Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αποχώρηση του Μάλι από την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία

Αποχωρεί από τον περιφερειακό στρατιωτικό οργανισμό G5 (δυτικοαφρικανικών χωρών στο Σαχέλ) η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι κάνοντας ένα ακόμη βήμα για ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Ρωσία, σε βάρος εκείνης με τη Γαλλία.

Η κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον στρατιωτικό συνασπισμό που υποτίθεται πως δρα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές οργανώσεων όπως η «Μπόκο Χαράμ», το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα», κατηγορώντας τον πως «εργαλειοποιήθηκε» από το «εξωτερικό», απαγορεύοντάς της να ασκήσει την προεδρία του G5.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το G5 γίνεται G4 και θα απαρτίζεται από τη Μαυριτανία, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Ταυτόχρονα το Μάλι υφίσταται από τις 9 Γενάρη οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από τα κράτη της δυτικής Αφρικής, η επιβολή των οποίων αποφασίστηκε εξαιτίας της πρόθεσης της χούντας να παραμείνει στην εξουσία για αρκετά χρόνια, έπειτα από τα δύο πραξικοπήματα του Αυγούστου του 2020 και του Μάη του 2021.

Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ στις αρχές Μάη το στρατιωτικό καθεστώς τερμάτισε τη συμφωνία συνεργασίας που είχε υπογραφτεί το 2014 με τη Γαλλία, καθώς και τις δύο συμφωνίες του 2013 και του 2020 που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης «Μπαρχάν» και του ευρωπαϊκού σχηματισμού ειδικών δυνάμεων «Τακούμπα».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του που διανεμήθηκε στα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Σαχέλ καθώς και για τον δυνητικά επιζήμιο αντίκτυπο της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ