ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εμπρακτη συμβολή στην πυροπροστασία του Πάρκου Τρίτση

Πρωτοβουλία ενταγμένη στην πολύμορφη διεκδίκηση για επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κόντρα στην απαξίωση ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία παίρνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης βρίσκονται στο Πάρκο Τρίτση συμβάλλοντας έμπρακτα στην πυροπροστασία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τη διεκδίκηση για συνολικά μέτρα προστασίας του Πάρκου, κόντρα στην υποβάθμιση και την απαξίωση με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης. Οι ΚΝίτες φορώντας πορτοκαλί γιλέκα περιφρουρούν την περιοχή, αφού η χρόνια εγκατάλειψη και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης αποτελούν εύφλεκτη ύλη, όπως άλλωστε έχει φανεί και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής, σε δήλωσή του αναφέρει για αυτή την πρωτοβουλία της Οργάνωσης:

«Η ΚΝΕ παίρνει μία ακόμα πρωτοβουλία ανάμεσα σε πολλές άλλες, να συμβάλει έμπρακτα στην πυροπροστασία του Πάρκου Τρίτση σε μία κρίσιμη περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μέρες επικίνδυνες όπως όλοι γνωρίζουν.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για να ληφθούν εδώ και τώρα συνολικά μέτρα προστασίας του Πάρκου με πιο επείγουσα, αυτές τις μέρες, την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις Δυτικές Συνοικίες και όχι μόνο θα βρισκόμαστε με βάρδιες στο Πάρκο Τρίτση, προσπαθώντας να συνδράμουμε στην πρόληψη ή στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών φωτιάς».

Το στέλεχος της Οργάνωσης αναφέρει ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ΚΝΕ επιδιώκει:

«-- Να έχουμε συμβολή όσο περνάει από το χέρι μας στην προστασία του Πάρκου, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, από πυρκαγιά όπως έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν, συμβάλλοντας στο πλάι του ΚΚΕ στην προστασία της λαϊκής περιουσίας, όπως κάναμε και πέρυσι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε φωτιά στο νότιο μέρος του Πάρκου, η οποία έκαψε χαμηλή βλάστηση τέτοια εποχή.

-- Να σηματοδοτήσουμε με αυτήν τη συμβολική ενέργεια ότι απέναντι στην εγκατάλειψη και την απουσία κρατικής χρηματοδότησης, απέναντι στα σχέδια διαμελισμού και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει το ρεύμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με επίκεντρο το σύνθημα "Πάρκο ανοιχτό για το λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα". Με τους αγώνες του λαού το Πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως διαφυλάχθηκε, μόνο με αγώνες μπορεί να παραμείνει λαϊκή περιουσία, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της, ένα στολίδι μέσα στην πόλη μας, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού. Σήμερα υπάρχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, όπως π.χ. η πυροπροστασία, η υδροδότηση κ.τ.λ., η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη του Πάρκου. Παραμένει η ανάγκη για σταθερή κρατική χρηματοδότηση.

-- Να αναδείξουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος της πυροπροστασίας συνολικά για το Λεκανοπέδιο, ακριβώς ένα χρόνο από τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Από τότε, παρά τα σόου στις κάμερες, τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της προστασίας του λαού και της περιουσίας του. Οι αιτίες της καταστροφής είναι ακόμα εδώ, είναι σχεδόν θέμα τύχης το πότε και το πού μίας επόμενης».

Αναφερόμενος τέλος στις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, ο Ιασ. Φανός σημειώνει:

«Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά στέκονται απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλοτε εφησυχάζουν το λαό, άλλοτε δηλώνουν αναρμοδιότητα, κάποτε επιδίδονται σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για δευτερεύοντα ζητήματα, συχνά επικαλούνται τη γραφειοκρατία και τα λοιπά γνωστά, αφήνοντας την ίδια στιγμή ορθάνοιχτη την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα που λιγουρεύονται το Πάρκο.

Γνωρίζουμε ότι η άποψή μας, η θέληση και οι πράξεις μας συγκρούονται με όλους αυτούς, με τις επιδιώξεις και τους στόχους τους.

Ομως οι άνθρωποι της Δυτικής Αθήνας εκτιμούν τις προσπάθειές μας. Βλέπουν ότι σταθερά κάθε χρόνο παίρνουμε πρωτοβουλίες που προστατεύουν το Πάρκο, που πάνε κόντρα στα σχέδια υποβάθμισης και εμπορευματοποίησής του. Βλέπουν ότι πάντα μετά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" το παραδίδουμε στο λαό καλύτερο από ό,τι το βρίσκουμε. Ορισμένοι ίσως θυμούνται ότι πριν καν φιλοξενηθεί εκεί το Φεστιβάλ μας το 2010, ήταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στις μεγάλες φωτιές του 2007 και 2009 που προστάτευε με εθελοντικές βάρδιες πυροπροστασίας το Πάρκο Τρίτση. Οι ίδιοι οι επισκέπτες του Πάρκου που μαθαίνουν την πρωτοβουλία μας μας ευχαριστούν, μας πλησιάζουν για να συζητήσουμε.

Με την ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας για την πυροπροστασία θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας ξανά εδώ για το στήσιμο του Φεστιβάλ μετά τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Μέχρι τότε ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ξεκούραση σε όλους».

Ξύπνησαν μνήμες από φωτιά στη Ραφήνα

Από την πυρκαγιά στη Ραφήνα

INTIME NEWS

Από την πυρκαγιά στη Ραφήνα
Συναγερμός σήμανε χτες το μεσημέρι στην Πυροσβεστική όταν δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σε Ραφήνα και Βαρνάβα. Οι πυρκαγιές συνέβησαν ανήμερα της ετήσιας επετείου από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους. Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της φωτιάς βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Γαϊτανίδη, μέλος του Τομεακού Γραφείου.

Συγκεκριμένα, στη Ραφήνα το πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στις 15.21 στην οδό Ροδοδάφνης και στη λεωφόρο Μαραθώνος, σε οικοπεδικό χώρο, κοντά στο ΕΠΑΛ του δήμου, σε μικρή απόσταση από τον Ν. Βουτζά και το Μάτι. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, η οποία στην εξέλιξη της πυρκαγιάς αποτελούνταν από 101 πυροσβέστες, 48 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στη Μαραθώνος στο ύψος της Φλέμινγκ έως την Αργιθέας. Η Τροχαία κατηύθυνε τα οχήματα στη Ραφήνα και ειδοποιούσε τον κόσμο να μην κατευθυνθεί προς το Μάτι. Στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτες κατοικίες, ενώ η φωτιά πέρασε μέσα από αυλές των σπιτιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκαν προληπτικά ορισμένα σπίτια από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική σε όμορο σημείο με την καμένη έκταση της περσινής φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το απόγευμα η εικόνα της πυρκαγιάς έβαινε βελτιούμενη, ενώ είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Μαραθώνος.

Επίσης, στις 15.27 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Βαρνάβα, με τοπωνύμιο Κοκορέτσιζα, του δήμου Μαραθώνα στην Αττική. Αμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις και επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ στην αρχή κινητοποιήθηκαν αεροσκάφος και ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 5.15 το απόγευμα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη στην περιοχή για να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, περιορίστηκε χάρη στην άμεση επέμβαση ενός πυροσβεστικού οχήματος που βρισκόταν κοντά στην εστία αλλά και κατοίκων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ξέσπασε από σπινθήρες σε κολόνα της ΔΕΗ και επεκτάθηκε λόγω των ξερών χόρτων και των καλαμιών που βρίσκονταν στο σημείο. Μάλιστα, κάτοικοι τόνιζαν πως πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που αποδεικνύει το ασυντήρητο - και επομένως επικίνδυνο - δίκτυο της ΔΕΗ.

Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει ακόμα σε δασική έκταση στο Διγαλέτο Σάμης της Κεφαλονιάς. Στον τόπο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 12 υδροφόρες ΟΤΑ, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά υπήρχε και σε δασική έκταση στη θέση Κάναλος, στην περιοχή του Αργασίου και του Βροντόνερου, κοντά στην πόλη της Ζακύνθου. Στον τόπο επιχειρούσαν 6 οχήματα με 12 άντρες της Πυροσβεστικής.

Ερευνα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Μάτι

Ερευνα εκτίμησης κινδύνου για την εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι δημοσιεύτηκε χτες από το ΑΠΘ (την υπογράφει ο καθηγητής του τμήματος, Δ. Σαρηγιάννης), ανήμερα της θλιβερής επετείου της φονικής καταστροφής που προκάλεσε τον θάνατο σε 101 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά την πυρκαγιά και είχε υψηλή χωρική «ευκρίνεια» (η δειγματοληψία έγινε από 40 διαφορετικά σημεία της περιοχής), επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με τον σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου.

Συγκεκριμένα, από τις αναλύσεις παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσο όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20% - 50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ιδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει τη διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.

Σύμφωνα μάλιστα με την ομάδα, ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

Η ομάδα μελέτης συνιστά τη λήψη μέτρων και συγκεκριμένα:

-- Ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος τώρα.

-- Αμεση απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο, με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

-- Αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης και διαχείριση του χώματος που θα απομακρυνθεί ως επικίνδυνο απόβλητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ