ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οικονομική και πολιτική διείσδυση για «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Απέναντι στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως Ρωσία και Κίνα

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο στο Πόζναν

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο στο Πόζναν
ΠΟΖΝΑΝ.--

Με σαφή προσανατολισμό να παραμείνουν τα Δυτικά Βαλκάνια στη «σφαίρα» επιρροής της ΕΕ και να σημειωθούν σημαντικά βήματα στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» απέναντι σε άλλα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα - ιδίως Ρωσία, Κίνα κ.ά. - ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Πόζναν της Πολωνίας η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου. Στη διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωπαίοι ηγέτες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Βουλγαρία), ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών θεσμών.

Για το 2020 την προεδρία στη Διαδικασία του Βερολίνου θα αναλάβουν από κοινού η Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ) και η Βόρεια Μακεδονία (μη μέλος).

Οπως φαίνεται και από τα συμπεράσματα της συνόδου, αλλά και από τις σχετικές δηλώσεις των ηγετών, η Σύνοδος Κορυφής - με τη συμμετοχή και επιχειρηματιών και ΜΚΟ - επικεντρώθηκε σε επενδύσεις σε έργα υποδομής, δίκτυα μεταφορών και τομείς της οικονομίας, όπου ενδιαφέρονται να διεισδύσουν ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ τονίστηκε και η σημασία της «οικονομίας» στην πολιτική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Θυμίζουμε ότι η Κίνα προωθεί έντονα τη σύνδεση της περιοχής με την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, Ενας δρόμος».

Τα συμπεράσματα επικεντρώνονται σε πέντε τομείς: Οικονομία, συνδεσιμότητα, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και συμφιλίωση και εκκρεμή διμερή θέματα.

Μιλώντας για τη σημασία της συνδεσιμότητας μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με χώρες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε γέφυρες, δρόμους, σιδηροδρόμους, Ενέργεια κ.ά. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι της διάσκεψης στο Πόζναν είχαν προηγηθεί άλλες σημαντικές συναντήσεις, επιχειρηματιών, υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών.

Εξηγώντας τη σημασία της Διαδικασίας του Βερολίνου, επιβεβαίωσε ότι συνδέεται με τα συμφέροντά του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν κοιτάξουμε τον χάρτη, βλέπουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια περιλαμβάνονται στα σύνορα των μελών της ΕΕ. Δηλαδή υπάρχει μια στρατηγική ευθύνη και είναι προς το δικό μας συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι το επόμενο διάστημα «η περιοχή θα προχωρήσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» με «συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένα αποτελέσματα». Αναφέρθηκε στα έργα που συμφωνήθηκαν και στη «βοήθεια» από την ΕΕ: 43 εκατ. ευρώ για διασυνδέσεις με Ελλάδα και μεταξύ Σερβίας και Β. Μακεδονίας. 13 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών και μεταφορά φυσικού αερίου. Εχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικές διασταυρώσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας. Εχουν προβλεφθεί περίπου 8 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της εθνικής οδού στα Σκόπια, ως επέκταση της εθνικής οδού μεταξύ της Πρίστινας και των συνόρων της Β. Μακεδονίας.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα οι ηγέτες αναφέρουν ότι επιβεβαίωσαν την υλοποίηση 8 νέων και 31 ήδη εγκεκριμένων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας υποδομών.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, υπογράμμισε πως η Πολωνία όχι μόνο στηρίζει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, «αλλά και θέλουμε να μεταφέρουμε τις δικές μας εμπειρίες (ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) στους άλλους».

«Υπογραμμίζουμε ξανά και ξανά τη σημασία, όπου υπάρχουν ιστορικές διαφορές, να εφαρμόζεται η οικονομική συνεργασία και να γίνονται επενδύσεις - πρώτα και κύρια επενδύσεις στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Μοραβιέτσκι και κάλεσε σε προώθηση επενδύσεων από επιχειρηματίες και start ups. «Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τη μελλοντική ολοκλήρωση», κατέληξε.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπαράθεση με τη Γερμανία για το Μεταναστευτικό

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία προκαλεί η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών από την Αφρική, οι οποίοι μέσω Λιβύης κυρίως επιδιώκουν να φτάσουν στην ΕΕ. Οι μετανάστες, που επιχειρούν να διαφύγουν από τις χώρες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, διακινδυνεύουν την ζωή τους με πλοιάρια και διασώζονται από διάφορες ΜΚΟ, κυρίως της Γερμανίας.

Την περασμένη βδομάδα, οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν στη Λαμπεντούζα το πλοίο «Sea-Watch 3» και συνέλαβαν την Γερμανίδα πλοίαρχό του, Καρόλα Ρακέτε (στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη), η οποία αψήφησε την απαγόρευση της ιταλικής κυβέρνησης και έδεσε στο μικρό νησί για να αποβιβάσει σαράντα μετανάστες που περιπλανιόνταν για δύο βδομάδες. Ενώ χτες το πλοίο «Alan Kurdi», της γερμανικής ΜΚΟ «Sea-Eye», που δεν έγινε δεκτό στη Λαμπεντούζα, άλλαξε πορεία με κατεύθυνση την Μάλτα, η οποία θα τους δεχτεί.

Η υπόθεση του «Sea-Watch 3» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας», υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε την τιμωρία όσων παραβιάζουν την απαγόρευση. Ο Σαλβίνι επιτέθηκε στη γερμανική κυβέρνηση και απείλησε ότι θα στέλνει τους μετανάστες στα γερμανικά προξενεία, σημειώνονται πως η Ιταλία δεν θα είναι «αποθήκη».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε στον ομόλογό του προτρέποντας τον να ανοίξει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αλλά και ...καλώντας να βρεθεί «άμεσα ευρωπαϊκή λύση». Η ανταπάντηση του Σαλβίνι ήταν ακόμα πιο επικριτική: «Αν οποιοσδήποτε έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει την Ιταλία σαν σκουπιδότοπο όπου πετάει όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη παριστάνει ότι δεν βλέπει, αυτό τέλειωσε. Κι αυτό ισχύει και για τους Γάλλους και για τους Ολλανδούς».

Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις δεν είναι «αθώοι του αίματος», αφού συμμετέχουν σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην καταλήστευση του πλούτου των χωρών της Αφρικής και όχι μόνο, την αιτία των εκατομμυρίων ξεριζωμένων που ψάχνουν «στον ήλιο μοίρα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις

Εν μέσω διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται στην Ντόχα του Κατάρ ανάμεσα σε εκπροσώπους των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τους «πρώην» χορηγούς τους από την περίοδο της ανατροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας, κυρίως τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εντείνονται τις τελευταίες μέρες και οι βομβιστικές επιθέσεις - χτυπήματα, για τις οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη οι Ταλιμπάν. Ετσι, φαίνεται ότι αποτελούν μέρος ενός σύνθετου παζαριού που ετοιμάζει την επόμενη μέρα στην πολύπαθη χώρα, η οποία συμπληρώνει 18 χρόνια από την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ο πραγματικός λόγος και αυτής της επέμβασης ήταν ο έλεγχος του φυσικού πλούτου και το γεωστρατηγικό «παιχνίδι» στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Ρωσία, αλλά αργότερα και με τη Κίνα, που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και εκτός των άλλων έχει βάλει στο στόχαστρο τις πολύτιμες σπάνιες γαίες.

Το νέο χτύπημα των Ταλιμπάν σημειώθηκε χτες το πρωί στην επαρχία Γκάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν, όπου με χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο συγκρότημα της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (NDS) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και 6 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 50 άτομα. Πριν από δύο μέρες είχαν σκοτωθεί 14 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι σε παρόμοια επίθεση σε αγορά στην περιοχή Χουάτζα Σαμπζ Πος, στην επαρχία Φαριάμπ, όπου σύμφωνα με τις αρχές στόχος ήταν ένα οδόφραγμα του στρατού.

Πάντως στην Ντόχα ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η τελευταία σειρά των «ειρηνευτικών συνομιλιών» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Κατάρ ήταν «η πιο παραγωγική» μέχρι τώρα για το Αφγανιστάν. Επίσης, εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ο Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε «ευτυχής για τις προόδους που επιτεύχθηκαν». Το ενδιαφέρον στοιχείο του παζαριού που είναι σε εξέλιξη είναι ότι οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, που αναγνωρίζεται από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Τη δική της παρέμβαση έχει και η γερμανική κυβέρνηση, που έχει συγκαλέσει συνάντηση με Αφγανούς εκπροσώπους, οι οποίοι δεν διευκρινίζεται τι είναι, και χωρίς συμμετοχή της αφγανικής κυβέρνησης.

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), προκαλώντας πυρκαγιές, αποκλεισμό μέρους ενός αυτοκινητόδρομου και ζημιές σε κτίρια, ενώ μέχρι χτες είχαν αναφερθεί ελαφρείς τραυματισμοί, παρόλο που η ισχύς του ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον προσεισμό που συντάραξε την ίδια περιοχή την Πέμπτη. Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Αντζελες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ακολούθησαν τουλάχιστον 16 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω, ανέφερε το USGS, το οποίο προειδοποίησε επίσης για πιθανότητες να σημειωθεί μία ακόμα δόνηση μεγέθους 6 βαθμών τις επόμενες μέρες. Η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ δήλωσε ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, οι περισσότερες εξαιτίας σπασμένων αγωγών αερίου, υπάρχουν τραυματίες και σπίτια χωρίς ρεύμα.

  • Στη Φλόριντα το Σάββατο σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε εμπορική ζώνη, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 ανθρώπων, δύο από τους οποίους σοβαρά. Ως πιθανότερη αιτία της έκρηξης εξετάζεται η διαρροή φυσικού αερίου, ενώ πυροσβέστες εξακολουθούσαν χτες να ερευνούν τα κτίρια, τα παράθυρα των οποίων έχουν σπάσει και οι στέγες έχουν εν μέρει καταρρεύσει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ