Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Πάνω από 30 αναβολές μεταγγίσεων καθημερινά στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα δεκάδες τακτικά μεταγγιζόμενοι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καθώς από την περασμένη Παρασκευή αναβάλλονται πάνω από 30 μεταγγίσεις καθημερινά.

Περίπου 2.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχουν ως βασική θεραπεία τις συστηματικές μεταγγίσεις (ανά 15 μέρες) ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία. Πανελλαδικά μιλάμε για 2.500 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς, μόνο στην Αττική είναι 1.500 που εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες.

Πάνω από τους μισούς, 800 ενήλικες, παρακολουθούνται και λαμβάνουν θεραπεία στις δύο μονάδες του Παίδων «Αγία Σοφία», αφού ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη για νέες υποδομές σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (ξεκίνησε ως παιδιατρικό νόσημα, σήμερα λόγω της εξέλιξης της επιστήμης είναι κυρίως νόσημα ενηλίκων).

«Οι αναβολές και οι υπομεταγγίσεις (μειωμένη ποσότητα αίματος)», όπως δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη», «είναι χρόνιο πρόβλημα. Οι πάσχοντες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι αναγκασμένοι να φέρνουν αιμοδότες από το οικείο τους περιβάλλον, προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους. Αίμα δεν υπάρχει. Η Μονάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων, όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Ολα αυτά γίνονταν και πριν την πανδημία, αλλά τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι, επιδεινώθηκαν, με συχνότερες τις υπομεταγγίσεις, παραβιάζοντας τη θεραπεία, προκαλώντας μακροχρόνια επιδείνωση στην υγεία μας».

Κι ενώ οι ανάγκες είναι γνωστές, η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών σε αίμα, αρνήθηκε να ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τις μονάδες αιμοδοσίας και τα εργαστήρια και να αναπτύξει νέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ