Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Παζάρια Τζόνσον με φόντο τη Βόρεια Ιρλανδία

Νέο παζάρι με φόντο το Πρωτόκολλο Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ επιχείρησε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Προτού καν μεταβεί χτες στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, δημοσιεύτηκε άρθρο του στην εφημερίδα «Μπέλφαστ Τέλεγκραφ», όπου ισχυρίστηκε ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση του Πρωτοκόλλου, αλλά να δει την ΕΕ να συμφωνεί σε ορισμένες «λογικές αλλαγές» στο κείμενο της συμφωνίας. Για αυτές τις αλλαγές επικαλείται τις επιπτώσεις της πανδημίας και την αύξηση του πληθωρισμού ενώ εξελίσσεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας και στο ζήτημα της Ενέργειας.

Τονίζει πως αφότου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο (παραμονές Χριστουγέννων του 2019) άλλαξαν πολλά και γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες «προσαρμογές» και στο Πρωτόκολλο σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ και σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν παραλείπει να συγχαρεί το Σιν Φέιν για τη νίκη του στις εκλογές, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει πρωθυπουργός η Μισέλ Ο' Νιλ (αρχηγός του κόμματος) και πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν «πολύ καλά». Εκτιμά επίσης ότι το συγκεκριμένο κόμμα άλλαξε πολύ αφότου υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία το 1998.

Οι κινήσεις Τζόνσον γίνονται μετά και από τις διαφαινόμενες δυσκολίες μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σιν Φέιν που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές και τους «ενωτικούς» του κόμματος DUΡ (που στηρίζει τη συνέχιση της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Προχτές, πάντως, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, απέτρεψε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγές ή κατάργηση του Πρωτοκόλλου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, εξηγώντας πως αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε νέο ναδίρ τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αλλά θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ