή και τραγικά βιώματα, δικά μας ή άλλων ανθρώπων, μας οδηγούν στη στενοχώρια, στην αγανάκτηση για τους υπαίτιους και στη συνειδητοποίηση ότι οι υπαίτιοι, π.χ. για την ανεργία ή την εκμετάλλευση, για τα εργατικά ατυχήματα και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, έχουν τεράστια σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον ρατσισμό και τον φασισμό στις οργανωμένες μορφές του ή και στις μορφές που παίρνει στην καθημερινότητα, την κακοποίηση, τους φόνους, την εκμετάλλευση, καθώς και μεγάλη σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, τον θάνατο από βόμβες ή από πνιγμό στη Μεσόγειο και αλλού, για τη δυστυχία και αθλιότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Στόχος όλων αυτών είναι το κέρδος των υπαίτιων. Κι αυτό το κέρδος κλιμακώνεται και είναι κέρδος με κάθε κόστος στις ζωές των ανθρώπων. Κι εκεί είναι που το ΚΚΕ έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», ότι οι υπαίτιοι είναι οι κεφαλαιοκράτες, ότι το σύστημα που υπηρετεί όλους αυτούς, με κάθε κόστος στις ζωές των υπολοίπων, είναι ο καπιταλισμός. Ερχεται να δώσει αγώνες για την αποδυνάμωση εκείνων και για την ενδυνάμωση τη δικιά μας, έρχεται να μας παρακινήσει και να μας υποστηρίξει σε αγώνες και διεκδικήσεις που εμείς πρέπει να ξεκινάμε, για τη δικιά μας ζωή!

Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που το δικό μας μήνυμα μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό και αιχμηρό. Σήμερα, εμείς, οι καθηγητές των Πανεπιστημίων και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, μπροστά στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, υποστηρίζουμε το ΚΚΕ, για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί το ΚΚΕ ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Υποστηρίζουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η «ψυχή» της οργάνωσης των εργαζομένων, για να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του, για να γίνει η ζωή μας καλύτερη και οι σχέσεις μας ουσιαστικότερες. Το υποστηρίζουμε, για να τσακιστεί και να απομονωθεί με λόγο και πράξη η ναζιστική φασιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά, σε χώρους δουλειάς, στο Κοινοβούλιο, στα αμφιθέατρα που διδάσκουμε καθημερινά, στα Πανεπιστήμια, παντού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω απ' όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές. Δυνατό ΚΚΕ για το σήμερα, την οργάνωση των αγώνων, των λαϊκών διεκδικήσεων, τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά και δυνατό ΚΚΕ για το αύριο, την προοπτική μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, τον ανορθολογισμό, τη δυστυχία, την απομόνωση, για την προοπτική μιας κοινωνίας ολοκληρωμένων και ευτυχισμένων ανθρώπων.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προσθήκη υπογραφών στο κείμενο στήριξης

Εκ παραδρομής στο κείμενο στήριξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στη σελ. 25 του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», δεν συμπεριλήφθηκαν τα ονόματα δύο αναπληρωτών από την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους: Κώτσιο Θανάση και Λούβαρη Ελευθερία. Δημοσιεύονται συμπληρωματικά στο κείμενο στήριξης του Κόμματος.

Δημήτριος ΜΠΙΚΙΑΡΗΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ

Ψηφίζω ΚΚΕ, διότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει θα είναι αντιλαϊκή. Γι' αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση και στη Βουλή αλλά και έξω από αυτή, για να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων και το μόνο κόμμα που μπορεί να το κάνει είναι το ΚΚΕ. Ακόμα το ΚΚΕ έχει Πρόγραμμα όχι για μια κυβέρνηση εντός του συστήματος, που το μόνο που μπορεί, είναι να διαχειριστεί τη φτώχεια που μεγαλώνει, αλλά για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και πραγματικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ