Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί στρατιώτες

Διάταγμα για την επιστροφή και επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών της «Αλ Σαμπάμπ» υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε και σε αίτημα του Πενταγώνου για επανέναρξη των επιδρομών σε βάρος ηγετικών στελεχών των Σομαλών τζιχαντιστών για την «προστασία» των «εθνικών συμφερόντων» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος αίρει προηγούμενη απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ για απομάκρυνση δυνάμεων του στρατού από το σομαλικό έδαφος, στο οποίο βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια πάντα με πρόσχημα τους τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ» και την «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση του σομαλικού στρατού.

Νωρίτερα, το σομαλικό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανέλθει στο προεδρικό αξίωμα (μετά τη θητεία του την περίοδο 2012 - 2017) ο 66χρονος Χασάν σεΐχ Μοχάμουντ. Ο Μοχάμουντ εξελέγη Πρόεδρος από το Κοινοβούλιο με 214 ψήφους υπέρ έναντι 110 του αντιπάλου του, απερχόμενου Προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (ή Φαρμάτζο).

Την ίδια ώρα, ο λαός (15 εκατομμύρια ο πληθυσμός) είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι. Το 71% των λαϊκών στρωμάτων πασχίζει να επιβιώσει με λιγότερα από 1,80 ευρώ τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ