ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Σήμα κινδύνου» από το κυνήγι του κέρδους των εφοπλιστών

Εκτεθειμένοι σε απανωτές βλάβες, προσαράξεις και άλλα περιστατικά οι επιβάτες και οι ναυτεργάτες

Το πλοίο «OLYMPUS», που έχει υποστεί ρήγμα στη Σαντορίνη
Το πλοίο «OLYMPUS», που έχει υποστεί ρήγμα στη Σαντορίνη
Οι προειδοποιήσεις σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι πλέον καθημερινές για τους χιλιάδες επιβάτες και ναυτεργάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας, με τις βλάβες, τις προσαράξεις και άλλου είδους περιστατικά, που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά πλέον στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Και η αιτία δεν είναι άλλη από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους στο οποίο επιδίδονται οι εφοπλιστές, με την απλόχερη στήριξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Την Κυριακή το πρωί λαχτάρισαν οι 1.365 επιβάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ», όταν παρουσίασε μηχανική βλάβη ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύθνου. Εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσι - Κατάπολα Αμοργού. Την ίδια μέρα συγκρούστηκε το ακτοπλοϊκό ταχύπλοο «FLYING CAT 3», το οποίο μετέφερε 51 επιβάτες, με θαλάσσιο ταξί έξω από το λιμάνι της Υδρας. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο ναυτεργάτης που οδηγούσε το θαλάσσιο ταξί.

Το Σάββατο το απόγευμα, το ταχύπλοο καταμαράν «ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΤ», με 131 επιβάτες, έμεινε εντελώς ακυβέρνητο έξω από το λιμάνι της Μυκόνου από μηχανική βλάβη. Ρυμουλκήθηκε για να μπορέσει να καταπλεύσει με ασφάλεια στο λιμάνι και να αποβιβάσει, ενώ ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός. Ενώ την Παρασκευή το απόγευμα μηχανική βλάβη παρουσίασε το επιβατηγό «ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», με 34 επιβάτες, καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Κατερίνης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ένα ακόμα γέρικο ακτοπλοϊκό πλοίο, το «ΑΚΟΥΑ ΜΠΛΟΥ» (πρώην «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»), με 86 επιβάτες, κατά τη διάρκεια των χειρισμών κατάπλου στο λιμάνι Γαυρίου της Ανδρου έπεσε πάνω στην προβλήτα. Για σιγουριά το πλήρωμα, αμέσως μετά, το «έκατσε» σε αμμώδη αβαθή μέσα στη λιμενολεκάνη του Γαυρίου.

Βρωμίζει τη Σαντορίνη το «ΟΛΥΜΠΟΥΣ»

Στο μεταξύ, το υπερήλικο (έτος κατασκευής 1976) ακτοπλοϊκό πλοίο «ΟΛΥΜΠΟΥΣ» (πρώην «ΕΛΛΗ Τ») συνεχίζει να βρωμίζει με πετρελαιοειδή και σκουριά τη θάλασσα της Σαντορίνης, καθώς από το Σάββατο έχει αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή πετρελαιοειδών. Το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί στη Σαντορίνη μετά την πρόσκρουσή του πάνω σε ύφαλο την 1η Αυγούστου, από την οποία προκλήθηκαν πολλαπλά ρήγματα στα ύφαλα του πλοίου.

Η ανάδοχος εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος είχε τοποθετήσει περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα και απορροφητικά μαξιλάρια, ωστόσο μετά τη διαπίστωση των πετρελαιοειδών χρειάστηκε να τοποθετήσει και δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα.

Οπως έχει ενημερώσει το Λιμενικό, σε επιθεώρηση του πλοίου από τον εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή Κ.Γ.Ε. PARIS MOU Σύρου, με τη συνδρομή δύο επιθεωρητών - ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις και παρατηρήσεις στον τομέα των Δ.Σ. SOLAS, LOAD LINES, MLC 2006, MARPOL & ISM CODE, οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου.

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα ότι το μηχανοστάσιό του είναι «ρημάδι». Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο εκτελούσε το πρώτο του δρομολόγιο, αποπλέοντας από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη και Ρέθυμνο, όπου δεν έφτασε ποτέ, ενώ υποτίθεται ότι είχε βγει από εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες... Παρ' όλα αυτά, το πλοίο έφερε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον Ρωσικό Νηογνώμονα.

Ολα αυτά τα περιστατικά, που είναι πλέον καθημερινά, βοούν για τους κινδύνους που διατρέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα εξαιτίας της μείωσης του ακτοπλοϊκού στόλου από τους εφοπλιστές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν εν πλω αρκετά πλοία γέρικα και υποσυντήρητα, τα οποία εκτελούν ασταμάτητα πήγαινε - έλα, ενώ διαρκώς μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ενδεικτική ήταν πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Πλακιωτάκη. Χαρακτήρισε «συνήθη» όλα αυτά τα περιστατικά, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο σε βάρος των εφοπλιστών.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει αυταρχισμό σε διαμαρτυρία σωματείων και φορέων για την Ενέργεια

Τον αυταρχισμό και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη χτεσινή παρέμβαση που οργάνωσαν στο δημαρχείο Καρδίτσας σωματεία και φορείς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα, καταγγέλλει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Φαίνεται για ακόμη μια φορά πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την καταστολή του αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος, των μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών.

Για το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της Ενέργειας, αλλά και της γης και του νερού της περιοχής, την περιβαλλοντική αλλοίωση και τις δυσκολίες που πρόκειται να επέλθουν στην καθημερινή ζωή, στην κτηνοτροφία και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής μας, η ευθύνη βαραίνει τόσο την τωρινή δημοτική αρχή όσο και τις άλλες παρατάξεις του νομού, που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), καθώς όλοι μαζί έβαλαν πλάτη το προηγούμενο διάστημα ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια αυτά κάτω από τις επιταγές της ΕΕ. Εξάλλου, κοιτάζοντας τους επερχόμενους δημάρχους και τη σύνθεση των παρατάξεών τους, που τώρα φωνάζουν για τα μάτια του κόσμου, θα δούμε ότι η πλειοψηφία των δημοτικών τους συμβούλων το έχουν ψηφίσει και υπογράψει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός που υπάρχει για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Λίμνης Πλαστήρα και την ιδιωτικοποίησή του, που θα φέρει περαιτέρω αντιλαϊκές ρυθμίσεις, με ανατιμήσεις σε τιμολόγια ρεύματος και νερού για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Καταγγέλλουμε αυτή την ενεργειακή πολιτική, γιατί δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Σήμερα η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:

  • Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
  • Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα».
Εκδήλωση στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας

Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 11 Αυγούστου ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στη Ναμίμπια

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αποτελούμενη από την πρόεδρο, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και την αντιπρόεδρο, Μαιρήνη Στεφανίδη, αναχωρεί σήμερα για τη Ναμίμπια της Αφρικής, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) που θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 12 Αυγούστου.

ΕΚ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 5 έως και 25 Αυγούστου

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από Δευτέρα 5 Αυγούστου το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών. Θα ανοίξει ξανά για τους επισκέπτες του τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 και όπως πάντα θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για κάθε επίσκεψη πρέπει να προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα.

ΚΟΒ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ - ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης ηλεκτρονικής εφημερίδας

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ καταδικάζει την «απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης» του δημοσιογράφου και διευθυντή του διαδικτυακού ενημερωτικού μέσου «Ιonianet» από ομάδα γονέων του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, που κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του, επειδή ανάρτησε ως όφειλε ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΒ του ΚΚΕ για τα «έργα και τις ημέρες» τους στο συγκεκριμένο σύλλογο γονέων.

Η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ καλεί «το λαϊκό κόσμο της Νέας Ιωνίας, τους γονείς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου σχολείου, που δεν ανέχονται να ταυτίζονται με αυτές τις συμπεριφορές, να βάλουν στο περιθώριο αυτήν τη μειοψηφία, η οποία προσβάλλει την ιστορία αυτής της ηρωικής πόλης που έχει δώσει κυριολεκτικά χιλιάδες μάρτυρες στους αγώνες του λαού μας».

Παράλληλα, χαιρετίζει «την αταλάντευτη στάση των εργαζομένων του "Ionianet" απέναντι σε αυτήν την επίθεση» και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας «να πάρει απόφαση καταδίκης αυτής της επαίσχυντης ενέργειας και να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους του "Ionianet"». «Δηλώνουμε πως η προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ δεν πρόκειται να περάσει», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ