Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η Νάκμπα τιμάται με τον αγώνα για ανεξάρτητη πατρίδα

Ανακοίνωση της ΕΕΔΔΑ

Από τις κινητοποιήσεις στη Γάζα

Copyright 2022 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις στη Γάζα
Η Νάκμπα, η ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, το 1948, είναι μια αιματοβαμμένη επέτειος που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, για να υπενθυμίζει τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Τότε το νεοσύστατο Ισραήλ προχώρησε σε μια ευρείας κλίμακας εθνοκάθαρση σε 531 χωριά και πόλεις, με αποτέλεσμα 15.000 Παλαιστίνιοι να δολοφονηθούν και 950.000 (περίπου τα 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού) να εκτοπιστούν, άλλοι σε γειτονικές χώρες και άλλοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Φέτος 74 χρόνια μετά, η επέτειος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπου Ακλα και την προκλητική επίθεση στην τελετή της κηδείας της, που έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες δολοφονίες και διώξεις κατά όσων αντιτίθενται στην ισραηλινή κατοχή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τη μαύρη επέτειο η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Από τότε μέχρι και σήμερα το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ίδια επιθετική, επεκτατική, βάρβαρη πολιτική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, που αγωνίζεται μόνος και αβοήθητος για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του '67 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(...) Ο παλαιστινιακός λαός βιώνει για πάνω από 10 χρόνια τον εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τον χωρισμό των εδαφών του από το Τείχος της Ντροπής, την για πάνω από 70 χρόνια παραμονή των προσφύγων είτε σε στρατόπεδα μέσα στην ίδια τους τη χώρα είτε σε γειτονικές χώρες, με όσα αρνητικά συνεπάγεται η εκεί παραμονή τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους λαούς που τους φιλοξενούν.

Η στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στην κατάσταση αυτή είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε απόφαση του κράτους του Ισραήλ και η ΕΕ κάθε χρόνο, επετειακά, εκδίδει ανακοινώσεις ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Παράλληλα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τις οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές σχέσεις τους με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Καθήκον και υποχρέωση των λαών και μόνο αυτών είναι να στέκονται στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται για τα δίκαιά του. Μόνο έτσι θα υπάρξει δικαίωση και για τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του».

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες και πολύμορφες κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη με κύριο αίτημα τον τερματισμό του ισραηλινού ρατσιστικού καθεστώτος και την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης στη βάση των δύο κρατών στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Συγκεντρώσεις επίσης έγιναν από Παλαιστίνιους και οργανώσεις αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιομηχανία κατάπτυστων ψηφισμάτων για το ξέπλυμα των ισραηλινών θηριωδιών(2023-10-21 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατοχή(2019-03-29 00:00:00.0)
Εντείνεται η ισραηλινή προκλητικότητα(2018-04-07 00:00:00.0)
Ερώτηση στην Κ. Αστον για τις ισραηλινές επιδρομές(2014-07-05 00:00:00.0)
«Να σταματήσουν τώρα τα εγκλήματα πολέμου του Σαρόν»(2004-10-05 00:00:00.0)
Στασιμότητα, πάλι, και νέα όξυνση(2001-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ