ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας ενάντια στη νέα αντεργατική κλιμάκωση

Eurokinissi

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τα οποία προαναγγέλθηκαν και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία, «χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης της ΝΔ, με την ένταση της επίθεσης για τις ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα με πρόσθετα προνόμια σε εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον υπουργό Ναυτιλίας, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, προδιέγραψε το χτύπημα των ΣΣΕ και την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων». Οπως σημειώνουν, ο δρόμος έχει ήδη στρωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τον νόμο 4262/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «προβλέπονται συμβάσεις εργασίας, που μπορούν να διαμορφώσουν "Ενώσεις Προσώπων" των εταιρειών, δυσμενέστερες από τις ΣΣΕ».

Ακόμα, τα σωματεία τονίζουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), σχεδιάζει «με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις, να μετατραπούν σε αποκλειστική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, με όχημα τη λειτουργία κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, των επαγγελματικών ταμείων, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Ειδικά για τους ναυτεργάτες, επισημαίνεται ότι «με την εφαρμογή του ν. 4387 από τον Μάη του 2016, ελάχιστοι ναυτεργάτες έχουν πάρει οριστική σύνταξη. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι με προσωρινή από 384 έως 721 ευρώ. Κανένας δεν έχει πάρει επικουρικό και εφάπαξ, ενώ σε ναυτεργάτες που τους έχουν παρακρατηθεί χρήματα για αναβάθμιση, δεν τους έχει γίνει».

Παράλληλα, τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν τις προωθούμενες νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. «Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ», υπογραμμίζουν, «είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση σε συνεργασία με την εργοδοσία στο συνδικαλιστικό κίνημα, με στυλοβάτη τους τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ), που ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δεν ξέχασε να τους υπερασπιστεί με δηλώσεις του».

«Να μην τολμήσουν», προειδοποιούν τα σωματεία. «Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στα σωματεία, καμία επιβολή σιγής νεκροταφείου. Θα βρουν μπροστά τους τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματά μας κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και δεν τα παραδίδουμε στα φερέφωνα του κεφαλαίου».

Οι βλάβες στα πλοία συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και να προειδοποιούν

Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά των βλαβών σε επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία, ταλαιπωρώντας τους επιβάτες και προειδοποιώντας ακόμα πιο «ηχηρά» για τους κινδύνους που διατρέχει πλέον η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, από τις επικίνδυνες καταστάσεις που έχουν διαμορφώσει στην ακτοπλοΐα οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους με τα λιγοστά, υποσυντήρητα και συχνά υπερήλικα πλοία, που εκτελούν ασταμάτητα δρομολόγια με αποδεκατισμένα πληρώματα, λόγω των μειώσεων στις οργανικές συνθέσεις, που είναι στο πόδι μέχρι εξάντλησης.

Από την Κυριακή μέχρι και χτες καταγράφηκαν 7 περιστατικά βλαβών σε ακτοπλοϊκά πλοία. Αντίστοιχα ανησυχητικό είναι το ότι ορισμένα από τα πλοία, ενώ παρουσιάζουν διαρκώς βλάβες, αντί να ακινητοποιηθούν συνεχίζουν να παίρνουν άδεια απόπλου...

Ενδεικτικά το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, την Πέμπτη 18/7 με 175 επιβάτες εμφάνισε μηχανική βλάβη. Αφού ακινητοποιήθηκε μόνο για λίγες ώρες, με τις όποιες επισκευές έγιναν σε αυτές τις ώρες, ο νηογνώμονάς του (ιδιωτική εταιρεία) και οι λιμενικές αρχές τού έδωσαν άδεια απόπλου, με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά, το μεσημέρι της Τετάρτης 24/7, να ξαναμείνει από μηχανές εν πλω, 6 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με 277 επιβάτες...

Αντίστοιχα το επιβατηγό - ταχύπλοο «SUPERSPEED», τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, λίγο μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Νάξου, έμεινε από τη Νο2 κύρια μηχανή και επέστρεψε στο λιμάνι. Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «διενεργήθηκε επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων», όπου διαπιστώθηκε το πρόβλημα και ακινητοποιήθηκε. Ωστόσο, λίγο αργότερα «κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης νηογνώμονα, επετράπη στο πλοίο ο απόπλους του»... για να ακινητοποιηθεί ξανά χτες το μεσημέρι και πάλι στο λιμάνι της Νάξου, «λόγω μηχανικής βλάβης», με 28 επιβάτες. Το πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο από Ραφήνα για Σύρο - Μύκονο - Πάρο - Νάξο - Κουφονήσι - Κατάπολα και επιστροφή.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ»
Καταγγελία με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική

Νέες καταγγελίες συνδικάτων έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική και τη στάση που κράτησε η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ Εστιατόρια Ελλάς ΑΕ» Αττικής καταγγέλλει τη διεύθυνση της εταιρείας, «καθώς κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού, φάνηκε πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο από πλευράς της για εκκένωση του χώρου σε περίπτωση ανάγκης».

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, σε παρέμβαση του γραμματέα του «προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για το ποιες είναι οι έξοδοι κινδύνου, πού συγκεντρωνόμαστε κ.λπ., εκπρόσωπος της διεύθυνσης προσωπικού είπε πως δεν υπάρχει κάτι να ενημερώσει, δεν ξέρει κάτι και ότι δεν είναι πυρκαγιά για να εφαρμοστεί κάποιο πρωτόκολλο. Χωρίς σχέδιο, δηλαδή, είναι προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου η ασφάλειά του και, πάνω απ' όλα... θέμα τύχης! Πόσο μάλλον που βρισκόμαστε σε ένα χώρο με χιλιάδες κόσμου και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του "Ελ. Βενιζέλος"».

Επιπλέον, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «υπεύθυνοι καταστημάτων απαγόρευαν σε εργαζόμενους να τηλεφωνήσουν στους οικείους τους προκειμένου να διαπιστώσουν ότι είναι όλοι καλά».

«Απαιτούμε να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας», τονίζει το Σωματείο και καλεί όλους τους εργαζόμενους να απευθύνονται σε αυτό για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: Παρέμβαση για τη φωτιά στην «Demo»

Στο μεταξύ, αντίστοιχα ζητήματα που αναδείχθηκαν σε άλλο γεγονός προβάλλει το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι το βράδυ της Τρίτης 16/7, «μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έπιασε φωτιά στη φαρμακοβιομηχανία "Demo", από βραχυκύκλωμα στο λεβητοστάσιο. Δεν ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ειδοποίησης σε ολόκληρο το κτίριο, με αποτέλεσμα να μην ειδοποιηθεί έγκαιρα το σύνολο των εργαζομένων. Η κατάσβεση έγινε μέσα σε περίπου 30 λεπτά από το μηχανισμό πυρόσβεσης και τα οχήματα της Πυροσβεστικής που είχαν φτάσει.

Την Πέμπτη 18 Ιούλη, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Φαρμάκου είχε συνάντηση με την εταιρεία προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση λειτουργία του συστήματος για την ειδοποίηση όλων των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς, για το οποίο η εταιρεία δεσμεύτηκε να το εξετάσει με τους αρμόδιους. Επίσης η εταιρεία επιβεβαίωσε, στη διάρκεια της συνάντησης, ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο web radio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως στις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock και metal μουσική σκηνή από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απολυμένοι συμβασιούχοι στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καλαμάτας, διεκδικώντας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας την επαναπρόσληψή τους.

Ετσι και χτες, για μια ακόμα μέρα παρέμειναν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ, με βάρδιες που κάλυψαν όλο το ωράριο εργασίας, συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτών και συγκεντρώνοντας υπογραφές συμπαράστασης του δίκαιου αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές, ενώ χτες παραδόθηκε στους εργαζόμενους και η ομόφωνη απόφαση στήριξης του αγώνα τους από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Η στήριξη αυτή προστέθηκε στις ανακοινώσεις αλληλεγγύης από 24 Σωματεία Εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΕΥΑ), συνδικάτα της Μεσσηνίας κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Νέες στάσεις εργασίας σήμερα

Συνεχίζουν και σήμερα τις τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ για την Τρίτη 30/7, στις 10 π.μ., το σωματείο όρισε νέα Γενική Συνέλευση, αναμένοντας να πραγματοποιηθεί η δέσμευση της εργοδοσίας για την καταβολή της μισθοδοσίας τους που καθυστερεί.

Με τις κινητοποιήσεις τους το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης την υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου, την κάλυψη των μεγάλων κενών προσωπικού σε οργανικές θέσεις, που οξύνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς και τη λήψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Παράλληλα, ζητάνε από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ ΛΑΡΚΟ και TELF, που αφορά την εισαγωγή μεταλλεύματος από τη Γουατεμάλα και ανησυχεί τους εργαζόμενους, όσον αφορά και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ