Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατοχή

Απειλές Νετανιάχου για κλιμάκωση της βίας

Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την κλιμάκωση της βίας σε βάρος των Παλαιστίνιων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει των νέων μαζικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σήμερα και αύριο, Σάββατο, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των αγώνων για τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης και τα δικαιώματα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στη γη τους, ανήγγειλε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Εάν χρειαστεί ευρύτερη επιχείρηση, θα την πραγματοποιήσουμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση, αφού εξαντλήσουμε προηγουμένως όλες τις άλλες επιλογές», τόνισε ο Νετανιάχου. Χτες το απόγευμα, πάντως, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι από πύραυλο που έριξε κοντά τους ισραηλινό βομβαρδιστικό ανατολικά της πόλης Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε αργότερα και από Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, που χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την προσπάθεια νεαρών Παλαιστινίων να πετάξουν χαρταετούς με εμπρηστική ύλη κοντά στα σύνορα με το νότιο Ισραήλ.

Οι αγώνες των Παλαιστινίων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στη γη τους, όταν εκτοπίστηκαν πριν μισό αιώνα από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, αναμένεται να ενταθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς στις 30 Μάρτη συμπληρώνεται η πρώτη επέτειος από την έναρξη μαζικών διαδηλώσεων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Σε ένα χρόνο, από τους ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού πάνω από 200 Παλαιστίνιοι άοπλοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά, έφηβοι, νοσηλεύτριες, φωτορεπόρτερ, ακόμη και ανάπηροι που τόλμησαν να αγωνιστούν πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια... Πολλές χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν.

Αύριο Σάββατο η εκδήλωση στην Αθήνα

Ενόψει των κινητοποιήσεων για την 43η επέτειο της Μέρας της Παλαιστινιακής Γης, η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο στο κέντρο «ΔΑΪΣ» (DAIS Center, Μεσογείων 151, Μαρούσι 151 26) στον Παράδεισο Αμαρουσίου στις 7 μ.μ. αύριο Σάββατο 30 Μάρτη. Θα τραγουδήσουν ο Λάκης Χαλκιάς, η Παλαιστίνια τραγουδίστρια Αμάλ Μούρκους και το συγκρότημα του Αλέκου Βρετού. Σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας επισημαίνεται πως οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να αγωνίζονται για την ελευθερία, την ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση, αντιμετωπίζοντας την ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ