Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις

Το σοβαρό πρόβλημα της ένοπλης δράσης ακροδεξιών νεοναζί οργανώσεων ή μεμονωμένων ατόμων που προβάλλουν τα περί «υπεροχής της λευκής φυλής» επανέφεραν στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο δύο αιματηρές διαδοχικές ρατσιστικές επιθέσεις.

Η πιο αιματηρή από τις δύο επιθέσεις εκδηλώθηκε πρώτα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης με δράστη τον 18χρονο Πέιτον Γκέντρον, που δεν δίστασε να διανύσει με το αυτοκίνητό του μία απόσταση 322 χλμ. για να εισέλθει σε ένα μπακάλικο συνοικίας Αφροαμερικανών και να θερίσει με το ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15 τη ζωή 10 μαύρων Αμερικανών και να τραυματίσει άλλους τρεις. Ο 18χρονος λευκός φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, που έφερε το διακριτικό σήμα νεοναζιστικής οργάνωσης, και επιχείρησε να μεταδώσει απευθείας το φονικό μέσω της πλατφόρμας Twitch.

Στον υπολογιστή του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και ένα «μανιφέστο» 180 σελίδων για τη δήθεν «υπεροχή» των λευκών και υλικό που δείχνει πως είχε ως πρότυπο δράστη που επιτέθηκε τον Μάρτη του 2019 σε τζαμί της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων. Αυτά έκαναν την υπουργό Δικαιοσύνης της Ν. Υόρκης να χαρακτηρίζει την επίθεση «καθαρή περίπτωση εσωτερικής τρομοκρατίας». Αντίθετα, στελέχη του FBI προτίμησαν να την χαρακτηρίσουν «έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα και αποτέλεσμα βίαιου εξτρεμισμού».

Ο ίδιος ο δράστης συνελήφθη, αφού «απείλησε» να αυτοκτονήσει και μετά δήλωσε... «αθώος» για τις κατηγορίες του φόνου 10 ανθρώπων.

Την Κυριακή ένας άλλος ένοπλος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, εισέβαλε σε έναν χριστιανικό ναό της ταϊβανέζικης παροικίας στο Οραντζ της νότιας Καλιφόρνιας, προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ