Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Κάλεσμα συντονισμού σε όλα τα σωματεία υγειονομικών του νησιού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το ΤΕΠ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το ΤΕΠ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενάντια στις απολύσεις 25 συμβασιούχων που λήγει η σύμβασή τους τις επόμενες μέρες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων, το Σωματείο Οικοδόμων και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Για άλλη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές (...) Διαχρονικός στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας αλλά και της μισθοδοσίας, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Προειδοποιούμε όμως τη νέα κυβέρνηση ότι αν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό των απολύσεων των συμβασιούχων θα μας βρει απέναντί της. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας περί 2.000 προσλήψεων είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν μέχρι τέλος του Δεκέμβρη συνταξιοδοτούνται πάνω από 1.000 πανελλαδικά υγειονομικοί.

Οι δεκάδες συμβασιούχοι συνάδελφοί μας, που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες του νοσοκομείου και ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μπαλώματα στα κενά που υπάρχουν. Το δίκαιο αίτημα, για καταρχάς παράταση της σύμβασής τους που λήγει και στη συνέχεια άμεση μονιμοποίησή τους, είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διεκδικεί:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία, με κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με απάλειψη των περιορισμών του άρθρου 103 όπως και κάθε άλλης διάταξης του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων. Πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργατών με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τη Δευτέρα 26/8 σε κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων Υγείας - Πρόνοιας του νησιού για κλιμάκωση του αγώνα, με προοπτική την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Αλληλεγγύη από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις 25 συμβασιούχων εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει η απόλυση των συμβασιούχων στους ίδιους και στο νοσοκομείο, το Σωματείο επισημαίνει ότι «παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο "Θριάσιο" και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας, όπου οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, με υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς».

Οπως υπογραμμίζει, η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους (Φλεβάρης - Μάρτης 2020) και της απόρριψης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ του αιτήματος για μονιμοποίησή τους. «Ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος», αναφέρει το Σωματείο, την ίδια ώρα που «συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019».

Υπενθυμίζοντας ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας», το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας και την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων! (2022-03-22 00:00:00.0)
Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (2021-10-05 00:00:00.0)
Nα γίνουν οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη και με πλήρη δικαιώματα σε όλα τα Σωματεία (2020-08-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2020-05-29 00:00:00.0)
Παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία (2019-10-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (2019-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ