Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας:

Υπάρχουν στιγμές που οι αρνητικές εμπειρίες μας στις σχέσεις μας μας οδηγούν στην αναρώτηση «τι φταίει» που η συγκρότηση του ανθρώπινου μυαλού οδηγεί πολλές φορές σε μονοπάτια παράλογα, «τι φταίει» που η κριτική σκέψη συχνά και σε πολλούς πάει περίπατο, «τι φταίει» που πράγματα αποδεδειγμένα δεν γίνονται αιτία για βαθύτερο προβληματισμό και ενεργότερη δράση. Μια απάντηση που αποτολμώ είναι ότι στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, το ανθρώπινο μυαλό βομβαρδίζεται συνεχώς από ανορθολογικές πληροφορίες, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ένα κάποιο είδος διασκέδασης που αποπροσανατολίζει και δρα διαλυτικά για τη σκέψη, βομβαρδίζεται λοιπόν έως τη σχεδόν πλήρη αποδόμησή του. Στόχος όλων αυτών είναι ο άνθρωπος να φτάνει σε σημείο να μην αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο υπαίτιος για την εκμετάλλευσή του, ή να δίνει μικρότερη σημασία στο πώς συντελείται αυτή η εκμετάλλευση, στόχος είναι ο άνθρωπος να μην πιστεύει σε μια καλύτερη κοινωνία, με καλύτερες σχέσεις και να μη δρα για αυτήν. Κι εκεί είναι που ο νους πάει στο ΚΚΕ και στη Νεολαία του, την ΚΝΕ, που κάνουν τόσο ακριβείς αναλύσεις των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, που τόσο προάγουν και καλλιεργούν την κριτική σκέψη και, το κυριότερο, που συνδέουν τόσο οργανικά τη σκέψη με τη δράση, τον κριτικό διάλογο με τους συλλογικούς αγώνες.

Υπάρχουν στιγμές που τα αρνητικά ή και τραγικά βιώματα, δικά μας ή άλλων ανθρώπων, μας οδηγούν στη στενοχώρια, στην αγανάκτηση για τους υπαίτιους και στη συνειδητοποίηση ότι οι υπαίτιοι, π.χ. για την ανεργία ή την εκμετάλλευση, για τα εργατικά ατυχήματα και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, έχουν τεράστια σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον ρατσισμό και τον φασισμό στις οργανωμένες μορφές του ή και στις μορφές που παίρνει στην καθημερινότητα, την κακοποίηση, τους φόνους, την εκμετάλλευση, καθώς και μεγάλη σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, τον θάνατο από βόμβες ή από πνιγμό στη Μεσόγειο και αλλού, για τη δυστυχία και αθλιότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Στόχος όλων αυτών είναι το κέρδος των υπαίτιων. Κι αυτό το κέρδος κλιμακώνεται και είναι κέρδος με κάθε κόστος στις ζωές των ανθρώπων. Κι εκεί είναι που το ΚΚΕ έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», ότι οι υπαίτιοι είναι οι κεφαλαιοκράτες, ότι το σύστημα που υπηρετεί όλους αυτούς, με κάθε κόστος στις ζωές των υπολοίπων, είναι ο καπιταλισμός. Ερχεται να δώσει αγώνες για την αποδυνάμωση εκείνων και για την ενδυνάμωση τη δικιά μας, έρχεται να μας παρακινήσει και να μας υποστηρίξει σε αγώνες και διεκδικήσεις που εμείς πρέπει να ξεκινάμε, για τη δικιά μας ζωή!

Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που το δικό μας μήνυμα μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό και αιχμηρό. Σήμερα, εμείς, οι καθηγητές των Πανεπιστημίων και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, μπροστά στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, υποστηρίζουμε το ΚΚΕ, για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί το ΚΚΕ ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Υποστηρίζουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η «ψυχή» της οργάνωσης των εργαζομένων, για να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του, για να γίνει η ζωή μας καλύτερη και οι σχέσεις μας ουσιαστικότερες. Το υποστηρίζουμε, για να τσακιστεί και να απομονωθεί με λόγο και πράξη η ναζιστική φασιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά, σε χώρους δουλειάς, στο Κοινοβούλιο, στα αμφιθέατρα που διδάσκουμε καθημερινά, στα Πανεπιστήμια, παντού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω απ' όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές. Δυνατό ΚΚΕ για το σήμερα, την οργάνωση των αγώνων, των λαϊκών διεκδικήσεων, τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά και δυνατό ΚΚΕ για το αύριο, την προοπτική μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, τον ανορθολογισμό, τη δυστυχία, την απομόνωση, για την προοπτική μιας κοινωνίας ολοκληρωμένων και ευτυχισμένων ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ