Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περίεργες διπλωματικές διαρροές κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Σε μια περίοδο που η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει αναβαθμισμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους υπεύθυνους για τη διαρροή στον Τύπο των διπλωματικών βρετανικών εγγράφων τα οποία ενημέρωναν για την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί η βρετανική κυβέρνηση.

Στα εμπιστευτικά σημειώματα του Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον Κιμ Νταρόκ προς τη βρετανική κυβέρνηση, τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία δημοσίευσε το Σάββατο η «Mail on Sunday», ο πρέσβης μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την πολιτική Τραμπ απέναντι στο Ιράν «ασυνάρτητη», την κυβέρνηση «δυσλειτουργική» και «απρόβλεπτη», ενώ εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το αν η κατάσταση θα αλλάξει και ο Λευκός Οίκος «θα φανεί ποτέ ικανός». Χαρακτηρίζει τέλος τον Τραμπ «ανάρμοστο», «ανίκανο» και «ανασφαλή».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε «πλήρη εμπιστοσύνη» στον πρέσβη αλλά απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς για τον Τραμπ. Οπως είπε ο εκπρόσωπός της, η δουλειά των πρέσβεων είναι «να παρέχουν μια ειλικρινή και χωρίς ωραιοποιήσεις εικόνα» αλλά δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να συμφωνεί απαραίτητα. Η βρετανική κυβέρνηση απολογήθηκε στην αμερικανική για την «απαράδεκτη διαρροή» - όχι όμως και για το περιεχόμενο. Χαρακτηριστικά, ο ΥΠΕΞ και υποψήφιος διάδοχος της Μέι, Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας «το διπλωματικό σώμα να μπορεί να εκφράζει ειλικρινείς απόψεις».

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας πως ο πρέσβης δεν είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ και ότι δεν θα συνεργάζονται πλέον μαζί του. «Τα καλά νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι σύντομα θα έχουν νέο πρωθυπουργό», συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η χρονική συγκυρία των διαρροών ενόψει Brexit - όπου βασική επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, κάτι που αξιοποιεί και στα παζάρια με την ΕΕ - δεν είναι τυχαία. Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που τη Δευτέρα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ζήτησε την ποινική δίωξη του υπεύθυνου για τη διαρροή, την οποία χαρακτήρισε «δυνητικά επιβλαβή» για τις αμερικανοβρετανικές σχέσεις και «επομένως να επηρεάσει τα συμφέροντα ασφαλείας μας». «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πρεσβευτή, αλλά ηθικό πρόβλημα με το άτομο που ευθύνεται για τη διαρροή», είπε ο Φοξ.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του «Κόμματος για το Brexit» και ένθερμου υποστηρικτή του Τραμπ. Ζήτησε αναδιοργάνωση του διπλωματικού σώματος, με τοποθέτηση αξιωματούχων που είναι πιο θετικοί απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ και το Brexit, και ανέφερε ότι αναμένει πως αν ο Μπόρις Τζόνσον αναδειχθεί πρόεδρος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, «άτομα όπως ο Κιμ Νταρόκ απλά θα απομακρυνθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ