Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βαρυσήμαντη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

Από την περσινή συνάντηση του «Quad»

Copyright 2021 The Associated

Από την περσινή συνάντηση του «Quad»
Επίσημες επαφές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ξεκινά την Παρασκευή 20 Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας ψηλά στην ατζέντα του και μια σειρά επενδυτικά σχέδια σε Ασία - Ειρηνικό που θα αξιοποιήσει για τη στενότερη συστράτευση συμμάχων του και άλλων στην απόκρουση της γοργής γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ανέλιξης της Κίνας.

Ο Μπάιντεν στο Τόκιο θα παρευρεθεί και σε Σύνοδο του σχήματος «Quad» («τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια», ή το λεγόμενο ασιατικό ΝΑΤΟ) που θα φιλοξενήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, με τη συμμετοχή των ηγετών Ινδίας και Αυστραλίας (η δεύτερη έχει γενικές εκλογές το Σάββατο 21/5).

Η άφιξη Μπάιντεν στον Ινδο-Ειρηνικό αναμένεται ενώ τόσο η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 όσο και η «Ειδική Σύνοδος» ΗΠΑ - ASEAN (Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), που ο Αμερικανός ηγέτης φιλοξένησε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για συσπείρωση κατά του Πεκίνου, π.χ. με αιχμηρές επικρίσεις για «απειλές» που αντιμετωπίζουν η «ασφάλεια», τα «ανθρώπινα δικαιώματα», η «σταθερότητα» σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάγκ, περιοχές πολλαπλά συνδεδεμένες με τη θέση της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Δεν ήταν τυχαία η αντίδραση του κινεζικού ΥΠΕΞ στις ανακοινώσεις των δύο συναντήσεων, με τον εκπρόσωπό του Ζάο Λιζιάν να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «κακόβουλες συκοφαντίες κατά της Κίνας». Κάλεσε δε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να παρενοχλεί άλλες χώρες με τους κανόνες της δικής της ομάδας» και ειδικά τα μέλη του G7 «να σταματήσουν να στέλνουν στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία στην αυλή άλλων χωρών, να υποκινούν αυθαίρετα "έγχρωμες επαναστάσεις" σε άλλες χώρες και να επενδύουν σε αυθαίρετες κυρώσεις». Αναφερόμενος στη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN, ο Ζάο είπε ότι «ως χώρα εκτός της περιοχής, οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις κοινές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», καταλήγοντας: «Θα χαιρόμασταν να δούμε χώρες εκτός περιοχής, όπως οι ΗΠΑ, να διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης, αλλά κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην περιοχή είναι απαράδεκτη».

Μεγάλες ελλείψεις στη Σρι Λάνκα

Ολα αυτά ενώ η ευρύτερη περιοχή «βράζει», με πυκνές εσωτερικές εξελίξεις και σε μια σειρά χώρες όπως η Σρι Λάνκα, λιλιπούτειας έκτασης αλλά με μεγάλη γεωστρατηγική αξία.

Χτες, ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe - που διορίστηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας, μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου (Mahinda Rajapaksa), και ενώ ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa αρνείται να παραιτηθεί - ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές αγαθών και ότι τα αποθέματα σε βενζίνη επαρκούσαν μόλις για ένα 24ωρο, καλώντας τους πολίτες να μη στέκονται στις ουρές για καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι της ζωής μας (...) Πρέπει να προετοιμαστούμε για να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου». Πρότεινε μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση της «ζημιογόνου» εθνικής αεροπορικής εταιρείας («Sri Lankan Airlines»), επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά άσχημη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι τέτοιες που αφορούν μέχρι και φάρμακα κατά της λύσσας, καθώς επίσης φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ