Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί την «πατρότητα» σε δουλειές που «κλείνει» η κυβέρνηση

Την «πατρότητα» μίας ακόμα επικίνδυνης για τον λαό συμφωνίας, που βαθαίνει την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας για τα εξοπλιστικά και την «αμυντική συνδρομή», που υπεγράφη στο Παρίσι και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε επί της ουσίας τη Συμφωνία, για την οποία το κόμμα του έβαλε τις βάσεις ως κυβέρνηση από το 2015, ενώ στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε και την αγορά φρεγατών το 2018.

Σε αυτό ακριβώς το έδαφος, που επιβεβαιώνει τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ, δήλωσε διαθέσιμος να υπερψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή, παραθέτοντας ως προαπαιτούμενο ορισμένες «διορθώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας και τον επικίνδυνο για τον λαό χαρακτήρα της, ενώ ταυτόχρονα την εξωραΐζουν στα μάτια του λαού.

Είπε συγκεκριμένα ότι «η Συμφωνία έχει ελλείψεις γιατί δεν δεσμεύει τη Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Και επιπλέον στέλνει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εμπόλεμες περιοχές όπως στο Σαχέλ της Αφρικής».

Ζήτησε να διορθωθούν τα «λάθη», «με δημόσιες δηλώσεις από τη γαλλική κυβέρνηση με τη μορφή ρηματικής διακοίνωσης ότι θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί» αλλά και με «δημόσια δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στο Σαχέλ της Αφρικής. Αλλιώς δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια σκορπάει αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και μάλιστα με μια διμερή συμφωνία με μια «σύμμαχο» χώρα απέναντι σε μια άλλη, ενώ προσπαθεί μάταια να κρύψει ότι και επί των ημερών του ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έπαιρναν μέρος σε αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, με το προκλητικό επιχείρημα των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών» που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σαν να υπάρχει κάποια λογική για τον λαό στο ξόδεμα δεκάδων δισ. ευρώ για εξοπλισμούς που έχουν για προτεραιότητα τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας, όπως έκανε και ο ίδιος σαν κυβέρνηση, υπερβαίνοντας σταθερά τα όρια δαπανών για εξοπλισμούς 2% επί του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη φημολογούμενη επ' αόριστον ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε πως «δίνουμε χωρίς να παίρνουμε τίποτα», ενώ μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί «στρατηγική λύσης» στα Ελληνοτουρκικά και ότι δεν αξιοποίησε την εκλογή Μπάιντεν για «αύξηση της πίεσης» στον Ερντογάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρηση του Μάλι από την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία (2022-05-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζει την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ (2021-10-12 00:00:00.0)
Προετοιμασία για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα... με «καρότο» το χρέος (2015-06-18 00:00:00.0)
Το κεκτημένο της φτώχειας (2014-12-21 00:00:00.0)
Υπάρχουν και καλά μνημόνια σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ (2013-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ