ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Απεργούν ενάντια στην εκδικητική απόλυση πρωτοπόρου συναδέλφου τους

Επιχειρώντας να κάμψει τον αγώνα τους, η εργοδοσία προχωρά σε απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Αφοί Βλάχου», δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.

Η απόλυση του συνδικαλιστή, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην «Αφοί Βλάχου», γίνεται με το προκάλυμμα της μη ανανέωσης της σύμβασής του, καθώς και εκείνος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, εργάζεται ως «ενοικιαζόμενος» στην επιχείρηση.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η εργοδοσία, σε συνάντηση που έγινε με το Συνδικάτο, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν θα απορροφήσει τον συνάδελφο από την "Trenkwalder" (σ.σ. η εταιρεία μέσω της οποίας γίνεται η "ενοικίαση" εργαζομένων), αλλά ούτε θα τον ξαναπροσλάβει μετά την πάροδο ενός μήνα, όπως είχε δεσμευτεί και πράξει με άλλους συναδέλφους, που ήταν επίσης "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την απαράδεκτη και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου, που είναι πρωτοπόρος στην εργασία του αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από τη Σωματειακή Επιτροπή, καθώς και από τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

(...) Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν αλλά πεισμώνουν τους εργαζόμενους, και με την ενότητα τους θα κερδίσουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και τα ταξικά συνδικάτα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων στην "Αφοί Βλάχου"».

Κάτω τα χέρια από τους εργάτες και τα συνδικάτα τους

Την άδικη και εκδικητική απόλυση του προέδρου της διοίκησής του καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας: «Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, που δουλεύει στην επιχείρηση "Αφοί Βλάχου", έγινε στόχος της εργοδοσίας για τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και δράση, καθώς ήταν πρωτοπόρος εργάτης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων της επιχείρησης».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προειδοποιεί πως «θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τον πρόεδρό της, καθώς και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση σε κάθε εργασιακό χώρο». Καλεί την εργοδοσία «να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη, καθώς και να εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει το προηγούμενο διάστημα και επέβαλαν οι συνάδελφοι με τον αγώνα τους».

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου υπογραμμίζει ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό είναι δείγμα της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού κυβέρνηση και εργοδότες ενάντια στην οργάνωση και τη δράση των συνδικάτων, ενάντια σε πρωτοπόρους εργάτες. Είναι δείγμα της "κανονικότητας", της ανάπτυξης που προπαγανδίζουν οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενη, και η οποία φέρνει όλο και περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και σφαγή στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Την απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΝΕΔΕΠ)
Κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για ΒΑΕ και Συλλογική Σύμβαση

Σε συσπείρωση στις γραμμές του και κλιμάκωση του αγώνα καλεί τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), με στόχο την άμεση ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις για όλους.

Σχετικά με τα ΒΑΕ, υπενθυμίζεται ότι το 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΕΝΕΔΕΠ και των εργαζομένων, η οποία εντάσσει όλους τους λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μέχρι σήμερα ωστόσο η COSCO και οι εργολάβοι δεν την εφαρμόζουν, με διάφορα προσχήματα και νομικίστικες διαδικασίες. Μεταξύ άλλων, εργολάβος προσέφυγε στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΕΦΚΑ Δραπετσώνας, αμφισβητώντας την υπαγωγή των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Ωστόσο η Επιτροπή του ΕΦΚΑ απέρριψε την προσφυγή.

Η ισχύς της απόφασης αυτής δεν μπορεί να ανασταλεί, τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ, από «τυχόν προσφυγή του εργολάβου καθώς και των υπόλοιπων της COSCO - DPORT στα Διοικητικά Δικαστήρια (...) Από εδώ και στο εξής εάν ο εργολάβος δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να του επιβάλλονται ανά μήνα Πράξεις Επιβολής των Εισφορών μας για τα ΒΑΕ (...) Η εργοδοσία έπρεπε ήδη από τον Αύγουστο του 2018 να διαμορφώσει τα μισθολογικά δικαιώματα και τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές, να αποδώσει την ειδικότητα σε όλους τους λιμενεργάτες που μέχρι σήμερα τους έχει ως ανειδίκευτους εργάτες. Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της εργοδοσίας ότι δήθεν "δεν γνώριζε" και δεν ήταν ενημερωμένη πως θα εφαρμόσει τη σχετική εγκύκλιο έπεσαν στο κενό».

ΣΣΕ που να απαντά στις ανάγκες μας

Αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της πάλης για ΣΣΕ, το σωματείο σημειώνει ότι τα τεράστια κέρδη της εργοδοσίας COSCO - DPORT και ΟΛΠ ΑΕ βγαίνουν «μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά».

Χαρακτηριστικό είναι ότι «το 50% των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, την ίδια στιγμή που η αύξηση της διακίνησης containers σπάει ρεκόρ κάθε μήνα. Ρεκόρ που οφείλονται στα δικά μας χέρια.

Την ίδια στιγμή προωθείται το "masterplan" της COSCO και ταυτόχρονα η γενίκευση του μοντέλου των εργολαβικών εργατών σε όλο το λιμάνι. Για να το πετύχει αυτό η εργοδοσία αξιοποιεί τους αντεργατικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός ακόμη εργοδοτικού σωματείου».

Παράλληλα, η ΕΝΕΔΕΠ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του «εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Σωματείου "Ενωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ"», που υπέγραψε με την COSCO μια Σύμβαση που καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Θέτοντας στο επίκεντρο διεκδικήσεις «για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές μας ανάγκες», η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τις γραμμές της για: Αμεση ένταξη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ. Υπογραφή άμεσα ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μόνιμες 6άρες πόστες, διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Να εφαρμοστεί το 7,5ωρο όπως προβλέπεται για τις ειδικότητες που είναι στα ΒΑΕ. Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα 5% για τα ΒΑΕ επί του μισθού. Να καταβληθεί άμεσα η αύξηση που δόθηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «SUNSHINE CORFU»
Κινητοποιήσεις για την εξόφληση των δεδουλευμένων

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης εργασίας
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης εργασίας
4ωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια πραγματοποίησαν χτες με καθολική συμμετοχή οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Sunshine Corfu Hotel & Spa», με αίτημα την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποδοχών τους.

Στο πλαίσιο της πρωινής στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Οπως αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης των εργαζομένων, «η εταιρεία οφείλει επίδομα αδείας κατά περίπτωση, μέρος των αποδοχών Μαΐου και το μισθό Ιουνίου».

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων θα κλιμακωθούν με επίσχεση εργασίας την Παρασκευή 19/7, στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν προχωρήσει μέχρι τότε σε πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

«Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε! Εργαζόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούμε και κάτω από αντίξοες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, λόγω και της χαμηλής σύνθεσης προσωπικού», επισημαίνουν στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι.

Υπογραμμίζουν εξάλλου πως δεν χωρά καμία υπομονή, καθώς η εργοδοσία συνεχίζει την τακτική «της καθυστέρησης των μισθών, της παραβίασης της Σύμβασης και της νόμιμης μισθοδοσίας, της εντατικοποίησης στη δουλειά και της εργοδοτικής ασυδοσίας».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών.

-- Στις 7 μ.μ., συνέντευξη με την Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της «Mellon».

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο», με τον Αναστάση Κατσαβό.

  • Χτες Τρίτη μεταδόθηκε συνέντευξη του Θανάση Φωτόπουλου, προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, με αφορμή τις εξελίξεις στην «Αφοί Βλάχου». Η συνέντευξη θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του webradio.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς δεν θα περάσει!

Την απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου».

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η εργοδοσία με την απόλυση επιχειρεί «να βάλει τέλος στην πρωτοπόρα δράση του συναδέλφου στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν πετύχει έναν υψηλό βαθμό οργάνωσης, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, ότι έχουν μάθει να συζητούν και να αποφασίζουν συλλογικά, να παλεύουν για το δίκιο τους».

«Δεν προξενεί κατάπληξη το περιστατικό», τονίζει το ΠΑΜΕ, «αφού είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία, που θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους και υποταγμένους. Δείγμα και αυτό της "αειφόρου" ή της "δίκαιης ανάπτυξης" που τάζουν σήμερα η ΝΔ και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει όλο και περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και τον σφαγιασμό των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απαιτούμε τώρα από την εργοδοσία της "Αφοί Βλάχου" να πάρει πίσω την απόλυση του συναδέλφου μας και ξεκαθαρίζουμε πως το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια στις επιθέσεις στους εργαζόμενους και πρωτοπόρους εργάτες, μπροστά σε όποιον θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση να μη φοβηθούν, να δυναμώσουν την ενότητά τους, να σηκώσουν το κεφάλι και οργανωμένα δίπλα στο σωματείο τους με αγώνα να παλέψουν προκειμένου να μην περάσει η απόλυση.

Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην "Αφοί Βλάχου".

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ