Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπαράθεση με τη Γερμανία για το Μεταναστευτικό

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία προκαλεί η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών από την Αφρική, οι οποίοι μέσω Λιβύης κυρίως επιδιώκουν να φτάσουν στην ΕΕ. Οι μετανάστες, που επιχειρούν να διαφύγουν από τις χώρες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, διακινδυνεύουν την ζωή τους με πλοιάρια και διασώζονται από διάφορες ΜΚΟ, κυρίως της Γερμανίας.

Την περασμένη βδομάδα, οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν στη Λαμπεντούζα το πλοίο «Sea-Watch 3» και συνέλαβαν την Γερμανίδα πλοίαρχό του, Καρόλα Ρακέτε (στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη), η οποία αψήφησε την απαγόρευση της ιταλικής κυβέρνησης και έδεσε στο μικρό νησί για να αποβιβάσει σαράντα μετανάστες που περιπλανιόνταν για δύο βδομάδες. Ενώ χτες το πλοίο «Alan Kurdi», της γερμανικής ΜΚΟ «Sea-Eye», που δεν έγινε δεκτό στη Λαμπεντούζα, άλλαξε πορεία με κατεύθυνση την Μάλτα, η οποία θα τους δεχτεί.

Η υπόθεση του «Sea-Watch 3» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας», υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε την τιμωρία όσων παραβιάζουν την απαγόρευση. Ο Σαλβίνι επιτέθηκε στη γερμανική κυβέρνηση και απείλησε ότι θα στέλνει τους μετανάστες στα γερμανικά προξενεία, σημειώνονται πως η Ιταλία δεν θα είναι «αποθήκη».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε στον ομόλογό του προτρέποντας τον να ανοίξει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αλλά και ...καλώντας να βρεθεί «άμεσα ευρωπαϊκή λύση». Η ανταπάντηση του Σαλβίνι ήταν ακόμα πιο επικριτική: «Αν οποιοσδήποτε έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει την Ιταλία σαν σκουπιδότοπο όπου πετάει όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη παριστάνει ότι δεν βλέπει, αυτό τέλειωσε. Κι αυτό ισχύει και για τους Γάλλους και για τους Ολλανδούς».

Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις δεν είναι «αθώοι του αίματος», αφού συμμετέχουν σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην καταλήστευση του πλούτου των χωρών της Αφρικής και όχι μόνο, την αιτία των εκατομμυρίων ξεριζωμένων που ψάχνουν «στον ήλιο μοίρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ