Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Με κινητοποιήσεις απαντούν τα σωματεία στις εργοδοτικές επιθέσεις

Αύριο στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι των «Praktiker», σήμερα η στάση εργασίας στη «Γενική Ταχυδρομική»

Από προηγούμενη κινητοποίηση στα «Praktiker» στη Λάρισα
Από προηγούμενη κινητοποίηση στα «Praktiker» στη Λάρισα
Σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker», διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή στην οποία προχώρησε η εταιρεία στη Λάρισα. Μια απόλυση που έρχεται σε συνέχεια άλλων εκδικητικών απολύσεων σε όλη τη χώρα, όπως του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων Β. Ελλάδας, των εργαζομένων στα «Jumbo», της ξενοδοχοϋπαλλήλου στα Χανιά κ.ά., με την εργοδοσία να αξιοποιεί το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και την «ασυλία» που της παρέχει να «ξεφορτώνεται» συνδικαλιστές.

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση εργασίας πανελλαδικά και απεργία στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του επιχειρησιακού Σωματείου, που «τιμωρήθηκε» επειδή αρνήθηκε τη βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του. Τα δύο σωματεία δίνουν συνέχεια στον αγώνα αυτό με την αυριανή κινητοποίηση και την απαίτηση να παρθεί πίσω η απόλυση. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να καταδικάσουν την εκδικητική και καταχρηστική απόλυση και να στηρίξουν την κινητοποίηση.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τις απολύσεις συναδέλφων - συνδικαλιστών, πρωτοπόρων εργαζομένων, όπως του συνάδελφου από τα "Jumbo" που απολύθηκε γιατί αντιστάθηκε στην εργασιακή γαλέρα της "Jumbo", συναδέλφων που δεν δέχονται το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τα εξαντλητικά, διευρυμένα και σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές που έχουν σμπαραλιάσει τη ζωή μας. Τους μισθούς πείνας που δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες. Είναι η ώρα να κόψουμε τη φόρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Διεκδικούν: Να πάρει πίσω η «Praktiker» την απόλυση του συνδικαλιστή. Σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των σπαστών ωραρίων και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερή δουλειά για όλους.

Την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Απέλυσαν συνδικαλιστή οικοδόμο που αντέδρασε στη μείωση του μεροκάματου

Την απόλυση του Σοκόλ Παπαδημητρίου, μέλους της διοίκησης του παραρτήματος Κέντρου, από την εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ο εργαζόμενος είχε υπογράψει σύμβαση στις 31 Αυγούστου με τη συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό. Μετά από 3 βδομάδες, η κατασκευαστική εταιρεία επέβαλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση με μειώσεις, που έφταναν σχεδόν το 30%, εκβιάζοντας με απολύσεις. Ο συνδικαλιστής αρνήθηκε να συναινέσει στο πετσόκομμα του μεροκάματου και απολύθηκε.

Το Συνδικάτο απαιτεί «να πάρει θέση το υπ. Εργασίας και να μας πει πόσο ελεύθερος είναι τελικά ένας εργαζόμενος να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά για τη σύμβασή του». Ξεκαθαρίζει πως οι οικοδόμοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο, δεν θα επιτρέψουν «να διαλύουν την ζωή μας για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών». Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να μην υποκύψουν στις μεθοδεύσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας αλλά με οργάνωση στο Συνδικάτο και αγώνα να διεκδικήσουμε συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα».

Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις στη «Γενική Ταχυδρομική»

Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στη «Γενική Ταχυδρομική», σήμερα, Τρίτη 5 Οκτώβρη (8 π.μ. - 12 μ.) έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), διεκδικώντας την ανάκληση των τριών απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί σε διαμαρτυρία, στις 8 π.μ., στο κατάστημα στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής.

Το Σωματείο αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν «έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσία, έχουν ενεργή συνδικαλιστική δράση και όλο αυτό το διάστημα δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας». Ο ένας είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και οι άλλοι δύο δραστήρια μέλη του.

«Η απόλυση των συναδέλφων μάς αφορά όλους. Η εργοδοσία επιδιώκει να φέρει ακόμα χειρότερα αφού πρώτα ξεμπερδέψει με τις φωνές που αντιστέκονται. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας! Να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ακολούθησαν οι συνάδελφοι διανομείς στην "e-food" που έστειλαν τα σχέδια της εργοδοσίας στον κάλαθο των αχρήστων», τονίζει το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ