ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Συνάντηση με τον Πούτιν προτείνει ο Ουκρανός Πρόεδρος

Ενώ ζητά αναβαθμισμένο ρόλο για ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ

Copyright 2019 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, πρότεινε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επαναφέροντας παράλληλα το αίτημα για αναβάθμιση του «διαμεσολαβητικού» ρόλου των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν: Χρειάζεται να μιλήσουμε; Ναι. Ας συζητήσουμε, λοιπόν, σε ποιον ανήκει η Κριμαία και ποιος "δεν είναι παρών" στο Ντονμπάς», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι. Πρότεινε στις συνομιλίες να έχουν το ρόλο μεσολαβητή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Θυμίζουμε ότι το επιτελείο του νέου Προέδρου της Ουκρανίας εδώ και μήνες είχε θέσει στο «τραπέζι» τη διεύρυνση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, δηλαδή τη μεγαλύτερη και πιο «θεσμική» εμπλοκή των ΗΠΑ - Βρετανίας στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση του Ουκρανού Προέδρου, ήταν η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω τώρα, αυτό είναι ένα εντελώς νέο σχήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρέπει να καταλάβουμε εάν η συνάντηση έχει προοπτικές και ποια ακριβώς μορφή προτείνεται», εξήγησε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια νέα πρωτοβουλία και σίγουρα θα εξεταστεί».

Σχολιάζοντας την πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία και Γαλλία) και δεν έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ. Εδώ να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες του Μινσκ για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία υπάρχουν ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται από τις δυο πλευρές, επομένως η «χρησιμότητά τους» αμφισβητείται έντονα.

Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας

Στο μεταξύ, χτες έγινε η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας υπό τον Πρόεδρο Ζελένσκι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δηλώνει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας Διασύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας συζητήθηκε η πορεία πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας. Εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην κυριαρχία της Ουκρανίας, αναφερόμενος και στις αντιρωσικές κυρώσεις που επεκτάθηκαν. Προχτές ο Τουσκ βρέθηκε στη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία και διαπίστωσε ορισμένα «θετικά σημάδια» που «επιβεβαιώνουν την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, υπέγραψε με τον Ουκρανό υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου, Στεπάν Κούμπιφ, νέα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας στην Αζοφική Θάλασσα, αξίας 10 εκατ. ευρώ, με στόχο την «αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας στην περιοχή», που πλήττει ουκρανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συνολικά θα δοθούν επιπλέον 119 εκατ. ευρώ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη στην Αζοφική. Παράλληλα, η ΕΕ υπολογίζει ότι η ΕΚΤ και άλλοι θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών και άλλων υποδομών, που θα συνδέουν την περιοχή με την υπόλοιπη Ουκρανία και την ΕΕ.

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δυο πλευρών. Επίσης, παραβρέθηκε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περίεργες διπλωματικές διαρροές κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Σε μια περίοδο που η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει αναβαθμισμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους υπεύθυνους για τη διαρροή στον Τύπο των διπλωματικών βρετανικών εγγράφων τα οποία ενημέρωναν για την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί η βρετανική κυβέρνηση.

Στα εμπιστευτικά σημειώματα του Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον Κιμ Νταρόκ προς τη βρετανική κυβέρνηση, τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία δημοσίευσε το Σάββατο η «Mail on Sunday», ο πρέσβης μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την πολιτική Τραμπ απέναντι στο Ιράν «ασυνάρτητη», την κυβέρνηση «δυσλειτουργική» και «απρόβλεπτη», ενώ εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το αν η κατάσταση θα αλλάξει και ο Λευκός Οίκος «θα φανεί ποτέ ικανός». Χαρακτηρίζει τέλος τον Τραμπ «ανάρμοστο», «ανίκανο» και «ανασφαλή».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε «πλήρη εμπιστοσύνη» στον πρέσβη αλλά απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς για τον Τραμπ. Οπως είπε ο εκπρόσωπός της, η δουλειά των πρέσβεων είναι «να παρέχουν μια ειλικρινή και χωρίς ωραιοποιήσεις εικόνα» αλλά δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να συμφωνεί απαραίτητα. Η βρετανική κυβέρνηση απολογήθηκε στην αμερικανική για την «απαράδεκτη διαρροή» - όχι όμως και για το περιεχόμενο. Χαρακτηριστικά, ο ΥΠΕΞ και υποψήφιος διάδοχος της Μέι, Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας «το διπλωματικό σώμα να μπορεί να εκφράζει ειλικρινείς απόψεις».

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας πως ο πρέσβης δεν είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ και ότι δεν θα συνεργάζονται πλέον μαζί του. «Τα καλά νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι σύντομα θα έχουν νέο πρωθυπουργό», συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η χρονική συγκυρία των διαρροών ενόψει Brexit - όπου βασική επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, κάτι που αξιοποιεί και στα παζάρια με την ΕΕ - δεν είναι τυχαία. Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που τη Δευτέρα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ζήτησε την ποινική δίωξη του υπεύθυνου για τη διαρροή, την οποία χαρακτήρισε «δυνητικά επιβλαβή» για τις αμερικανοβρετανικές σχέσεις και «επομένως να επηρεάσει τα συμφέροντα ασφαλείας μας». «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πρεσβευτή, αλλά ηθικό πρόβλημα με το άτομο που ευθύνεται για τη διαρροή», είπε ο Φοξ.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του «Κόμματος για το Brexit» και ένθερμου υποστηρικτή του Τραμπ. Ζήτησε αναδιοργάνωση του διπλωματικού σώματος, με τοποθέτηση αξιωματούχων που είναι πιο θετικοί απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ και το Brexit, και ανέφερε ότι αναμένει πως αν ο Μπόρις Τζόνσον αναδειχθεί πρόεδρος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, «άτομα όπως ο Κιμ Νταρόκ απλά θα απομακρυνθούν».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για άτακτο Brexit

Η Ιρλανδία εντείνει την προετοιμασία της για άτακτο Brexit, δεδομένου ότι ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ, Σάιμον Κόβενι.

Οι Ιρλανδοί βουλευτές ψήφισαν τον Μάρτη ένα νομοθέτημα προκειμένου να διατηρήσει τα 500 χλμ. συνόρων της με τη Βόρεια Ιρλανδία ανοικτά στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ παράλληλα θα παραμένει πλήρες μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Ο Κόβενι δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα «βελτιώνει» όλες τις ενέργειες που ήδη έχουν προβλεφθεί.

Η διαχείριση των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς και το λεγόμενο «backstop» που θα αποτρέπει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων, συνεχίζουν να είναι το πλέον επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας του Brexit, για το οποίο ζητούν επαναδιαπραγμάτευση οι υποψήφιοι διάδοχοι της Τ. Μέι.

Το «backstop» παραμένει μια κόκκινη γραμμή για την Ιρλανδία, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, προειδοποιώντας για μεγάλη απροθυμία των ηγετών της ΕΕ να δώσουν στη Βρετανία ακόμα μία παράταση στις διαπραγματεύσεις.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με την Κομισιόν για το πώς θα επιτευχθούν τα ανοιχτά σύνορα στο νησί και η ενιαία αγορά της Ιρλανδίας με την ΕΕ. Η σύγκλιση αυτών των δύο στόχων θα είναι «πολύ δύσκολη» αλλά δυνατή και εντέλει θα καταλήξει στο να διατηρηθούν ίδιοι οι κανόνες στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ο Βαράντκαρ, υποστηρίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στη συμφωνία αποχώρησης, αλλά απαιτείται και «μια κανονιστική ευθυγράμμιση διότι η τεχνολογία δεν αρκεί».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Δεν εκτονώνονται οι αντιδράσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου η εναντίωση σε νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα έφερε στην επιφάνεια βαθύτερες αντιθέσεις και διαφωνίες για το βαθμό αυτονομίας της περιοχής από την κεντρική κινεζική κυβέρνηση.

Την Κυριακή έγιναν νέες μαζικές διαδηλώσεις, ενώ οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας έκαναν ξανά παρέμβαση στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης. Το Πεκίνο άλλωστε έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή οργανωμένο σχέδιο κατά της «σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ» και έχει επικρίνει έντονα την τοποθέτηση δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η Βρετανία, της οποίας άλλωστε το Χονγκ Κονγκ ήταν τμήμα έως το 1997, για «απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι αντανακλούν και ευρύτερες διεργασίες. Ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις ενός από τους επίτιμους προέδρους του Φιλελεύθερου Κόμματος του Χονγκ Κονγκ (που μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στάση υπέρ του Πεκίνου) Τζέιμς Τιέν, που είπε ότι «το κόμμα μας πρέπει να δρα ως κόμμα εντός του κατεστημένου που (όμως) παρακολουθεί την κυβέρνηση (και τις ενέργειές της)». Ο ίδιος είπε ότι «δεν μπορούμε απλά να αποσύρουμε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση, μετά από διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου», αλλά τάχτηκε υπέρ της παραίτησης του Φιλελεύθερου Κόμματος από την κυβέρνηση, όπου μέχρι σήμερα συμμετείχε και μέσα από το υπουργικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή και τις τελευταίες διαδηλώσεις, μια σειρά ΜΜΕ υπενθύμιζαν παλιότερη έρευνα (του 2015), σύμφωνα με την οποία το 40% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ αυτοπροσδιορίζονται ως «ντόπιοι», ένα ακόμα 40% δήλωναν ότι έχουν διπλή ταυτότητα (ντόπιοι και Κινέζοι) και μόλις ένα 18% δήλωναν «Κινέζοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ