Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αύριο οι διερευνητικές με φόντο τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα λάβει χώρα στην Αγκυρα, αύριο Τετάρτη 6 Οκτώβρη, με ζητούμενο τις απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Ο νέος γύρος έρχεται με φόντο τις «αναδιατάξεις» των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην περιοχή, με τις δύο αστικές τάξεις να «διαγκωνίζονται» για το ποια θα παίξει τον ρόλο του ευρωατλαντικού χωροφύλακα για να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και την επικείμενη με τις ΗΠΑ, όπως και τα ευρωτουρκικά παζάρια σε μια σειρά από ζητήματα, με αιχμή σε αυτήν τη φάση το Προσφυγικό. Αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού, την περασμένη βδομάδα, από το Παρίσι πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, «οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων», με οδηγό τις αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, που προβλέπουν κουτσουρεμένα κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, όπως φάνηκε με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ακριβώς τη μέρα που ανακοινώνονταν οι διερευνητικές επαφές, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις συμφωνίες της «δυναμιτίζει» τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real news», παρείχε διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Αθήνας στη ΝΑΤΟική προτεραιότητα περί διασφάλισης της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας: «Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», είπε, έστω και αν «με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Οχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη

Σημειωτέον, χτες, ο Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη. Εστίασαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και των συναντήσεων στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις πολυμερείς συνεργασίες, στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «συνεισφέρει θετικά στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο», καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας δήλωσε κατόπιν ότι ενημέρωσε επίσης τον Χριστοδουλίδη για το τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, σπεύδοντας ωστόσο να πει ότι «είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα».

Παρέπεμψε, ως τελευταίο παράδειγμα, στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας αυτήν την τουρκική διαμαρτυρία «παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή».

Αποσιωπώντας ότι όλα τα παραπάνω γίνονται με ΝΑΤΟική κάλυψη, απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης «όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτων Τουρκία. Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες», καλώντας την Τουρκία «να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις προχτεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά, τέλος, με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, παρέπεμψε σε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον γνωστό ευρωενωσιακό χαρτοπόλεμο των Βρυξελλών. «Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε, αποσιωπώντας τις πολυεπίπεδες οικονομικές, στρατιωτικές και άλλες σχέσεις της Αγκυρας με ισχυρά κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία «συνεχίζουν την κοινή επιχειρησιακή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο» στο πλαίσιο της λεγόμενης Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD), με την πραγματοποίηση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, της αεροναυτικής άσκησης με την ονομασία «EUNOMIA 2/2021», στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από χτες Δευτέρα 4 έως την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, σε χώρο δηλαδή που βράζει από ανταγωνισμούς για τους διαύλους της Ενέργειας και τον έλεγχο της διαμετακόμισης.

Στην άσκηση από τη χώρα μας συμμετέχουν η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 υποβρύχιο, ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, αεροσκάφη «F-16», ιπτάμενο ραντάρ και αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, ενώ ανάμεσα στους κύριους στόχους της είναι για τους συμμετέχοντες «η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ