Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Β. ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στην τοπική Βουλή

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι είναι οι κερδισμένοι των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές βιομηχανίες.

Το CDU κατέγραψε καθαρή νίκη με 35,9%, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό του από το 2017, όταν είχε λάβει το 33,9% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο φιλοδοξούσε να ορίσει τον πρωθυπουργό της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης, περιορίστηκε στο 26,7%, πέφτοντας 4,5 μονάδες. Οι Πράσινοι ενισχύθηκαν κατά 11,6 μονάδες και έλαβαν το 18%. Οριακά πάνω από τον πήχη για να αναδείξει βουλευτές, στο 5,8%, βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι, χάνοντας σχεδόν 7 μονάδες, ενώ απώλειες 2 μονάδων είχε και το νεοναζιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει στην κρατιδιακή βουλή με 5,5%.

Στην κυβέρνηση του κρατιδίου ήταν μέχρι τώρα το CDU και το FDP. Το SPD, που θεωρητικά θα μπορούσε να ηγηθεί συγκυβέρνησης με τους Πράσινους ή να συγκυβερνήσει με το CDU, δήλωσε έτοιμο για συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ