Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Επικίνδυνες τοποθετήσεις

Στις 14 Ιούλη 2015, ο υπουργός Αμυνας της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, παρουσία του πρωθυπουργού Τσίπρα, είχε δηλώσει ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας...».

Στις 10 Ιούλη 2019, πριν από λίγες μέρες, κατά δήλωση των κυβερνητικών επιτελείων, μια απ' τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι η ενσωμάτωση στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), της παροχής «ασφάλειας στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα»!

Είναι αποκαλυπτική η ολοκληρωτική ταύτιση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, με την αντίστοιχη της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Πειθαρχούν και οι δυο στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές νόρμες, για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή την αντιμετώπιση του εχθρού λαού. Η δήλωση της ΝΔ εμπεριέχει απροκάλυπτα την πρόθεση δημιουργίας του πλαισίου νομιμοποίησης της αντιδραστικής προοπτικής: Οι Ελληνες στρατιώτες να στρέφονται εναντίον του ελληνικού λαού.

Είναι φανερό ότι μέσω της επίκλησης του «εσωτερικού εχθρού», κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζουν τον λαό, να αποδεχτεί τις ΕΔ σε ανοιχτό ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού, απομακρυνόμενες επικίνδυνα από την αποστολή τους, που είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης προσεγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι νέα. Σταδιακά και με προσχηματικές αιτιολογίες (ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων, συμβατικές υποχρεώσεις απ' τη συμμετοχή της χώρας σε πολυεθνικά σχήματα κ.λπ.), την υιοθέτησαν, επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απ' το 2000 και εντεύθεν.

Ο προσανατολισμός των ελληνικών ΕΔ και σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, του παγκόσμιου χωροφύλακα, της σιδερένιας γροθιάς του ιμπεριαλισμού, αλλά και της ΕΕ. Η ανάγκη προώθησης αυτών των σχεδίων ωθεί τους ιθύνοντες των δυνάμεων αυτών να λάβουν μια σειρά από μέτρα περιορισμού των δυνατοτήτων συλλογικής δράσης των λαών.

Δεν είναι άσχετη με τις προηγούμενες εξελίξεις η ομόφωνη υιοθέτηση τον Νοέμβρη του 2002 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Πράγας, του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Με βάση την απόφαση αυτή, το ΝΑΤΟ θα έχει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης, σε όποια χώρα (συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες - μέλη του όπως η Ελλάδα), θεωρεί ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέση ότι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές ούτε για κατασταλτική δράση στο εσωτερικό. Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών παραπέμπει αλλού και είναι επικίνδυνη.

Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές τους επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή τους σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, τείνουν όλο και περισσότερο να πάρουν χαρακτηριστικά μηχανισμού καταστολής για δράση και μέσα και έξω από τη χώρα.

Οι θέσεις αυτές πρέπει να καταδικαστούν από όλον τον λαό. Επίσης, πρέπει να καταδικαστούν και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που η πλειοψηφία τους είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πλήττονται κι αυτοί από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Κανένα συμφέρον δεν έχουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τη μετατροπή τους σε δύναμη καταστολής.

Ο λαός έχει μνήμη. Ποτέ οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να στραφούν ενάντια στον λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος (Π) ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ