ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Κάλεσμα συντονισμού σε όλα τα σωματεία υγειονομικών του νησιού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το ΤΕΠ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το ΤΕΠ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενάντια στις απολύσεις 25 συμβασιούχων που λήγει η σύμβασή τους τις επόμενες μέρες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων, το Σωματείο Οικοδόμων και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Για άλλη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές (...) Διαχρονικός στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας αλλά και της μισθοδοσίας, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Προειδοποιούμε όμως τη νέα κυβέρνηση ότι αν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό των απολύσεων των συμβασιούχων θα μας βρει απέναντί της. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας περί 2.000 προσλήψεων είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν μέχρι τέλος του Δεκέμβρη συνταξιοδοτούνται πάνω από 1.000 πανελλαδικά υγειονομικοί.

Οι δεκάδες συμβασιούχοι συνάδελφοί μας, που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες του νοσοκομείου και ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μπαλώματα στα κενά που υπάρχουν. Το δίκαιο αίτημα, για καταρχάς παράταση της σύμβασής τους που λήγει και στη συνέχεια άμεση μονιμοποίησή τους, είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διεκδικεί:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία, με κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με απάλειψη των περιορισμών του άρθρου 103 όπως και κάθε άλλης διάταξης του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων. Πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργατών με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τη Δευτέρα 26/8 σε κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων Υγείας - Πρόνοιας του νησιού για κλιμάκωση του αγώνα, με προοπτική την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Αλληλεγγύη από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις 25 συμβασιούχων εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει η απόλυση των συμβασιούχων στους ίδιους και στο νοσοκομείο, το Σωματείο επισημαίνει ότι «παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο "Θριάσιο" και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας, όπου οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, με υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς».

Οπως υπογραμμίζει, η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους (Φλεβάρης - Μάρτης 2020) και της απόρριψης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ του αιτήματος για μονιμοποίησή τους. «Ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος», αναφέρει το Σωματείο, την ίδια ώρα που «συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019».

Υπενθυμίζοντας ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας», το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας και την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο Ηράκλειο

Από το χώρο του εργατικού ατυχήματος στις Μελέσες Ηρακλείου
Από το χώρο του εργατικού ατυχήματος στις Μελέσες Ηρακλείου
Πολύ σοβαρά τραυματισμένος στα κάτω άκρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ 50χρονος εργαζόμενος που έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος την Τετάρτη 7/8, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε σχολείο στις Μελέσες στο νομό Ηρακλείου.

Χτες το πρωί, κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου βρέθηκε μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου όπου σημειώθηκε το ατύχημα. Οπως καταγγέλλει, ο χώρος ήταν «πειραγμένος». Συγκεκριμένα, στο σημείο που αμέσως μετά το ατύχημα βρισκόταν κλαρκ που είχε ανατραπεί και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πλακώσει τον εργαζόμενο, χτες το πρωί βρίσκονταν παλέτες με σωρούς από πλάκες. Το όχημα, για την κατάσταση του οποίου το Συνδικάτο θέτει σοβαρά ερωτήματα, βρισκόταν σταθμευμένο σε άλλο σημείο.

«Το νέο αυτό εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων. Και το συγκεκριμένο ατύχημα δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς μας της μοίρας, αλλά έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας», τονίζει το Συνδικάτο. Δίπλα στην αύξηση των ατυχημάτων υπογραμμίζει την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον εργαζόμενο και καλεί τους οικοδόμους «να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν περιστατικά ασυδοσίας».

Εργατικό «ατύχημα» και στο ΚΔΑΥ Τρίπολης

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στο ΚΔΑΥ Τρίπολης στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, Υπηρεσίες και Καταστήματα Αρκαδίας.

Το Σωματείο υπενθυμίζει πως μαζί με τους εργαζόμενους έχει απαιτήσει επανειλημμένα από την επιχείρηση που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ («Recycling South East LTD») να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς. Καλεί επίσης τους αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν τις συνθήκες του ατυχήματος και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να παρθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ατύχημα είναι το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, καθώς την περασμένη βδομάδα είχε τραυματιστεί στο χέρι εργαζόμενος στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παρεμβάσεις ενάντια στις «Λευκές Νύχτες»

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και εξόρμηση στα μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Οι πρωτοβουλίες του Σωματείου λήφθηκαν με αφορμή τη «Λευκή Νύχτα» στα καταστήματα, που ήταν προγραμματισμένη για χτες το βράδυ.

Το Σωματείο με την ανακοίνωση και τις παρεμβάσεις του ανέδειξε το πραγματικό περιεχόμενο τέτοιων «πρωτοβουλιών» και κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα. «Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει πέραν του κανονικού ωραρίου του. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο, να μην αισθάνονται μόνοι», σημείωσε.

«Αποτελεί βασική επιδίωξη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο του Εμπορίου η πλήρης διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», υπογραμμίζει το Σωματείο. «Κάνουν τα πάντα για να καταργηθεί κάθε "εμπόδιο" - όπως ονομάζουν τα δικαιώματά μας - στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας τους».

«Ολοι αυτοί που μιλάνε για "γιορτή" και "ξεχωριστή νύχτα" (Εμπορικός Σύλλογος, δήμος, Περιφέρεια, αστικά κόμματα, κυβερνήσεις)», συνεχίζει η ανακοίνωση, «σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες».

«Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, αλλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους», προσθέτει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει σχετικά και με τις προηγούμενες «Λευκές Νύχτες», «σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες και δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία. Καταστρατηγήθηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν έως και τη 01.30 το βράδυ και επέστρεψαν την άλλη μέρα στη δουλειά από τις 07.00 ή τις 07.30».

Η ανακοίνωση καταλήγει με δέσμευση του Σωματείου για ενίσχυση του κοινού μετώπου αγώνα με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, ενάντια στο ξεχείλωμα του ωραρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ