ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ

Στις 11 το πρωί, στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Αντερσεν 6 και Μωραΐτη 90)

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση που διοργανώνουν συνδικάτα και φορείς της Δυτικής Αττικής και του Δήμου Φυλής καθώς και ο Δήμος Πετρούπολης με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής) προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής! Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Αντερσεν 6 και Μωραΐτη 90).

«Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές αλλάζουν, τα προβλήματα όμως είναι εδώ! Η κατάσταση με τη χωματερή στη Φυλή έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους κατοίκους στην περιοχή που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της λειτουργίας της στην υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Σε καμία περίπτωση λύση δεν πρέπει να είναι η δημιουργία εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων, που προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.

Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις ζωές μας! Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με όλους τους φορείς της Δυτικής Αττικής, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους συνδικάτα και φορείς. Και παραθέτουν το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης. «Απαιτούμε: Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ. Οχι στη δημιουργία εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Θυμίζουμε ότι η κινητοποίηση γίνεται σε συνέχεια της δυναμικής παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε στα τέλη Απρίλη, όταν και τότε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ συνεδρίαζε προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

Τέλος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Στο κάλεσμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Προειδοποιούμε για ακόμα μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ. Να μην τολμήσουν να φέρουν ως θέμα την επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Φυλής (...) Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στηρίζει τον αγώνα των φορέων της Δυτικής Αθήνας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με βάση την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των δημοτών και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του Αλ. Γρηγορόπουλου

Αποφυλακίστηκε χτες το απόγευμα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχος με άμεσο δόλο, σε δεύτερο βαθμό, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η απόφαση των δικαστών να αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον αστυνομικό - ειδικό φρουρό είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια.

Το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων, γεγονός που σήμαινε ότι θα βρισκόταν εκτός φυλακής άμεσα, καθώς είχε ήδη εκτίσει 10 χρόνια, ενώ έχει κάνει και μεροκάματα στη φυλακή, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά. Φαίνεται πως δεν χρειάστηκε καν αίτηση αποφυλάκισης. Αρκούσε το απόσπασμα της απόφασης να πάει στις φυλακές όπου κρατούνταν.

Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε για το θέμα: «Προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού μας και της νεολαίας η δικαστική απόφαση που μείωσε την ποινή του εν ψυχρώ δολοφόνου του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Κορκονέα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη. Το θεωρούμε απαράδεκτο και θέλουμε να το καταγγείλουμε και από αυτό το βήμα».

Εξάλλου, χτες, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τη συμφωνία της ΝΔ με τον Ποινικό Κώδικα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό το θέμα όμως έχει διάφορες προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. (...) Είναι αλήθεια ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κινούνται συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις τους που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικεί προσλήψεις στην Πυροσβεστική και συγκροτεί ομάδες πυρασφάλειας

«Και αυτό το καλοκαίρι οι κίνδυνοι στην περιοχή μας από φυσικές καταστροφές είναι προ των πυλών. Η περιοχή μας και μέσα στα γενικότερα πλαίσια των υποδομών που υπάρχουν στη χώρα βρίσκεται ανοχύρωτη, παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών και όσων άλλων εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Είναι δεδομένο ότι μετά από έντονα φαινόμενα θα έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές αφού δεν υπάρχει πρόληψη και ουσιαστικός σχεδιασμός».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, με την οποία ζητά να παρθούν μια σειρά μέτρα ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι Περιφέρειες γνωρίζουν με λεπτομέρειες για την περιοχή μας τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Είναι φανερό πως σήμερα δεν επιλέγονται και δεν υλοποιούνται δαπάνες για την πυροπροστασία και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής, δεν υλοποιούνται γιατί όλα αυτά αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Ετσι μετρούν οι κυβερνώντες τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις και στην περιοχή μας, εξοπλισμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνικά και πτητικά μέσα, νέες υποδομές.

Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.

Αναβάθμιση σε προσωπικό και τεχνικά μέσα του Πυροσβεστικού Σταθμού στη ΒΙΠΕ Πατρών, ώστε να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής, Ταυτόχρονα να ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες της περιοχής μας.

Μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης όλων των κατοικημένων περιοχών, δημιουργία και συντήρηση των ήδη αντιπυρικών ζωνών. Η Περιφέρεια και οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας.

Ως ΕΚ Πάτρας προχωράμε σε συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας, που σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα συμβάλλουν ώστε να προστατευτούν οι δασικές περιοχές και εκτάσεις της περιοχής μας.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζομένους, τους ανέργους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας για την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, μαζί με την άμεση διεκδίκηση μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας».

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 13.36 στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 63 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα.

Πόρισμα για την πυρκαγιά στην Κινέτα

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Κινέτα. Τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε εντοπίσει ταυτόχρονες θερμικές εστίες υποστηρίζοντας τα σενάρια περί εμπρησμού. Εναν χρόνο μετά, η πυρκαγιά στην Κινέτα αποδίδεται σε αγωγούς που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολόνα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν αφήνει περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Στη σχετική έκθεσή του έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, προκλήθηκαν σπινθήρες και ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.

Πέθανε ο Μανώλης Σκουλάκης

Εφυγε χτες από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης. Στη μνήμη του κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ