Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μέρα δράσης σήμερα με κινητοποιήσεις υγειονομικών σε όλη τη χώρα

Ενάντια στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, στην ανακύκλωση της ανεργίας και την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων διαδηλώνουν σήμερα, Τρίτη 5 Οκτώβρη - μέρα πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων - οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν (11 π.μ. - 3 μ.μ.). Απαιτούν την άμεση μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των χιλιάδων εργαζομένων (περίπου 30% του συνόλου) που εξωθήθηκαν σε συμβάσεις ομηρίας, απεμπολώντας εργασιακά δικαιώματα. Αλλά και την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της επιστημονικής εξέλιξης, σ' ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, εκ διαμέτρου αντίθετο με το υπάρχον και το «νέο ΕΣΥ».

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Δρομοκαΐτειο», Κρατικό Νίκαιας και «Μεταξά» συντονίζουν τη δράση τους και σήμερα, στις 12 μ., θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι είναι χιλιάδες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα, είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια "αναγνωρίζουν τον ρόλο τους" και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις - κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και τον φόβο "ξαφνικής κατάρρευσης" των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων - παράταση στις συμβάσεις τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίησή τους». «Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και, σε συνδυασμό με τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσεται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κοινό κάλεσμά τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα 4 νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή «η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τις αναστολές εργασίας για να "αντικαταστήσει" μόνιμους εργαζόμενους με 3μηνίτες και να επιταχύνει τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις».

Σε άλλες πόλεις

Στην Αμαλιάδα, σε συλλαλητήριο καλούν το Εργατικό Κέντρο και μια σειρά εργατικών σωματείων και άλλων φορέων στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για συνέχεια των δράσεων που αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έξω από το Νοσοκομείο του Πύργου, πριν από περίπου δύο βδομάδες, ενώ την Τρίτη 12 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Οπως σημείωσε μάλιστα η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, «είναι απαραίτητο να βγούμε και από τις πόλεις, να ενημερώσουμε και τα χωριά, γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί».

Στα Τρίκαλα, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Τρικάλων καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ του νοσοκομείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων πάνω από 200 είναι οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και σε αυτές προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 28 νοσηλευτών και 30 συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 120 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κυριολεκτικά αποδυναμωμένη, αποσπώντας τους λίγους γιατρούς του νοσοκομείου για να καλύψει τις εκεί ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, που λειτουργούν με γενικούς γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία. Με κενές οργανικές θέσεις γιατρών και τεχνολόγων καθώς δεν γίνεται αιματολογικός και ακτινολογικός έλεγχος μετά την πρωινή βάρδια. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κινδυνεύουν με απόλυση και την εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβο».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 2 μ.μ.

Στη Χαλκίδα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του Νοσοκομείου, στις 9 π.μ., από τον Σύλλογο Εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ