Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Κιργιστάν ο Βλ. Πούτιν

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Το Κιργιστάν επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε με τον Κιργίζιο ομόλογό του, Σοορονμπάι Τζεενμπέκοφ. Οπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος η χώρα της κεντρικής Ασίας συμμετέχει και φέτος προεδρεύει ταυτόχρονα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Κατά τις συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν «τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τεχνολογικό - στρατιωτικό τομέα», αλλά και τον συντονισμό τους στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο μιας διμερούς επιχειρηματικής διάσκεψης, Ρωσία και Κιργιστάν υπέγραψαν χτες επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της ρωσικής στρατιωτικής βάσης του Καντ στο Κιργιστάν, λέγοντας ότι «συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας και είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην Κεντρική Ασία». Μάλιστα, υπογράφηκε πρωτόκολλο για επέκταση των εκτάσεων που κατέχει η ρωσική βάση, ενώ χτες ολοκληρώθηκαν και κοινές ασκήσεις Ρώσων της αεροπορικής βάσης Καντ με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιργιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκαν χτες οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, λίγες μόλις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την Κυριακή. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 1.500 αλεξιπτωτιστές, 300 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και αμφίβια σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ