ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μια... βαλίτσα δεσμεύσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με... μια βαλίτσα δεσμεύσεις για την «επέκταση και εμβάθυνση» της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πάνω στη «λεωφόρο» που έστρωσε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε εκεί επί διήμερο, Τετάρτη και Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν τα Ενεργειακά, η στρατιωτική συνεργασία και «ασφάλεια», καθώς βέβαια και οι ρόλοι που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή για προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή,

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε καταρχάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο. «Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη και άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο», δήλωνε κατόπιν ο Ν. Δένδιας. Θυμίζουμε, ο Διάλογος εγκαινιάστηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επί ΣΥΡΙΖΑ, Δεκέμβρη του 2018, και περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Δίνοντας μια ιδέα για τα όσα συζητήθηκαν, ο Ν. Δένδιας σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα Ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Ενώ για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας, όπου και η κυβέρνηση ΝΔ αναλαμβάνει ρόλο «διαύλου», ο υπουργός είπε πως «ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας», για να προσθέσει ότι ο Πομπέο... «το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι μιλώντας προηγουμένως στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο Δένδιας έδινε διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς αξιωματούχους, συνεκτιμώντας προφανώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πως «ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί. Σήμερα, οι σχέσεις (...) είναι ιδιαίτερα στενές και βασίζονται στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές, έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα...».

Ο, δε, Πομπέο, από την πλευρά του, ανάρτησε σχόλιο ότι για τους Αμερικανούς «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Αποτυπώνοντας την ουσία της συνάντησης, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μ. Ορτέιγκους δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε «για να επιβεβαιώσει τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο υπουργός Πομπέο τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», ενώ αναφερόμενη στα Ενεργειακά επεσήμανε πως «ο υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για την πρόοδό της σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας».

Επίσης, κατά την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι δυο υπουργοί «επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας (σ.σ. η επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με συμμετοχή του στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ζήτημα που αξιοποιείται ως πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο σε βασικούς τομείς του Στρατηγικού Διαλόγου».

Ανάλογη συζήτηση είχε ο Ν. Δένδιας και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και στενό συνεργάτη του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος, όπως γνωστοποίησε αργότερα, συζήτησαν τις «προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση είχε ο Ν. Δένδιας και με τον γερουσιαστή Μπ. Μενέντεζ, έναν εκ των δύο βασικών εμπνευστών του νομοσχεδίου για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως δήλωνε κατόπιν ο Αμερικανός, αναδεικνύοντας και αυτός το ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα με τον οποίο επιφορτίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, «σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα».

Με «σπασμένα φρένα» και γεμάτη ατζέντα

Το στίγμα της επιτάχυνσης της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με βάση το «αγκωνάρι» του «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινιάστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την Τετάρτη η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα.

Ο «πολυπράγμων» πρέσβης τόνισε ότι ότι «προχωρούμε με "τέρμα ταχύτητα" τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας», καθώς «η εμπιστοσύνη και η υποστήριξή μας στη νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη», αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τόση πολλή και καλή δουλειά για να βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Αμερική» ώστε η χώρα να είναι πλέον «ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή, και μια χώρα που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ σε ένα τόξο 270 μοιρών, από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Τόνισε εξάλλου ότι «οι ΗΠΑ αναμένουν τώρα να συνεργαστούν με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ομάδα του για να αναβαθμίσουμε τις ήδη εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας στο επόμενο επίπεδο», και ταυτόχρονα έστελνε μήνυμα στις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις ότι καθώς η νέα κυβέρνηση λέει «ότι θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», «προσδοκούμε συνεχή και ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα για την προώθηση της συμμαχίας μας»...

Περιγράφοντας σε ένα τέτοιο πλαίσιο τη «γεμάτη ατζέντα» που βρίσκεται μπροστά, ο Πάιατ εστίασε στις παρακάτω πλευρές:

-- Στη «συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα - και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια - που θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο», καθιστώντας την ακόμα πιο ενεργό αμερικανοΝΑΤΟικό χωροφύλακα στην περιοχή, βάση εφόρμησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχο αντίστοιχα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, «σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, όταν ο ανανεωμένος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων δοκιμάζει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας».

-- Στην ενίσχυση των σχημάτων με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, και ιδιαίτερα της τριμερούς Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, η οποία «έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ενεργειακή και αμυντική συνεργασία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την τριμερή και σχεδιάζει να οικοδομήσει πάνω στη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής "3+1" στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο».

-- Στους επόμενους «πρωταγωνιστικούς» ρόλους που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η ΔΕΘ, η Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, η περιφερειακή διάσκεψη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τη Ενέργεια στη Θεσσαλονίκη θα προσφέρουν ευκαιρίες για (...) την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να βοηθήσει όλους τους βαλκανικούς γείτονές της, και ιδιαίτερα τη Βόρεια Μακεδονία, να συνεχίσουν την πορεία προς τα ευρωπαϊκά και τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στην ίδια συζήτηση στο συνέδριο του «Economist», οι παρεμβάσεις των υπουργών της ΝΔ, αλλά και αυτές των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσαν «πανηγυρικά» τη σύμπλευση των δύο και σε ό,τι αφορά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, με την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών - σε σχέση με το ονοματολογικό - να πηγαίνει περίπατο και τη νέα κυβέρνηση να δηλώνει «θεματοφύλακας» της «σωστής» εφαρμογής της συμφωνίας.

-- Στο ρόλο «διαύλου» που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα για το συνολικότερο παζάρι με την Τουρκία, που προμηνύει επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις και «διευθετήσεις» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, με τον Πάιατ να υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά» ώστε η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο να συγχαίρει «την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει τη σχέση της με την Τουρκία, ξεκινώντας από τις πρόσφατες συνομιλίες για ΜΟΕ», λέγοντας πως «στόχος μας είναι να σταματήσουμε προκλητικές ενέργειες και να εντείνουμε το διάλογο μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων, προκειμένου να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και κοινή ("shared") οικονομική ευημερία».

-- Στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «θέλουμε η Ενέργεια να είναι η κινητήρια δύναμη των οικονομικών ευκαιριών, μεταξύ άλλων με έργα όπως ο αγωγός TAP και η νέα συμφωνία υπεράκτιας εξερεύνησης της Ελλάδας με τα ΕΛΠΕ, την "Total" και την "ExxonMobil"», αλλά και σε ό,τι αφορά την «αύξηση της έμφασης» στις ΑΠΕ, σημειώνοντας με νόημα πως «οι αμερικανικές εταιρείες είναι παγκόσμιοι ηγέτες σε όλους αυτούς τους τομείς».

Δίνοντας δε την ευρύτερη εικόνα, σημείωσε ότι Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος «έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας, εργαζόμαστε για την εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των ΗΠΑ στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις 25/7 στο Κάιρο. Και εδώ, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο».

Τα «ορόσημα» της παραπέρα εμπλοκής

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, αλλά και τα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης στο Συνέδριο του «Economist», οι επόμενοι «σταθμοί» στην παραπέρα εμπλοκή περιλαμβάνουν:

-- Στις 25/7 στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί το «Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» («East Med Gas Forum»). Στο νεοσύστατο σχήμα συμμετέχουν Αίγυπτος, Ιορδανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στη συνάντηση αναμένεται και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι.

-- Την ερχόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ευρώπη (διάδοχος του Γ. Μίτσελ), Φιλ Ρίκερ.

-- Στις 29/7 πραγματοποιείται στην Αθήνα ο επόμενος γύρος της συνάντησης Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ («3+1»), με έμφαση στα Ενεργειακά. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον.

-- Το φθινόπωρο, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, αναμένεται η επόμενη φάση του «Στρατηγικού Διαλόγου», αυτήν τη φορά στην Αθήνα.

-- Το Νοέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί περιφερειακή διάσκεψη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για την Ενέργεια στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ