Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Απώλειες «Χεζμπολάχ», ενίσχυση «Λιβανικών Δυνάμεων» και ανεξάρτητων

Ενα διαφορετικό μετεκλογικό σκηνικό καταγράφουν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των χτεσινών βουλευτικών εκλογών στον Λίβανο, που ήταν και οι πρώτες κάλπες που στήθηκαν στη χώρα από τη σοβαρή κρίση και τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Ενδεικτικά αποτελέσματα φέρνουν στη νέα 128μελή Βουλή περίπου 10 νέους ανεξάρτητους βουλευτές, καταγράφουν μείωση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» (προς όφελος του συνεργαζόμενου με αυτήν σιιτικού κόμματος Αμάλ) και αύξηση των βουλευτών του χριστιανικού κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις» (των πρώην Φαλαγγιτών) του Σαμίρ Ζάζα (που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της «Χεζμπολάχ» και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία).

Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό τα ενδοαστικά παζάρια να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα και δύσκολα καθώς το νέο Κοινοβούλιο, που θα κληθεί να ψηφίσει μπαράζ νομοσχεδίων (κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των «συνταγών» του ΔΝΤ υπέρ των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων), θα είναι «μοιρασμένο» ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν ή συνεργάζονται με τη «Χεζμπολάχ» και με αυτές που αντιτίθενται σφόδρα σε αυτήν. Πολιτικοί αναλυτές στον Λίβανο εκτιμούν πως τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα κρίνουν 14 - 15 έδρες.

Από την άλλη, η χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος, που περιορίστηκε στο 41%, από 49% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές του 2018, φανερώνει κόπωση ή απογοήτευση σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων από τις πολιτικές προτάσεις των περισσότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που επικαλούνταν διεθνή ΜΜΕ, στη νέα Βουλή η (συνεργαζόμενη με το Ιράν) «Χεζμπολάχ» υπέστη υποχώρηση της εκπροσώπησης, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Ταλάλ Αρσλάν, που προέρχεται από μία από τις πιο παλιές πολιτικές «δυναστείες» του Λιβάνου και εκλεγόταν διαρκώς από το 1992. Ο Αρσλάν έχασε την έδρα του από τον Μαρκ Ντάου, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική που έκανε εκστρατεία με ατζέντα υπέρ αλλαγών στη χώρα. Σημαντική θεωρείται η απώλεια της έδρας του Ασάαντ Χαρντάν από το «Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα» (που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ») και εκλεγόταν από το 1992. Ηττήθηκε από τον νεοεισερχόμενο στη Βουλή χριστιανό ορθόδοξο οφθαλμίατρο Ηλία Τζράντι.

Τα κέρδη που φέρεται να καταγράφουν οι «Λιβανικές Δυνάμεις» (LF), που αντιτίθενται στη «Χεζμπολάχ», σημαίνουν πως το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM), που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ», ως το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο. Οι «Λιβανικές Δυνάμεις» φαινόταν να κερδίζουν τουλάχιστον 20 έδρες, από 15 το 2018.

Το FPM εξασφάλισε μέχρι και 16 έδρες, από 18 το 2018, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Σάγεντ Γιούνες, επικεφαλής του εκλογικού του μηχανισμού.

Το Λιβανέζικο ΚΚ συνεργάστηκε σε αυτές τις εκλογές κυρίως με ανεξάρτητους υποψηφίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ