ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Κύπρος: 45 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 45 χρόνια απ' όταν το 1974 το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και της ΕΟΚΑ Β' στην Κύπρο άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη έως τις μέρες μας κατοχή του 37% της νήσου, με τα διάφορα διχοτομικά σχέδια να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη.

Ταυτόχρονα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι πολεμικών συγκρούσεων. Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας, καθώς η ελληνική αστική τάξη προσδοκά οφέλη από την ενεργητική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών λέει ευθαρσώς ότι οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν την πολιτική του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Αυτά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέχισε την πολιτική της μετατροπής της χώρας σε «μεντεσέ» προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σε συνθήκες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας αναπτύσσουν συνεργασίες που υλοποιούνται και μέσα από το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας».

Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η αστική τάξη της Τουρκίας προωθεί τη δική της γεωστρατηγική αναβάθμιση και, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μεθοδικά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πότε με δηλώσεις και πότε με αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.

Η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 όπως και η Ελλάδα) διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, σε Κύπρο, Ιράκ και Συρία. Εχει στρατεύματα και βάσεις στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Προωθεί τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ανακινεί μειονοτικά ζητήματα στα Βαλκάνια. Προχωρά σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος τοποθετείται ξανά στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο όνομα της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία ανακοίνωσε τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο νησί, η Τουρκία κατασκευάζει βάση και στρατιωτικό αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ. Η επιχειρηματολογία στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία είναι αποκαλυπτική: «Η ενεργειακή εξερεύνηση της κυπριακής ΑΟΖ και των κυπριακών υδάτων αφορά τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών», οι έρευνες «προάγουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας στους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ μια πιθανή εναλλακτική στο ρωσικό αέριο», ενώ επανέρχεται η πρόταση για «ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ για την ειρήνη».

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να δει σε τι περιπέτειες οδηγήθηκε 45 χρόνια τώρα ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το ρόλο που έπαιξαν οι φασίστες πρόγονοι της Χρυσής Αυγής.

Οι ιμπεριαλιστές προωθούν τα σχέδιά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Η παρουσία τους στην περιοχή δεν εγγυάται τίποτε. Αλλωστε, και ο ναύαρχος Αποστολάκης ως υπουργός Αμυνας είπε ότι σε ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία «θα είμαστε μόνοι μας».

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, απαιτεί να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις που χρησιμοποιούνται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σαν πολεμικά ορμητήρια. Υποστηρίζει την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αγωνίζεται για να δυναμώνει η φιλία των λαών, η κοινή πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού, κατά της τουρκικής κατοχής, αγωνίζεται για δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, κατά κάθε διχοτομικής λύσης, για ένα και όχι δύο κράτη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικές δυνάμεις, εγγυητές και προστάτες, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του.

Επικίνδυνες τοποθετήσεις

Στις 14 Ιούλη 2015, ο υπουργός Αμυνας της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, παρουσία του πρωθυπουργού Τσίπρα, είχε δηλώσει ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας...».

Στις 10 Ιούλη 2019, πριν από λίγες μέρες, κατά δήλωση των κυβερνητικών επιτελείων, μια απ' τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι η ενσωμάτωση στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), της παροχής «ασφάλειας στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα»!

Είναι αποκαλυπτική η ολοκληρωτική ταύτιση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, με την αντίστοιχη της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Πειθαρχούν και οι δυο στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές νόρμες, για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή την αντιμετώπιση του εχθρού λαού. Η δήλωση της ΝΔ εμπεριέχει απροκάλυπτα την πρόθεση δημιουργίας του πλαισίου νομιμοποίησης της αντιδραστικής προοπτικής: Οι Ελληνες στρατιώτες να στρέφονται εναντίον του ελληνικού λαού.

Είναι φανερό ότι μέσω της επίκλησης του «εσωτερικού εχθρού», κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζουν τον λαό, να αποδεχτεί τις ΕΔ σε ανοιχτό ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού, απομακρυνόμενες επικίνδυνα από την αποστολή τους, που είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης προσεγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι νέα. Σταδιακά και με προσχηματικές αιτιολογίες (ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων, συμβατικές υποχρεώσεις απ' τη συμμετοχή της χώρας σε πολυεθνικά σχήματα κ.λπ.), την υιοθέτησαν, επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απ' το 2000 και εντεύθεν.

Ο προσανατολισμός των ελληνικών ΕΔ και σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, του παγκόσμιου χωροφύλακα, της σιδερένιας γροθιάς του ιμπεριαλισμού, αλλά και της ΕΕ. Η ανάγκη προώθησης αυτών των σχεδίων ωθεί τους ιθύνοντες των δυνάμεων αυτών να λάβουν μια σειρά από μέτρα περιορισμού των δυνατοτήτων συλλογικής δράσης των λαών.

Δεν είναι άσχετη με τις προηγούμενες εξελίξεις η ομόφωνη υιοθέτηση τον Νοέμβρη του 2002 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Πράγας, του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Με βάση την απόφαση αυτή, το ΝΑΤΟ θα έχει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης, σε όποια χώρα (συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες - μέλη του όπως η Ελλάδα), θεωρεί ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέση ότι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές ούτε για κατασταλτική δράση στο εσωτερικό. Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών παραπέμπει αλλού και είναι επικίνδυνη.

Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές τους επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή τους σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, τείνουν όλο και περισσότερο να πάρουν χαρακτηριστικά μηχανισμού καταστολής για δράση και μέσα και έξω από τη χώρα.

Οι θέσεις αυτές πρέπει να καταδικαστούν από όλον τον λαό. Επίσης, πρέπει να καταδικαστούν και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που η πλειοψηφία τους είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πλήττονται κι αυτοί από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Κανένα συμφέρον δεν έχουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τη μετατροπή τους σε δύναμη καταστολής.

Ο λαός έχει μνήμη. Ποτέ οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να στραφούν ενάντια στον λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος (Π) ε.α.

«Εμείς είμαστε το κράτος»

Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η δήλωση του υπαστυνόμου Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με περίσσιο θράσος καλεί, μέσα από ανάρτησή του στο «Facebook», την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει την «ισχύ των γκλομπ» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε μια οπαδική έκφραση της χαράς του, το πρώην (πια...) μέλος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τις ίδιες απόψεις που έχουμε ακούσει από αστυνομικούς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Αραγε, δεν γνώριζαν στη ΝΔ τις απόψεις αυτού του ανθρώπου, πριν τις δημοσιεύσει; Είναι ο μόνος με αυτές τις απόψεις στη ΝΔ;

Τέτοιες απόψεις όχι μόνο βρίσκουν αντίθετους πολλούς συναδέλφους αλλά και μας προσβάλλουν. Η Ελληνική Αστυνομία ΔΕΝ έχει μόνο τέτοιους ανθρώπους. Η πλειοψηφία των συναδέλφων προσπαθούμε κάτω από πολύ άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα.

Πολλοί από εμάς καταγόμαστε από λαϊκές οικογένειες και ξέρουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Αυτό αποτελεί και «απαγορευτικό» παράγοντα για εμάς να στραφούμε απέναντι στον λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Δεν θέλουμε να είναι αυτός ο ρόλος μας!

Ο κυνισμός με τον οποίο ισχυρίζεται ο κύριος Ηλιόπουλος ότι τα ΜΑΤ είναι το κράτος, φανερώνει την αποστολή της αστυνομίας που όλες οι κυβερνήσεις της έχουν δώσει ως κατασταλτικού μηχανισμού.

Η θέση αυτών των ανθρώπων είναι εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να μην τολμήσει να μας χρησιμοποιήσει εναντίον του αγωνιζόμενου λαού.


Ενας αστυνομικός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ