ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Υπόσχεση συνέχειας από την ταξική Πρωτομαγιά

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά είχε στο επίκεντρό της την πάλη των εργαζομένων για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Κατά γενική ομολογία, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες την 1η Μάη ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τον τόνο έδωσε σ' αυτές το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ηταν μια κινητοποίηση, αντάξια της μεγάλης πανεργατικής απεργίας της 26ης Απρίλη και από την άποψη αυτή ήταν η επικύρωση του μηνύματος που οι εργαζόμενοι έστειλαν τότε: Οτι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απόσυρση των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ την αντίθεσή τους στον κοινωνικό διάλογο - απάτη.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχείρησε να ελιχθεί και να μεταφέρει τη συζήτηση στο θέμα των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, υπολογίζοντας, προφανώς, ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στην ηγεσία της ΓΣΕΕ το απαραίτητο πρόσχημα για τη συμμετοχή στο «διάλογο». Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για «διάλογο από μηδενική βάση» και «χωρίς προαπαιτούμενα» πήραν την επισημότερη μορφή τους, με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Κ. Σημίτη την Πέμπτη το βράδυ, όταν η πρότασή του για συγκρότηση «επιτροπής διαχείρισης» του «κοινωνικού διαλόγου» (από τους Α. Τσοχατζόπουλο, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Τ. Γιαννίτση και Γ. Παπαντωνίου), δεν ψηφίστηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο. Η εξέλιξη αυτή, εκτός των αυτονόητων παρενεργειών στην, ούτως ή άλλως, κακή κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζει και την απροθυμία των στελεχών της κυβέρνησης να αναλάβουν το κόστος μιας πολιτικής, που συναντά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

«Τώρα αρχίζει η μεγάλη έφοδος των εργαζομένων»

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τους αγώνες των εργαζομένων, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου.

Απορρίπτουμε κάθε αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λογική ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και κυρίως με τη λογική ότι ο εργαζόμενος είναι κόστος, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα. Δεν πρέπει - τόνισε - να δεχτεί κανένας εργαζόμενος να δώσει ούτε μία δραχμή στο λεγόμενο κλείσιμο των ελλειμμάτων. Πρέπει να πληρώσουν μόνον οι υπεύθυνοι, το κράτος και η μεγάλη εργοδοσία.

Επίσης, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι και το λεγόμενο κοινωνικό πόρο. Πρόκειται για μεγάλη απάτη, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα απ' έξω τα κέρδη και τα κεφάλαια της καπιταλιστικής εργοδοσίας και το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει τα βάρη, ελαφρύνοντας την εργοδοσία, ενώ βάζει να πληρώσουν πάλι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μεταξύ τους το μάρμαρο. Ταυτόχρονα, η ΓΓ του Κόμματος προειδοποίησε ότι η μεγάλη επίθεση, που θα γίνει στους εργαζόμενους, είναι με την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Θεωρούμε, σημείωσε ο Αλέκα Παπαρήγα, ότι ακριβώς τώρα αρχίζει και πρέπει να αρχίσει η μεγάλη έφοδος, η επιθετική, των εργαζομένων, διότι το ζήτημα δεν είναι να παλεύεις για να χάσεις τα λιγότερα. Το θέμα είναι να μη χάσεις τίποτα και να μεταφέρεις το επίπεδο της διεκδίκησης στο τι θέλεις σήμερα να κερδίσεις, παίρνοντας υπόψη το σημερινό επίπεδο ζωής, το ότι ήδη έχουν αφαιρεθεί κεκτημένα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική επιλογή που υπάρχει, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων να πάει όσο γίνεται πιο κάτω».

Αντιμέτωποι με το κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα βρίσκονται και πάλι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της χώρας, καθώς άρχισαν ήδη να λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2000. Ο συγκεκριμένος ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος είναι το κύριο ζήτημα. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι, στην πραγματικότητα, το δευτερεύον, ένα μάλλον τεχνικό θέμα (σελίδα 12)

Αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - απάτη για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που στην ουσία υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, προκριμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια και γενικά να προωθηθούν και στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ρυθμίσεις, σύμφωνα με το λεγόμενο μοντέλο «σύγκλισης» των ευρωπαϊκών συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης (σελίδα 14)

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, στην Αντίκυρα, όπου μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη σε σπίτι, σπέρνοντας το θάνατο σε τέσσερις νέους ανθρώπους, δύο ανυποψίαστες μαθήτριες και τους δύο πιλότους. Οι συγγενείς των δύο κοριτσιών περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση και υλοποίηση των υπουργικών υποσχέσεων (σελίδες 18-19)

Καθόλου τυχαία, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών και τις αλλαγές του συσχετισμού δύναμης, άρχισε να σέρνεται ο όρος «παγκοσμιοποίηση», δειλά στην αρχή «τετραποδίζοντας» και στη συνέχεια καλπάζοντας, μέχρι που άρχισε να διαμορφώνει θεσμούς, να επιβάλλει πολιτικές, αλλά και τις «αντιπολιτεύσεις» τους, που, αν δεν έκαναν τίποτα άλλο, επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν το «καινούριο» προπαγανδιστικό μέσο αντιλαϊκής επίθεσης (σελίδες 26-27)

Φτώχεια, μια λέξη που λες και εκλείπει από το λεξιλόγιο των ανθρώπων που διαβιούν στις «υπερπολιτισμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου» και απλά χρησιμοποιείται όταν θέλουν να τονίσουν τη διαφορά τους με τον υπόλοιπο «υπανάπτυκτο Τρίτο Κόσμο». Μόνο, που αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, μιας εκ των πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη (σελίδα 28)

Αναψε φωτιά στην ΠΓΔΜ

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ αποδεικνύουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονταν οι εκτιμήσεις, περί δήθεν ειρήνευσης μετά την παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις των Αλβανών του «UCK» και ο θάνατος 8 στρατιωτών της ΠΓΔΜ άνοιξαν ένα νέο κύκλο συγκρούσεων με άδηλο μέλλον. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η χώρα αυτή μπήκε οριστικά στην τροχιά του εμφυλίου πολέμου.

Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά, αντίθετα, είναι μόνιμος και σταθερός παράγοντας αποσταθεροποίησης και πολέμου.

Κανέναν δεν πείθουν οι δηλώσεις καταδίκης των δραστηριοτήτων του «UCK» από την ΕΕ και την αμερικανική κυβέρνηση. Τόσο οι απαιτήσεις του «UCK» για τη δημιουργία ενός «συνεταιρικού» κράτους, όσο και οι μέθοδοι δράσης έχουν νομιμοποιηθεί από τους ΝΑΤΟικούς συνεταίρους με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνευση στα Βαλκάνια και την αναζήτηση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα, είναι η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Η μόνη ελπίδα για την αποτροπή ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου είναι η πάλη των λαών για να φύγει το ΝΑΤΟ. Επιτακτική, ακόμη, είναι η ανάγκη της άμεσης απόσυρσης των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ