Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Οχι στο «νέο ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

Ανακοίνωση με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακάθεκτη στη δημιουργία του «νέου ΕΣΥ», στην ολοένα και αυξανόμενη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην προώθηση των ΣΔΙΤ και στην επέκταση της ελαστικής εργασίας, επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

Οπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι «προφανώς θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ», θα έρθει και αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Οσο για τους επικουρικούς γιατρούς, ανακοινώθηκε παράταση μέχρι 31/3, ξεκαθαρίστηκε όμως ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μονιμοποίησής τους, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για επιστροφή υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Ενώ όπως τονίζει η ΔΗΠΑΚ, σε σχέση με την τραγική υποστελέχωση των Πνευμονολογικών Κλινικών, αφού τέθηκε για παράδειγμα το πρόβλημα της κλινικής στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «λύση», δεν διευκρινίστηκε αν αυτό θα γίνει με μετακινήσεις προσωπικού ή με προσλήψεις.

«Για το Συμβούλιο Κρίσεων Λαϊκού Νοσοκομείου, ο υπουργός επέμεινε στη μη αναπομπή του πρακτικού, το οποίο αποκλείει από το ΕΣΥ γυναίκα γιατρό, επειδή έχει μικρά παιδιά! Υπερασπίστηκε πλήρως το δελτίο Τύπου που έχει εκδοθεί, ισχυριζόμενος ότι στην κρίση δεν βάρυνε η οικογενειακή κατάσταση της συναδέλφου, αλλά τα τυπικά προσόντα», σημειώνει ακόμα η ΔΗΠΑΚ.

Και προσθέτει ότι απάντηση από το υπουργείο δεν δόθηκε και σε άλλα βασικά ζητήματα που τέθηκαν, όπως το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, η αποζημίωση και η φορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών, η απομάκρυνση των εμβολιαστικών κέντρων από τα νοσοκομεία, το ζήτημα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων.

Σε όλα τα παραπάνω η ΔΗΠΑΚ απαντά με συνέχιση του αγώνα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη, απαιτώντας:

Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αμεση ένταξη των γιατρών στα ΒΑΕ. Αμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Να μην φορολογούνται οι υπεράριθμες εφημερίες. Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των γιατρών του ΕΣΥ. Αρση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων συναδέλφων. Αρση του μέτρου της αναστολής αδειών. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ